Table of contents

Basic facts

Cast
Awards

Biography

Svensk skådespelare (filmroller från 1989). Född Lina Maria Englund i Spånga. Hon studerade först vid Adolf Fredriks musikskola och kom närmast av en slump in på skådespelarbanan då hon följde med en kamrat till en audition för filmen Miraklet i Valby (1989). Hon fick den stora kvinnliga huvudrollen i denna och efteråt fick hon ännu en betydande uppgift som en av tonåringarna i tv-serien Storstad (1990-1991) varpå följde ännu en betydande roll som svensk au-pair i den kanadensiska tv-serien Northwood (1992-1993). Hon utbildade sig...

Show full biography


Related

Biography

Svensk skådespelare (filmroller från 1989). Född Lina Maria Englund i Spånga.

Hon studerade först vid Adolf Fredriks musikskola och kom närmast av en slump in på skådespelarbanan då hon följde med en kamrat till en audition för filmen Miraklet i Valby (1989). Hon fick den stora kvinnliga huvudrollen i denna och efteråt fick hon ännu en betydande uppgift som en av tonåringarna i tv-serien Storstad (1990-1991) varpå följde ännu en betydande roll som svensk au-pair i den kanadensiska tv-serien Northwood (1992-1993). Hon utbildade sig vidare två år vid Södra Latins teaterlinje till 1993, arbetade ett år inom restaurangbranschen innan hon kom in vid Teaterhögskolan i Stockholm 1995. Under praktikåret och efter examen 1999 har hon spelat på olika scener som Stockholms stadsteater och Upsala stadsteater. Hon är också verksam som sångerska i bandet Selfish som uppmärksammades genom en platta som spelades in 1999. Andra betydande roller har hon haft i spelfilmen VinterViken (1996) och incestdramat för tv, Syskonsalt (2000). Den kanadensiske tv-producent som upptäckte henne för serien Northwood beskrev henne som en "svensk Brooke Shields" och det är ett epitet som hängt med sedan dess. Man kan emellertid säga att hon har en mörkare och mer allvarlig utstrålning än den amerikanska skådespelerskan. Regissören Ulf Malmros, som gjorde tv-serien Rapport till himlen (1994) där hon spelade huvudrollen, har sagt att hon har något sorgligt över sig och det är denna speciella karisma som kanske gjort henne predestinerad att spela just kvinnor som råkar illa ut.

P O Qvist (2004)

Awards

Nominated for the Guldbagge Award Stockholm 1997 Best Actress in a Leading Role Vinterviken

Films

Contact the editors

Are you missing some information about the movie or is something on this page incorrect? If so, we would really like to know about it. Write a few lines to us editors and we'll take a look at it.

What is it about?