Table of contents

Basic facts

Media (2)

Cast

Biography

Skådespelare. Född i Munkfors. Han var ursprungligen skräddare och amatörskådespelare och spelade ett par statistroller i den tidiga 1920-talsfilmen, Mästerman (1920) och Carolina Rediviva (1920) innan han upptäcktes av Gustaf Edgren, som snabbt skapade en filmstjärna av honom, först i sina Värmlandsproduktioner med början i Fröken på Björneborg (1922) och sedan följde Rhudin med till Stockholm och SF, där han för en tid var svensk films högst betalda filmstjärna. Karriären som en av de mest populära svenska filmkomikerna...

Show full biography


Related

Biography

Skådespelare. Född i Munkfors.

Han var ursprungligen skräddare och amatörskådespelare och spelade ett par statistroller i den tidiga 1920-talsfilmen, Mästerman (1920) och Carolina Rediviva (1920) innan han upptäcktes av Gustaf Edgren, som snabbt skapade en filmstjärna av honom, först i sina Värmlandsproduktioner med början i Fröken på Björneborg (1922) och sedan följde Rhudin med till Stockholm och SF, där han för en tid var svensk films högst betalda filmstjärna.

Karriären som en av de mest populära svenska filmkomikerna genom tiderna avbröts av hans förtidiga död vintern 1935. Begravningen blev en av dessa nationella manifestationer som bara ankommer en folklig storhet. Hans korta men intensiva karriär sammanfaller med ett avgörande brytningsskede i svensk samtidshistoria när samhället tog ett avgörande steg från agrarsamhälle till modernt industrisamhälle och grunden till den moderna välfärdsstaten togs. På samma sätt som senare komiker förkroppsligade han både förhoppningar och motstånd mot den nya tiden.

Han spelade ofta den till synes bortkomne lantliga gestalten som med sitt bondförstånd i slutändan vann mot modern smartness som t.ex. poliskonstapeln i Hemliga Svensson (1933). Märkbart var detta i en film som Simon i Backabo (1934), hans sista och kanske mest framgångsrika film, där han är nära att bli snuvad av ett par bondfångare men reder upp situationen genom att han i en serie osannolika händelser räddar Sveriges guldreserv.

P O Qvist (2004)

Films

Original work

Author

Soundtrack listing

Contact the editors

Are you missing some information about the movie or is something on this page incorrect? If so, we would really like to know about it.
Write a few lines to us editors and we'll take a look at it.

What is it about?