Table of contents

Basic facts

Media (14)

Biography

Skådespelare (film- och tv-roller 1937-1990). Född Harald Filip Börje Mellvig i Malmö, död i Oscars församling, Stockholm. Han var son till direktören för Svenska Morgonbladet Bernhard Mellvig och hade i början en tanke på att bli journalist eller motsvarande. Han studerade även måleri för Otte Sköld innan han beslöt sig för att bli skådespelare. Han studerade först privat för Sandro Malmqvist innan han antogs som elev vid Göteborgs Stadsteater och gjorde sedan sin debut på Oscars-teatern i Stockholm 1933. Därefter följde en rik och produktiv karriär på...

Show full biography


Related

Biography

Skådespelare (film- och tv-roller 1937-1990). Född Harald Filip Börje Mellvig i Malmö, död i Oscars församling, Stockholm.

Han var son till direktören för Svenska Morgonbladet Bernhard Mellvig och hade i början en tanke på att bli journalist eller motsvarande. Han studerade även måleri för Otte Sköld innan han beslöt sig för att bli skådespelare. Han studerade först privat för Sandro Malmqvist innan han antogs som elev vid Göteborgs Stadsteater och gjorde sedan sin debut på Oscars-teatern i Stockholm 1933. Därefter följde en rik och produktiv karriär på Stockholmsscener som Nya Teatern, Blanche, Vasateatern och Boulevardteatern. Han var också konstnärlig ledare vid Svenska Dramatikers studio (Dramatikerstudion).

Under hela 1950-talet var han knuten till Riksteatern och densamma tillhöriga Svenska Teatern. Med tiden började han även regissera, först på olika scener i Stockholm, Malmö och Uppsala och sedan i radion, där han blev en av de flitigaste någonsin. På 1970-talet var han verksam på Dramaten. Han gjorde även en del uppsättningar för tv-teatern.

Med sin lite strama och bestämda stil och utstrålning var han oftast predestinerad att spela auktoritära figurer i borgerligheten som advokater, affärsmän osv. Med en lätt överdrift skrev Lars Edström i ett minnesord att om man ville ha en "hetlevrad direktör med hjärtat på rätta stället", kallade man på Börje Mellvig. Han hörde till den typ av aktörer som var oundgängliga för dessa typer av biroller. Mer sällan spelade han huvudrollen i någon film.

P O Qvist (2004)

Films

Director
Screenplay
Cast
Assistant Director
Narrator

Soundtrack listing

Contact the editors

Are you missing some information about the movie or is something on this page incorrect? If so, we would really like to know about it. Write a few lines to us editors and we'll take a look at it.

What is it about?