Table of contents

Basic facts

Alternative names
Cast
Awards

Biography

Skådespelare (filmroller från 1994). Född Lena Kristina Eriksson i Enskede, Stockholm. Teaterintresset kom relativt sent i tonåren och hon utbildade sig vid olika teaterskolor såsom Teaterstudion 1979-1982. Senare har hon genomgått tv-produktionsutbildning vid Dramatiska Institutet 1997. 1982 var hon med och startade Teater Galeasen och var med i dess första uppsättning Gubbar med snörliv (1983). Därefter har hon tillhört teaterns fasta kärna och varit med i flertalet av dess spektakulära och lite skandalomsusade uppsättningar av moderna dramatiker som Lars...

Show full biography


Related

Biography

Skådespelare (filmroller från 1994). Född Lena Kristina Eriksson i Enskede, Stockholm.

Teaterintresset kom relativt sent i tonåren och hon utbildade sig vid olika teaterskolor såsom Teaterstudion 1979-1982. Senare har hon genomgått tv-produktionsutbildning vid Dramatiska Institutet 1997. 1982 var hon med och startade Teater Galeasen och var med i dess första uppsättning Gubbar med snörliv (1983). Därefter har hon tillhört teaterns fasta kärna och varit med i flertalet av dess spektakulära och lite skandalomsusade uppsättningar av moderna dramatiker som Lars Noréns Sakrament (1987), Artauds requiem (1991) och R.W. Fassbinder med dennes kontroversiella Änglar eller Soporna, staden och döden (1995). Hon har även gästspelat på andra scener som Orionteatern, Riksteatern säsongen 1999-2000 i Bön för Tjernobyl och Stockholms stadsteater i flera uppsättningar 2001-2003. Har också medverkat i ett tiotal produktioner för Radioteatern.

Hon har en stundtals lite frodig, komisk framtoning och säger sig uppskatta att spela komedi med svart botten. Om man kan tala om en särskild "Galeasenstil" i agerandet vad gäller att spela med intensiv, fysisk utlevelse så finns den delvis där även på film och i tv. I vart fall kan man tala om en ganska tydlig scennärvaro, vilket var märkbart när Eriksson hade en bärande roll i dagsåpan hotel Seger (2000-2001) som robust, bestämd och självständig husfru.

(P O Qvist 2004)

Awards

Nominated for the Guldbagge Award Stockholm 1999 Best Actress in a Supporting Role Veranda för en tenor

Films

Contact the editors

Are you missing some information about the movie or is something on this page incorrect? If so, we would really like to know about it. Write a few lines to us editors and we'll take a look at it.

What is it about?