Table of contents

Basic facts

Media (2)

Cast
Dubbing Director
Awards

Biography

Kjell Bergqvist tänkte först bli gymnastiklärare men efter att ha blivit reglerad från gymnasiet började han arbeta som scenarbetare på Folkan. Där blev han föreslagen att söka in vid Scenskolan i Stockholm och kom in som en de yngsta eleverna någonsin 1970. Efter examen 1973 blev han erbjuden rollen i Kjell Gredes film En enkel melodi (1974) och trots att filmen fick ojämn kritik innebar den något av ett genombrott för Bergqvist. Detta öppnade för en flitig ström av uppgifter inom privatteater, film och TV. På senare år har han trappat ner...

Show full biography


Related

Biography

Kjell Bergqvist tänkte först bli gymnastiklärare men efter att ha blivit reglerad från gymnasiet började han arbeta som scenarbetare på Folkan. Där blev han föreslagen att söka in vid Scenskolan i Stockholm och kom in som en de yngsta eleverna någonsin 1970. Efter examen 1973 blev han erbjuden rollen i Kjell Gredes film En enkel melodi (1974) och trots att filmen fick ojämn kritik innebar den något av ett genombrott för Bergqvist. Detta öppnade för en flitig ström av uppgifter inom privatteater, film och TV.

På senare år har han trappat ner teaterverksamheten till förmån för filmandet och samarbetet med regissören Ulf Malmros. Bergqvists medverkan i TV-serierna Rapport till himlen (1994) och senare Silvermannen (1996) har inneburit något av en vidareutveckling av hans talang. Detta resulterade också i en Guldbagge för bästa manliga huvudroll för Den bästa sommaren (Ulf Malmros, 2000). Parallellt med detta har han visat stor mångsidighet i roller som kriminalpolisen Kollberg i en rad Sjöwall-Wahlöö-filmatiseringar från Brandbilen som försvann (Hajo Gies, 1993) och framåt, och som mycket osympatisk styvpappa i VinterViken (Harald Hamrell, 1996). Han har även haft rena komediuppgifter i situationskomedin Älskade Lotten (1996 och 1998), och spelat fumlig pappa i kortfilmen Pappa & Burken till fisken (Kristin Grundström, 2001), samt bedagad kung-fu-mästare i kortfilmen Disco kung-fu (Måns Mårlind och Björn Stein, 2002).

Bergqvist är samtidigt en av våra mer kontroversiella skådespelare och har orsakat en del uppståndelse och rubriker i pressen genom att vara frispråkig om saker och ting. Allt detta har undanskymt det faktum att han är en aktör med stor känsla för att spela vanliga, lite buttra karaktärer med något fundamentalt vekt och sårbart inom sig.

2010 fick Bergqvist ytterligare en Guldbagge för bästa manliga biroll för Bröllopsfotografen (Ulf Malmros, 2009).

P O Qvist (2004), redigerad 2011-11-11

Awards

Nominated for the Guldbagge Award Stockholm 2014 Best Actor in a Supporting Role Waltz for Monica
The Guldbagge Award Stockholm 2010 Best Actor in a Supporting Role The Wedding Photographer
Nominated for the Guldbagge Award Göteborg 2002 Best Actor in a Leading Role Leva livet
The Guldbagge Award Stockholm 2001 Best Actor in a Leading Role Den bästa sommaren

Films

Cast
Dubbing Director

Contact the editors

Are you missing some information about the movie or is something on this page incorrect? If so, we would really like to know about it. Write a few lines to us editors and we'll take a look at it.

What is it about?