Table of contents

Basic facts

Media (1)

Biography

Svensk skådespelare. Född i Beirut, Libanon. Han kom med sin familj som flykting från krigets Libanon när han var i femtonårsåldern. Som han senare framhållit hade de turen att kunna bo hos släktingar i stället för att hamna på flyktingförläggning och han bestämde sig att genast lära sig svenska, vilket enligt honom själv bara tog tre månader. På gymnasiet i Örebro, där han gick teknisk linje, hade han först tänkt bli ingenjör eller dylikt men kom att ändra sig i samband med en övning i tillvalsämnet mediekunskap då han intervjuade en kvinna som...

Show full biography


Related

Biography

Svensk skådespelare. Född i Beirut, Libanon.

Han kom med sin familj som flykting från krigets Libanon när han var i femtonårsåldern. Som han senare framhållit hade de turen att kunna bo hos släktingar i stället för att hamna på flyktingförläggning och han bestämde sig att genast lära sig svenska, vilket enligt honom själv bara tog tre månader.

På gymnasiet i Örebro, där han gick teknisk linje, hade han först tänkt bli ingenjör eller dylikt men kom att ändra sig i samband med en övning i tillvalsämnet mediekunskap då han intervjuade en kvinna som berättade om förintelsen. Han blev då tillfrågad om han ville vara med i en teatergrupp hon ledde då hon behövde någon som kunde spela iranier. Han fastnade snabbt för skådespeleriet och flyttade senare till Göteborg där han gick en tvåårig teaterkurs vid en folkhögskola i Mölndal. Därefter var han i sex år vid den fria gruppen Teater Tamauer, där han bl.a. kom i kontakt med skådespelaren Torkel Petersson i samband med en föreställning. De båda kom senare att bilda det succéartade huvudrollsparet i brodern Josef Fares debutlångfilm Jalla! Jalla! (2000), något som de följde upp i samme regissörs polisfars Kopps (2003). Under 2012 fick Fares chansen att visa upp sig på den internationella filmscenen och den här gången i betydligt tuffare skepnad, först som legoknekt i actionthrillern Safe House (Daniel Espinosa) och senare som CIA-agent i den Oscarsnominerade Zero Dark Thirty (Kathryn Bigelow).

Hans snabba kändisskap har också lett till roller på Göteborgs stadsteater i Dom (2000) och Köket (2002), på Dramaten 2001 i Tillbaka till öknen samt Stockholms stadsteater i Den arabiska natten (2003).

I debutfilmen Jalla! Jalla! spelade han en stressad slöfock till parkarbetare som lattjade lekfullt med kulturkrockarna till publikens stora jubel som det beskrivits. Som skådespelare är han mycket målmedveten och menar sig ha del i två kulturer där han tagit självsäkerheten från den syriansk-libanesiska. Han har beskrivits som en skådespelare som lever högt på de fysiska uttrycken, på spelet med kroppen och ögonen.

P O Qvist (2004), redigerad 2013-12-02

Awards

The Guldbagge Award Stockholm 2018 Best Actor in a Leading Role The Nile Hilton Incident
Nominated for the Guldbagge Award Stockholm 2013 Best Actor in a Supporting Role Easy Money II

Films

Soundtrack listing

Contact the editors

Are you missing some information about the movie or is something on this page incorrect? If so, we would really like to know about it. Write a few lines to us editors and we'll take a look at it.

What is it about?