Basic facts

Media (3)

Alternative names
Cast
Singer
Show all films
Awards

Biography

Svensk skådespelare. Född Tuva Matilda Moa Karolina Hedström i Matteus församling, Stockholm. -Tuva Novotny växte upp i Värmland utanför Arvika och är dotter till skådespelaren och skulptrisen Barbro Hedström och den tjeckiske regissören David Novotny. Hon spelade teater redan som barn, utövade klassisk balett och var även aktiv i diverse musikband i sin tidiga ungdom. Väl i Stockholm deltog hon i verksamheten vid Vår Teater och bedrev senare studier vid teaterlinjen med inriktning på musik vid S:t Eriks gymnasium. Hon medverkade i några av de korta...

Show full biography


Related

Biography

Svensk skådespelare. Född Tuva Matilda Moa Karolina Hedström i Matteus församling, Stockholm.

-

Tuva Novotny växte upp i Värmland utanför Arvika och är dotter till skådespelaren och skulptrisen Barbro Hedström och den tjeckiske regissören David Novotny. Hon spelade teater redan som barn, utövade klassisk balett och var även aktiv i diverse musikband i sin tidiga ungdom. Väl i Stockholm deltog hon i verksamheten vid Vår Teater och bedrev senare studier vid teaterlinjen med inriktning på musik vid S:t Eriks gymnasium. Hon medverkade i några av de korta brevfilmerna (illustrerade insända tittarbrev) som fanns i ungdomsprogrammet Bullen. Blott sexton år gammal fick hon en av de bärande rollerna i TV-serien Skilda världar (1996-2000). Senare påbörjade hon även vidareutbildning vid en teaterskola i faderns hemland Tjeckien men detta avbröts.

Novotny får betraktas som en av de mest intressanta skådespelarna i sin generation. Rollkaraktären Nora i Skilda världar var enligt henne själv en veritabel berg- och dalbana när det gäller utvecklandet, men till skillnad från dockhemmets Nora gjorde hon den till en sammansatt och självständig karaktär som står på egna ben. Sedermera har det blivit mer komplicerade roller som den störda flickan i Tic Tac (Daniel Alfredsson, 1997), den destruktiva kvinnliga huvudpersonen i Den osynlige (Joel Bergvall och Simon Sandquist, 2002) och den psykotiska Anja i kortfilmen med samma namn (2001). 2003 hade hon även stor framgång på scen i pjäsen "Limbo" vid Stockholms stadsteater. Det är roller som visar på en vilja och förmåga att framställa bräckliga karaktärer och tränga in bakom ytan.

På 2000-talet har hon medverkat i flera internationella produktioner, t.ex. Eat Pray Love / Lyckan, kärleken och meningen med livet (Ryan Murphy, 2010). Hon har under början av 2010-talet även gestaltat Puck Ekstedt i flertalet filmatiseringar av Maria Langs deckarromaner.

P O Qvist (2004), redigerad 2013-11-28

Awards

Nominated for the Guldbagge Award Göteborg 2006 Best Actress in a Supporting Role Bang Bang Orangutang
Göteborg 2006 Best Actress in a Leading Role Four Weeks in June
Stockholm 2003 Best Actress in a Leading Role Den osynlige

Films

Soundtrack listing

Contact the editors

Are you missing some information about the movie or is something on this page incorrect? If so, we would really like to know about it. Write a few lines to us editors and we'll take a look at it.

What is it about?