Table of contents

Basic facts

Cast
Thanks to
Awards

Biography

Skådespelare (film- och tv-roller från 1987). Född Lia Marika Boysen i Hedvig Eleonora församling, Stockholm. Efter en synnerlig brokig uppväxt, bl.a. i Danmark, och skolgång, som omfattade såväl Montessoriskola som antroposoferna i Järna och Kristofferskolan i Bromma, gjorde hon flera misslyckjade försök att komma in på Scenskolan. Frånsett teaterstudier i England är hon i stort sett självlärd som skådespelare och började sin filmkarriär med att tigga till sig ett statistuppdrag hos Lars Molin i dennes Saxofonhallicken (1987). Därefter har rollerna...

Show full biography


Related

Biography

Skådespelare (film- och tv-roller från 1987). Född Lia Marika Boysen i Hedvig Eleonora församling, Stockholm.

Efter en synnerlig brokig uppväxt, bl.a. i Danmark, och skolgång, som omfattade såväl Montessoriskola som antroposoferna i Järna och Kristofferskolan i Bromma, gjorde hon flera misslyckjade försök att komma in på Scenskolan. Frånsett teaterstudier i England är hon i stort sett självlärd som skådespelare och började sin filmkarriär med att tigga till sig ett statistuppdrag hos Lars Molin i dennes Saxofonhallicken (1987). Därefter har rollerna blivit många och hon fick riktigt stor uppmärksamhet genom sin roll som bedagad f.d. Fröken Sverige i tv-serien Det nya landet (2000).

Hon uppger själv att drivkraften i hennes skådespeleri är nyfikenheten på och viljan att gestalta andra människor och deras öden. Hon är mycket känslostark och intensiv i sitt spel utan att för den skull behöva ta till särskilt stora åthävor. Hon visade detta bl.a. som narkosläkaren Maria i tv-serien OP:7 (1997), där hennes frånvaro i senare årgångar gjorde att serien delvis tappade sitt emotionella tempo. Även rollen som den utbrända sjuksköterskan i tv-serien En dag i taget (2001) hör till samma kategori roller med stort emotionellt djup. Samma dramatiska närvaro finner man också i dubbelrollen som ljusets respektive mörkrets representant i den övernaturliga tv-serien de drabbade (2003). Hon har även visat förmåga att spela mer elaka roller som t.ex. den kallhamrade, manipulerande och dominanta kulturbyråkraten i tv-serien Stora Teatern (2002). 2007 belönades Boysen med en Guldbagge i kategorin bästa kvinnliga biroll för sin insats som Vera i Maria von Helands Sök (2006).

Hon var tidigare gift med skådespelaren Anders Ekborg.

P O Qvist (2004), redigerad 2013-11-28

Awards

The Guldbagge Award Stockholm 2007 Best Actress in a Supporting Role Search
Nominated for the Guldbagge Award Stockholm 2001 Best Actress in a Leading Role Det nya landet

Films

Soundtrack listing

Performed by

Contact the editors

Are you missing some information about the movie or is something on this page incorrect? If so, we would really like to know about it. Write a few lines to us editors and we'll take a look at it.

What is it about?