Table of contents

Basic facts

Media (1)

Biography

Skådespelare. Född Weiron Valfrid Holmberg i Göteborg. Innan han började filma hade han spelat en del amatörteater samt arbetat i olika yrken som styckare på slakteri, sjöman osv och även varit boxare. Han är en helt och hållet självlärd aktör som i mycket kommit att personifiera en viss typ av göteborgsk politisk radikalism; proletär, röststark och dominerande, som också färgat av sig på en del av hans filmroller såsom i Sista budet (1981) och avparodierad av Robert Gustafsson med figuren "Weiron i ottan" i TV-serien NileCity. Han slog igenom stort i Lasse Åbergs...

Show full biography


Related

Biography

Skådespelare. Född Weiron Valfrid Holmberg i Göteborg. Innan han började filma hade han spelat en del amatörteater samt arbetat i olika yrken som styckare på slakteri, sjöman osv och även varit boxare. Han är en helt och hållet självlärd aktör som i mycket kommit att personifiera en viss typ av göteborgsk politisk radikalism; proletär, röststark och dominerande, som också färgat av sig på en del av hans filmroller såsom i Sista budet (1981) och avparodierad av Robert Gustafsson med figuren "Weiron i ottan" i TV-serien NileCity. Han slog igenom stort i Lasse Åbergs filmer som repgubbe i Repmånad (1979) och i Sällskapsresan (1980), där han var kommenterande dryckesbror med Sven Melander vilket på sätt och viss blev en tragikomisk spegel av hans eget brokiga förflutna i alkoholsvängen innan han, som han säger, blev nykter alkoholist. Han var verksam vid Folkteatern i Göteborg till 1987 då han slutade i förtid på grund av en utsliten rygg och har därefter delat tiden mellan aktivt socialt arbete för utslagna och film- och TV-roller, bl.a. som skurken Wall-Enbergs gorillaliknande hejduk i Jönssonligefilmerna eller som Masthuggarordförande i serien Rena Rama Rolf (1994 och 1995), som innehåller en del av ovanstående karaktäristik minus det rent politiska. (2004)

Films

Contact the editors

Are you missing some information about the movie or is something on this page incorrect? If so, we would really like to know about it. Write a few lines to us editors and we'll take a look at it.

What is it about?