Table of contents

Basic facts

Media (2)

Cast

Biography

Skådespelerska. Född Maria Gunilla Johansson i Brännkyrka församling, Stockholm. Tillsammans med sin syster deltog hon redan vid 4 års ålder i en teaterkurs och när tv sökte barn till en tv-serie beslöt sig Maria att också provfilma och hon fick också den roll, som länge kom att prägla den allmänna bilden av henne. Rollen som Tjorven i Astrid Lindgren-serien Vi på Saltkråkan (1964) och i de efterföljande biograffilmerna om Saltkråkan gav ett kändisskap som tidvis kunde vara nog så betungande och det dröjde innan hon beslöt sig för att utbilda...

Show full biography


Related

Biography

Skådespelerska. Född Maria Gunilla Johansson i Brännkyrka församling, Stockholm.

Tillsammans med sin syster deltog hon redan vid 4 års ålder i en teaterkurs och när tv sökte barn till en tv-serie beslöt sig Maria att också provfilma och hon fick också den roll, som länge kom att prägla den allmänna bilden av henne. Rollen som Tjorven i Astrid Lindgren-serien Vi på Saltkråkan (1964) och i de efterföljande biograffilmerna om Saltkråkan gav ett kändisskap som tidvis kunde vara nog så betungande och det dröjde innan hon beslöt sig för att utbilda sig till skådespelerska. Då hade hon under en period arbetat på Dramaten som påkläderska med ett och annat statistuppdrag.

Via Skara Skolscen kom hon in vid Scenskolan i Stockholm 1978 och efter examen 1981 blev hon engagerad vid Dramaten i fyra år till hon sade upp sig och flyttade till Folkteatern i Gävle. Därefter har hon mestadels arbetat som frilans och med tiden även regi där hon tillsammans med scenskolekamraten Sissela Kyle för tv gjorde barnprogrammet Tjat om mat (1991).

Film- och tv-rollerna i vuxen ålder har varit relativt sparsamma, som t.ex. en av fabriksflickorna i Tuppen (1981), som lam flicka i Den enfaldige mördaren (1982) eller dagisfröken i tv-serien Daghemmet Lyckan (1987), och har inte givit samma uppmärksamhet som barnrollen som Tjorven men till skillnad från t.ex. Inger Nilsson har detta inte hängt kvar som en belastning utan hon har kunnat visa att hon kan stå på egna ben. Hon har på senare tid arbetat en hel del med operaregi och är även doktorand vid Teaterhögskolan i Stockholm och skriver på en avhandling om skådespelarens yrkeskunnande.

P O Qvist (2004)

Films

Contact the editors

Are you missing some information about the movie or is something on this page incorrect? If so, we would really like to know about it. Write a few lines to us editors and we'll take a look at it.

What is it about?