Table of contents

Basic facts

Media (1)

Biography

Skådespelare. Född Anders Hjalmar Linder i Solna. Han är son till litteraturvetaren Erik Hjalmar Linder och började som mycket ung att spela med i Pygmé Jazzband, som även uppträdde i filmsammanhang i Aldrig med min kofot (1954). Han fortsatte senare som musiker i dess avläggare Jumping Jacks. I slutet av 1950-talet kom han i kontakt med Lill Lindfors som då fortfarande var en relativt okänd amatörsångerska, upptäckt i samband med musikalen Nobborna, som sattes upp på Viggbyholmsskolan och senare i tv. De började samarbeta och turnera samtidigt...

Show full biography


Related

Biography

Skådespelare. Född Anders Hjalmar Linder i Solna.

Han är son till litteraturvetaren Erik Hjalmar Linder och började som mycket ung att spela med i Pygmé Jazzband, som även uppträdde i filmsammanhang i Aldrig med min kofot (1954). Han fortsatte senare som musiker i dess avläggare Jumping Jacks. I slutet av 1950-talet kom han i kontakt med Lill Lindfors som då fortfarande var en relativt okänd amatörsångerska, upptäckt i samband med musikalen Nobborna, som sattes upp på Viggbyholmsskolan och senare i tv. De började samarbeta och turnera samtidigt som han 1961-1969 utbildade sig till arkitekt vid Tekniska högskolan, studier som drog ut på tiden genom alla sidoaktiviteter inom nöjesvärlden. Han spelade också en del studentrevy och gjorde 1963 en mer professionell scendebut i revyn Snudd på Casino. Senare fick han 1969 en stor framgång i musikalen Snobben.

Vid jultid 1968 deltog han i den något kuppartade föreställning som genomfördes på Stockholmsterrassen av Gunnar Ohrlanders Julspel. Några av deltagarna kom snart att bilda den fria gruppen Fria Teatern, som under de följande åren blev kända för sina samhälls- och miljöengerade uppsättningar. Mest kända för eftervärlden blev de två tv-serieomgångarna med trion Ville, Valle och Viktor (tillsammans med Jörgen Lantz och Hans Wigren), en konstellation som först uppstått i tv-programmet Beppes värdshus (1969). Detta har varit vägledande för hans fortsatta verksamhet under framför allt 1970-talet men även senare. Han vidareutbildade sig vid Scenskolans fortbildningskurs 1974-75. Tillsammans med sin fru och arkitektkollega Anna Roll gjorde han tv-serien Galaxer i mina braxer sa Kapten Zoom (1976), där han åter tog upp samhälls- och miljöproblem. Senare på 1990-talet har han fortsatt med detta miljöengagemang som i miljörevyn Pengarna eller livet (1992) och Sopoperan underbarnet (1996), tillkommen i samarbete med musikerparet Carl-Axel och Monica Dominique och som sattes upp på en soptipp i Södertälje. Han har också varit engagerad i grupperna KOM-teatern och Ballågåbort 1985. Han kan på sätt och vis ses som en representant för en gycklartradition med vissa vänsterförtecken.

På frågan om mål och intresse har han i intervjusammanhang givit svaret att förändra världen i största allmänhet. Han har även ibland utnyttjats för rena spelroller i andra sammanhang som i tv-serien Prästkappan (1986), där han var den förrymde drängen Lång-Hans, som även den snuddar vid hans gycklarimage. Han har i allmänhet mycket förknippats med Kapten Zoom-gestalten och denna har senare återuppstått i barnserierna Vintergatan 5a (2000), Vintergatan 5b (2001) och Tillbaka till Vintergatan (2003).

P O Qvist (2004)

Films

Contact the editors

Are you missing some information about the movie or is something on this page incorrect? If so, we would really like to know about it. Write a few lines to us editors and we'll take a look at it.

What is it about?