Table of contents

Basic facts

Cast
Singer
Awards

Biography

Svensk skådespelare. Född Anna Catarina Lidén i Mölltorp, Västergötland. Mor till skådespelaren Anton Körberg och artisten Avicii (Tim Bergling).-Föräldrarna ägnade sig åt amatörverksamhet inom lokala NTO och efter studenten började hon vid Skara Skolscen varpå följde utbildning vid Scenskolan i Malmö 1968-1971. Efter detta blev hon fast anställd vid Upsala Stadsteater där hon förblivit med avbrott för perioder av tjänstledighet för att medverka i en rad tv-serieproduktioner. Det var meningen att hon skulle gjort sin filmdebut i TV-serien...

Show full biography


Related

Biography

Svensk skådespelare. Född Anna Catarina Lidén i Mölltorp, Västergötland. Mor till skådespelaren Anton Körberg och artisten Avicii (Tim Bergling).

-

Föräldrarna ägnade sig åt amatörverksamhet inom lokala NTO och efter studenten började hon vid Skara Skolscen varpå följde utbildning vid Scenskolan i Malmö 1968-1971. Efter detta blev hon fast anställd vid Upsala Stadsteater där hon förblivit med avbrott för perioder av tjänstledighet för att medverka i en rad tv-serieproduktioner. Det var meningen att hon skulle gjort sin filmdebut i TV-serien Snapphanar (1971) men ett benbrott satte stopp och i stället fick hon sitt Uppsalaengagemang.

I TV framträdde hon upp för första gången i serien De lyckligt lottade (1976) i en något osympatisk bitchroll men denna har varit lite av undantag. På bio fick hon till en början spela en rad ganska präktigt endimensionella och duktiga karaktärer i bl.a. filmer av Jan Halldoff som Polare (1976) och Lasse Hallström i Jag är med barn (1979). Så småningom blev det mer komplexa karaktärer och i TV-filmen Bärgningen  (1982) visade hon upp mycket mer av sin talang i rollen som John Bauers hustru. Den snälla framtoningen slog dock igenom i en film som Mot härliga tider (1983) där hon skulle ha spelat en ganska hjärtlös affärskvinna men där det blev en sympatisk och förstående karaktär av det hela.

Under de senare åren har hon framför allt etablerat sig i TV-rutan i en rad långserier som socialt bundna och instängda medelklasskvinnor, och med sin vardaglighet blivit ett lyft för serier som Vänner><fiender (1996-2000), Familjen (2002) och Skeppsholmen (2002-2003). Man kan karaktärisera hennes agerande som präglat av prestigelöshet som resulterar i en stor naturlighet och närvaro. På scen har hon spelat egna favoriter som Tjechov och Lars Norén, bl.a. i en minnesvärd Underjordens leende (1984) i Uppsala av den senare.

Tillsammans med Tommy Körberg fick hon 1977 sonen Anton Körberg.

P O Qvist (2004), redigerad 2013-11-11

Awards

The Guldbagge Award Stockholm 2010 Best Actress in a Supporting Role Glowing Stars

Films

Cast

Soundtrack listing

Contact the editors

Are you missing some information about the movie or is something on this page incorrect? If so, we would really like to know about it. Write a few lines to us editors and we'll take a look at it.

What is it about?