Table of contents

Basic facts

Alternative names
Cast
Screenplay
Show all films
Awards

Biography

Svensk skådespelare (filmroller från 1972) och manusförfattare. Född Lars Erik Brännström i Sankt Görans församling, Stockholm.-Brasse Brännström studerade vid Adolf Fredriks musikgymnasium och därefter följde ofullbordade universitetsstudier i bl.a. musikhistoria och diverse samhällsvetenskapliga ämnen. Under studietiden sammanträffade han med Magnus Härenstam och Lasse Hallström vilket avgjorde hans fortsatta levnadsbana. Han började arbeta som assistent till Lasse Hallström som börjat som producent på SVT med att bl.a. göra...

Show full biography


Related

Biography

Svensk skådespelare (filmroller från 1972) och manusförfattare. Född Lars Erik Brännström i Sankt Görans församling, Stockholm.

-

Brasse Brännström studerade vid Adolf Fredriks musikgymnasium och därefter följde ofullbordade universitetsstudier i bl.a. musikhistoria och diverse samhällsvetenskapliga ämnen. Under studietiden sammanträffade han med Magnus Härenstam och Lasse Hallström vilket avgjorde hans fortsatta levnadsbana. Han började arbeta som assistent till Lasse Hallström som börjat som producent på SVT med att bl.a. göra dokumentärer om en del av tidens storheter inom popmusiken. Samarbetet växte genom att Brännström började bidra med manus och medverkan, bl.a. i episodfilmen Skratt (1968), där han var en sammanbindande länk mellan sketcherna som stockbärare. Trion Brasse, Magnus och Lasse bildade så småningom OJ-gänget som uppträdde i underhållningsprogrammet Oj, är det redan fredag (1970-71), som även innehöll den smått bisarra serien Fredag med Familjen Kruse. De fortsatte med den mer sammanhållna serien Pappas pojkar (1973) och vid det laget var Magnus och Brasse etablerade som ett komikerpar. Riktigt stora blev de med den barnpedagogiska serien Fem myror är fler än fyra elefanter som gjordes i sammanlagt 56 avsnitt 1973-1977. Brasse fick då även ett uppmärksammat genombrott som filmskådespelare i Lasse Hallströms En kille och en tjej (1975). Den senare uppföljaren Två killar och en tjej (1983) var uppenbart en återspegling av deras gemensamma studenttid. Paret Magnus och Brasse återkom i åtskilliga tv-sammanhang, bl.a. Bo Hermanssons situationskomediserie Skyll inte på mej! (1978).

Med åren trappade han ner på skådespelandet till stora delar beroende att han drabbades av en tilltagande scenskräck. I stället arbetade han inte utan framgång som manusförfattare (bl.a. Oscarnominerades han och hans medförfattare för manuset till Mitt liv som hund) samt som delägare i privatteatern Maxim i Stockholm. Samarbetet med Magnus Härenstam frammejslade en rollfigur som blev lite av Brasses signum: försiktig och nervös, lite småfumlig och ångestfull. Man kan stundtals tala om en pinsamhetens komik blandad med en del svärta, något som även var närvarande i hans manus till den nedsablade Kalabaliken i Bender (1983).

Brasse Brännström erhöll 2001 års Guldbagge för bästa manliga biroll i Sprängaren.

P O Qvist (2004), redigerad 2014.

Awards

The Guldbagge Award Göteborg 2002 Best Actor in a Supporting Role Sprängaren
Nominated for the Guldbagge Award Stockholm 2001 Best Actor in a Supporting Role Gossip
Academy Award Nomination Los Angeles 1987 My Life As a Dog (Best Writing, Screenplay Based on Material from Another Medium)

Films

Contact the editors

Are you missing some information about the movie or is something on this page incorrect? If so, we would really like to know about it. Write a few lines to us editors and we'll take a look at it.

What is it about?