Basic facts

Media (211)

Original title Häxan : Ett kulturhistoriskt föredrag i levande bilder
Film type Feature
Category Hybrid (fiction and documentary)
Director
Screenplay
Production country
Production company
Classification Allowed from age 11
Swedish release 1922-09-18

Cast

Ella la Cour
Karna, trollkvinna

Emmy Schønfeld
trollkvinnans medhjälperska

Kate Fabian
kärlekskrank ungmö

Oscar Stribolt
frossande munk

Wilhelmine Henriksen
Apelone, en fattig gumma

Show full cast

About the film

Häxor kysser Djävulen i baken, besatta nunnor sticker knivar i oblater, spädbarn stoppas i grytor och präster torterar vem som helst. Benjamin Christensen sparar inte på krutet i...

Show full text

Plot summary

Mixture of didactic lecture and dramatisations about superstition involving witches and concepts of the Devil throughout the centuries, with depictions of religious hypocrisy, sexual repression...

Show full plot summary


Related

Kajsa Hedström
+46 8 665 11 22
kajsa.hedstrom@filminstitutet.se

About the film

Häxor kysser Djävulen i baken, besatta nunnor sticker knivar i oblater, spädbarn stoppas i grytor och präster torterar vem som helst. Benjamin Christensen sparar inte på krutet i sitt "kulturhistoriska föredrag" om häxor och hysteri.

Sekunder efter titeln tonar regissörens ansikte fram ur mörkret. Det är bara hornen som fattas. Han har kolsvart hår, spetsiga öron och diaboliska ögonbryn, och naglar fast oss med blicken. När han dyker upp i filmen har han horn. Hans långa öron står rakt upp, tungan spelar och klorna är längre än händerna.

Ett kulturhistoriskt föredrag, kallade den danska regissören Benjamin Christensen sin film om medeltidens häxprocesser. Med teckningar och pekpinne förklarar han hur man föreställde sig kosmos. I en modell rör sig planeter i sfärer av glas, på träsnitt grinar groteska djävlar och i ett mekaniskt helvete åker syndare upp och ner i grytorna.

I spelscener firar en kvinna ner ett halvruttet tjuvfinger i en öltunna, medan en annan kokar katträck. En armé av häxor flyger till Blåkulla, där skönheter i struthattar köar för att kyssa djävulen i baken innan de ska äta soppa på spädbarn. Nakna kvinnor vänder ryggen mot kameran och den upphetsade Satan kör frenetiskt en stör upp och ner i en bunke han har mellan benen. "Sabbatsmaten tillreds ofta av lik från galgar."

En gammal kvinna skruvas fast i en tortyrbänk, och närbilderna av hennes lidande för tankarna till Dreyers En kvinnas martyrium. "Som en andlig farsot utbreder sig häxvanvettet […]. Under loppet av ett par århundraden brändes för trolldom över åtta miljoner kvinnor, män och barn." I den här filmen underdriver man inte.

"I medeltida kloster förtätar sig djävulsångesten till en nästan hopplös förtvivlan." Den onde får en nunna att sticka kniven i en oblat. Hennes medsystrar blir smittade av vansinnet och börjar rulla med ögonen och dansa som besatta.

Århundraden senare är Tora Teje kleptoman. "Dessa tvångshandlingar, dessa somnambula omtöcknade tillstånd sammanhänga med de nervsjukdomar, som vi sammanfatta under namnet hysteri. Och det finns flera beröringspunkter mellan forntidshäxan och den moderna hysterican." Och åtrån? "Hos nutidshäxan är det icke djävulen utan t.ex. en uppburen skådespelare, en prästman på modet eller en känd läkare, som stör nattens ro."

Christensens debutfilm Det hemmeligsfulde X är så visuellt innovativ att man jämfört honom med Griffith. Men han ville gå längre. "Jag är emot alla dessa filmatiseringar… Jag vill hitta ett sätt att göra ren film." I Häxan kastade han handlingen överbord och skildrade fantasier på samma sätt som det reella. När hästen med lakanet lunkar runt på häxsabbaten förstår man att surrealisterna tyckte att man skulle se Christensens filmer i stället för Dreyers.

Christensen hittade verkligen ett nytt sätt att använda filmmediet. Han vågade börja med ett långt pedagogiskt avsnitt, använda nästan bara amatörer i rollerna, blanda skräckfilmseffekter med minst lika skrämmande realism och avsluta med en humanistisk apell. Häxan liknar fortfarande inget annat.

Det tog tid att göra den. 1919 hittade Christensen inkvisitionshandboken "Malleus Maleficarum", och började studera häxeri. När projektet tagit form gav Svensk Filmindustri honom fria händer och köpte en dansk studio där han kunde göra sin film bakom lyckta dörrar. När Häxan hade premiär 1922 hade SF betalat historiens dyraste skandinaviska stumfilm. Den klipptes hårt i många länder och förbjöds i USA, och var en världssuccé.

Johan Ankarstjernes foto gjorde intryck. Marfa, DN: " […] Varje detalj är utmejslad med den ytterligaste omsorg, effekterna äro beräknade av en konstnärs säkra stilkänsla och i vissa scener, till exempel inkvisitionsdomstolen, leder kompositionen tanken på högrenässansens arkitektoniska freskomåleri. Belysningseffekterna äro utsökt vackra […]."

Efter två filmer för tyska UFA – och en roll i Stillers Vingarne – värvades Christensen av MGM, och fortsatte hos Warner Brothers. Efter ett fiasko och sex hyfsade framgångar åkte han hem. Hans sista uppdrag var trilogin The Haunted House, Seven Footprints of Satan och House of Horror, där författaren Cornell Woolrich var med och skrev manus. Tillbaka i Danmark gjorde Christensen flera filmer om sociala problem.

Nina Widerberg (2016)

Titles

Original title
Swedish release title
International title
Distribution title

Crew

Director
Screenplay
Director of Photography
Art Director
Film Editor
Script Supervisor
Assistant Camera Operator
Assistant Production Designer

Cast

Benjamin Christensen Djävulen
Ella la Cour Karna, trollkvinna
Emmy Schønfeld trollkvinnans medhjälperska
Kate Fabian kärlekskrank ungmö
Oscar Stribolt frossande munk
Wilhelmine Henriksen Apelone, en fattig gumma
Elisabeth Christensen Anna Bokpräntarhustrus mor
Astrid Holm Anna Bokpräntarhustru
Karen Winther hennes yngre syster
Maren Pedersen Maria Väverska, häxa
Johannes Andersen pater Henrik, häxdomare
Elith Pio Johannes, häxdomare
Aage Hertel häxdomare
Ib Schønberg häxdomare
Holst Jørgensen Peter Titta (i Danmark: Ole Kighul)
Herr Westermann Rasmus Bödel
Clara Pontoppidan syster Cecilia, nunna
Elsa Vermehren självplågande nunna
Alice O'Fredericks nunna
Gerda Madsen nunna
Karina Bell nunna
Tora Teje hysterikan i moderna avsnittet
Poul Reumert juvelerare
H.C. Nilsen juvelerarens assistent
Albrecht Schmidt psykiater
Knud Rassow anatom
Ellen Rassow tjänsteflicka
Frederik Christensen borgare
Henry Seemann borgare
Karen Caspersen ej identifierad roll
Gudrun Barfoed ej identifierad roll
Holger Pedersen ej identifierad roll
John Andersen ej identifierad roll

Companies

Production company AB Svensk Filmindustri
Distributor in Sweden (35 mm) Filmindustri AB Skandias Filmbyrå 1922
Distributor in Sweden (DCP) Stiftelsen Svenska Filminstitutet 2017

Plot summary

Mixture of didactic lecture and dramatisations about superstition involving witches and concepts of the Devil throughout the centuries, with depictions of religious hypocrisy, sexual repression and witch hunts in the Middle Ages.

Swedish censorship / rating

Certificate number 204119
Date 2016-11-24
Classification Allowed from age 11


Censorship number 120897
Date 1979-12-18
Classification Allowed from age 15
Original length 2400 meters
Notes Aktindelning: 305-475-240-310-385-290-395 = 2400 m.


Censorship number 68056
Date 1944-12-30
Classification Allowed from age 15
Original length 2590 meters
Censored length 2521 meters
Notes I akt II: fingrets lösryckande från likhanden, djävulen stryper en kvinna bakifrån, djävulen omfamnar en sovande mans hustru; i akt IV: några närbilder av en gummas ansikte då hon torteras, djävulsritual och trampande på korset, kyssandet av djävulens bakdel (utom början), scenen då en naken kvinna omfamnas av djävulen; i början av V: närbild av en ung pinad kvinnas ansikte; i VI: visningar av kroppsdelar av tortyrinstrument (tumskruvningen bibehålles), oblat i närbild, en nunna spottar på en Jesusbild.


Censorship number 28098
Date 1921-11-26
Classification Allowed from age 15
Original length 2506 meters
Notes I akt II: fingrets lösryckande från likhanden samt en del av scenen då djävulen lockar den sovande mannens hustru (denna scen göres likadan som upprepningen därav i VII) ävensom djävulen bakifrån strypande en kvinna. I akt IV: några av närbilderna av den torterade gummans ansikte; klippt djävulsritualen med barnen och kalken/ utom dess första moment/ samt trampandet på korset; klippt visningen av den på sidan liggande nakna kvinnan som omfamnas. I akt V: den upphängda Annas ansikte i närbild. I akt VI: visningarna av kropp och kroppsdelar i tortyrinstrumenten/ tumskruvningen bibehålles/ och närbilden av oblaten, innan den genomstickes, samt det moment då nunnan spottar på Jesusbilden. I akt VII: 2:a gången då läkaren kväver damen i sängen samt visionen av djävulens strypande av kvinnan. Smärre justeringar förbehålles för slutgranskningen. Dessutom hemställes, att kyssningen av djävulens bakdel i IV må av smakskäl förkortas samt att det nervpinande intrycket av hotet med barnets dödande i V om möjligt må mildras genom omarbetning.


Technical specifications

Aspect ratio 1.33:1
Sound type Stum
Colour type Black and white
Width 35 mm
Frames per second 20
Length in metres 2506 meter
Length in minutes 91 min
Reels 7 rullar


Production location

1920-08 1921-12
F.d. Astra-Films ateljéer Hellerup Denmark

Release dates

Release in Sweden 1922-09-18 Cosmorma Gothenburg Sweden 91 min
1922-09-18 Metropol Helsingborg Sweden 91 min
1922-09-18 Metropol Malmö Sweden 91 min
1922-09-18 Röda Kvarn Stockholm Sweden 91 min
First showing 1922-09-18 Cosmorma Gothenburg Sweden 91 min
1922-09-18 Metropol Helsingborg Sweden 91 min
1922-09-18 Metropol Malmö Sweden 91 min
1922-09-18 Röda Kvarn Stockholm Sweden 91 min
TV showing 1991-09-20 TV2 Sweden
Other showing 1922-11-07 Palads Copenhagen Denmark (dansk biografpremiär)
TV showing 2011-07-01 SVT1 Sweden
2013-06-22 SVT2 Sweden
Cinematheque screening 2017-01-10 Filmhuset Stockholm Sweden

Holdings Film

The information given here refers to film material in the Swedish Film Institute’s archive. Access to the archive’s stock is given on request, for research, other film archives and rights’ holders. For enquiries please contact filmarkivet@filminstitutet.se

Element type Print
Item base Acetate
Gauge 35 mm


Element type Print
Item base Acetate
Gauge 35 mm
Length 2383


Element type Print
Item base Acetate
Gauge 35 mm
Length 2391


Element type Print
Item base Acetate
Gauge 35 mm
Length 2394


Element type Print
Item base Polyester
Gauge 35 mm
Length 2408


Element type Duplicate negative
Gauge 35 mm


Element type Duplicate negative
Gauge 35 mm


Element type Duplicate negative
Gauge 35 mm


Element type Duplicate negative
Item base Acetate
Gauge 35 mm


Element type Duplicate positive
Item base Acetate
Gauge 35 mm


Element type Sound negative
Gauge 16 mm


Element type Sound negative
Gauge 35 mm


Element type Video tape digital
Gauge Digital Betacam (PAL)


Element type Video tape digital
Gauge Digital Betacam (PAL)


Holdings Posters

Size More than 850 x 1100


Holdings Scripts

Script type Dialoglista
Script title Häxan. Benjamin Christensen framställde denna film i manuskript och iscensättning.
Extent 15 s.
Language Swedish


Script type Dialoglista
Script title Witchcraft through the ages.
Extent 33 s.
Language English


Script type Dialoglista
Script title La sorcellerie.
Extent 15 s.
Language French


Script type Dialoglista
Script title Häxan.
Extent 12 s.
Language French


Script type Dialoglista
Script title Häxan.
Extent 19 s.
Language Finnish


Holdings Stills

Black and white print SET
Album No


Holdings Promotion materials

Type Program/Promotion material
Language Swedish


Type Program/Promotion material
Language Danish


Type Program/Promotion material
Language Danish


Type Program/Promotion material
Language Swedish


Other manifestations of this work

Digitized

Technical specifications

Sound type Stum
Colour type Black and white
Width DCP
Length in minutes 91 min


Holdings Film

Element type Digitalt visningsmaterial
Gauge DCP


Element type Digitalt arkivmaterial
Gauge MAP


Element type Digitalt arkivmaterial
Gauge MAP


Element type Digitalt visningsmaterial
Gauge ProRes


Element type Digitalt visningsmaterial


Element type Digitalt visningsmaterial
Gauge ProRes


    Contact the editors

    Are you missing some information about the movie or is something on this page incorrect? If so, we would really like to know about it. Write a few lines to us editors and we'll take a look at it.

    What is it about?