Table of contents

Basic facts

Media (2)

Biography

Skådespelare (film- och tv-roller 1944-1978), regissör. Född Arne Vilhelm Joel Ragneborn i Hammarby, Uppland, död i Kungsholms församling, Stockholm. 1942 blev han engagerad vid Dramaten för en pojkroll i Emil och detektiverna men ansågs ha för svag röst så han fick inte behålla rollen. Han började dock spela i andra sammanhang med småroller på Stockholmsscener och vid turnéer med Riksteatern. 1944 organiserade han tillsammans med några kamrater en turnerande föreställning, Lidelse utan moral, som dock fick ett abrupt slut. Samma år prövade...

Show full biography


Related

Biography

Skådespelare (film- och tv-roller 1944-1978), regissör. Född Arne Vilhelm Joel Ragneborn i Hammarby, Uppland, död i Kungsholms församling, Stockholm.

1942 blev han engagerad vid Dramaten för en pojkroll i Emil och detektiverna men ansågs ha för svag röst så han fick inte behålla rollen. Han började dock spela i andra sammanhang med småroller på Stockholmsscener och vid turnéer med Riksteatern. 1944 organiserade han tillsammans med några kamrater en turnerande föreställning, Lidelse utan moral, som dock fick ett abrupt slut. Samma år prövade han för en filmroll och fick en som gymnasist i Hets (1944). Han arbetade vidare på teaterbanan och var bl.a. scriptboy åt Olof Molander på Dramaten och assistent åt Per-Axel Branner på Nya Teatern samt framträdde i reklamfilmer.

1946 kom han in vid Dramatens elevskola och blev senare även regielev där. 1948 framträdde han på Svenska Dramatikers studio i Pelikan och samtidigt fick han sin första stora filmroll som vetenskapsmannens svårt sjuke son i Intill helvetets portar (1948). 1952 bedrev han teaterstudier i England och var senare i Paris på franskt statsstipendium. Ragneborn blev kanske mest känd som regissör till en antal filmer på 1950-talet som t.ex. Farlig frihet (1954) med sig själv i viktiga roller som ungdom på glid. Filmerna kom i regel att avfärdas av kritiken som spekulationer men med åren har de blivit föremål för omvärdering. Filmen Det händer i natt totalförbjöds av censuren och frisläpptes sedan efter en kraftig omarbetning med titeln Aldrig i livet (1957). Detta innebar en ekonomisk smäll och bidrog till att knäcka både hans regi- och skådespelarkarriär liksom honom själv som person. Han skulle så småningom märkt av sjukdom återkomma i en del småroller, ofta som nedgångna dekisfigurer, och först mot slutet av hans liv fick han några mer anmärkningsvärda roller i några tv-produktioner, bl.a. tv-serien om ett ishockeylag Hammarstads BK (1977) och med en verklig karaktärsroll i sin sista film för tv, Järnspisrum (1978) efter Thorsten Jonssons novell. Allt detta gjorde att han åter blev lite mer allmänt uppmärksammad.

Det brukar sägas att hans utseende bidrog till att han ofta (även av sig själv) placerades i "rötäggsfacket". Det är kanske en något onyanserad bedömning. Rollen i Intill helvetets portar visar på en annan sida nämligen förmågan att spela mer känsliga och veka ungdomar. Även de s.k. rötäggsrollerna innehåller också dimensioner av svaghet och sammantaget förkroppsligar han en ungdomsgeneration som hade svårt att anpassa sig i folkhemmet.

Han är far till skådespelerskan och regissören Ann Zacharias.

P O Qvist (2004)

Films

Soundtrack listing

Groups

Contact the editors

Are you missing some information about the movie or is something on this page incorrect? If so, we would really like to know about it. Write a few lines to us editors and we'll take a look at it.

What is it about?