Table of contents

Basic facts

Cast
Director
Show all films
Awards

Biography

Skådespelerska (filmroller 1971-1987), regissör. Född Anne Zezette Zacharias i Engelbrekts församling, Stockholm.Hon är dotter till skådespelaren och regissören Arne Ragneborn och uppväxt med sin mor, kuratorn m.m. Gun Zacharias. Enligt Z. fick hon en mycket självständig uppfostran och redan som mycket ung orsakade hon uppmärksamhet då hon som trettonåring var aktiv i Alternativ stad och var senare 1971 i den s.k. Almstriden. Hon flyttade kort därefter hemifrån och något senare utomlands för att göra karriär som fotomodell och skådespelerska men hann också...

Show full biography


Related

Biography

Skådespelerska (filmroller 1971-1987), regissör. Född Anne Zezette Zacharias i Engelbrekts församling, Stockholm.

Hon är dotter till skådespelaren och regissören Arne Ragneborn och uppväxt med sin mor, kuratorn m.m. Gun Zacharias. Enligt Z. fick hon en mycket självständig uppfostran och redan som mycket ung orsakade hon uppmärksamhet då hon som trettonåring var aktiv i Alternativ stad och var senare 1971 i den s.k. Almstriden. Hon flyttade kort därefter hemifrån och något senare utomlands för att göra karriär som fotomodell och skådespelerska men hann också vara med ett par filmer innan när Jan Halldoff gav henne den kvinnliga huvudrollen i Det sista äventyret (1974), som blev något av ett genombrott. Säsongen 1977-78 var hon engagerad av Stockholms stadsteater och framträdde bl.a. i pjäsen Ballerina. Därefter har hon i huvdsak haft sin filmkarriär med många bärande roller utomlands, främst i Frankrike men ganska få av hennes filmer har visats i Sverige som Les doigt dans la tête (Lycklig med Liv, 1974) och TV-serierna Der Zauberberg (Bergtagen, 1981) och Peter the Great (Peter den store, 1986). Senare lyckades hon uppbåda resurser för att regissera en egen spelfilm med sig själv i huvudrollen, Testet (1987) som fick pris vid San Remofestivalen 1988, och därefter också gjort ett par uppmärksammade dokumentärer, bl.a. en om rysk-ortodoxa kyrkan The Glory of the Russian Orthodox Church (1989). 1992 framträdde hon åter på en svensk scen i gruppen Rampljus med pjäsen Karl.

Mycket har skrivits om hennes privatliv och de uppmärksammade äktenskapen med skådespelaren Sven-Bertil Taube och artisten Ted Gärdestad men mycket liten möda har ägnats hennes skådespeleri. Den franske regissören Jacques Doillon har betecknat henne som mycket löftesrik och rollen i Det sista äventyret avslöjar också en naturlig talang hos denna helt självlärda skådespelerska. En hel del ligger i den speciella utstrålningen, energin men samtidigt också i den späda rösten. När hon slog igenom hos Halldoff liknades hon vid ”ett skogsrå i pessaråldern”.

Hon är mor till skådespelerskan Sascha Zacharias.

(2004)  

Awards

Festival Award Koszalin 1989 Testet (Jantar 89 för bästa kvinnliga roll)
Opera Prima San Remo 1988 Testet (bästa manus- och regidebut)

Films

Director
Screenplay
Producer
Production Designer
Cast

Contact the editors

Are you missing some information about the movie or is something on this page incorrect? If so, we would really like to know about it. Write a few lines to us editors and we'll take a look at it.

What is it about?