Table of contents

Other manifestations of this work

Basic facts

Media (95)

Original title Judaspengar : Drama i 3 akter
Film type Short
Category Fiction
Director
Screenplay
Production country
Production company
Classification Allowed from age 15
Swedish release 1915-12-13

Cast

Egil Eide
Blom, arbetare

John Ekman
Holk, Bloms kamrat

Kaja Eide
Bloms hustru

Stina Berg
mjölkförsäljerskan

Gabriel Alw
landsfiskalens notarie

About the film

Desperat far vars hustru ligger och dör i ett kyffe lånar en bössa för att tjuvjaga och allt går väldigt illa. Bilderna pekar framåt i Sjöström-film som återfunnits efter...

Show full text


Related

About the film

Desperat far vars hustru ligger och dör i ett kyffe lånar en bössa för att tjuvjaga och allt går väldigt illa. Bilderna pekar framåt i Sjöström-film som återfunnits efter nära ett sekel.

Genom fönstret till en vindskammare ser vi den arma familjen Holk, där den arbetslösa mannen som inte kan köpa medicin till sin dödssjuka hustru snart ska förlora både henne och sin lilla flicka. Kameran väntar utanför en stund, och när Holk öppnar fönstret glider den långsamt in mot rummet och stannar precis på fönsterkarmen.

Kamraten Blom sitter till bords i ett ljust rum med manglad duk och kakelugn när Holk knackar på. Genom ett fönster med strukna gardiner ser vi om någon kommer eller går på stigen ner mot stugan. Blom har inte heller några pengar, men han lånar ut sin bössa så att den nödställde kan tjuvjaga tjäder. De båda männen står bredvid varandra på förstukvisten, och i gattet mellan dem ser vi Bloms lilla barn i knät på sin mor. Vi förstår att det kommer att gå illa.

Innanför ett öppet fönster inramat av vildvin dricker godsägaren grogg med en gäst. De sitter vid ett spelbord en bit in i rummet, och ur ett valv ännu längre in i bilden dyker den upprörda skogvaktaren upp. Han får en order, och genom en glasdörr mot trädgården ser vi honom och hans medhjälpare gå bort längs en grusgång.

Kameran väntar tålmodigt tills rollfigurerna har avverkat de sträckor de ska förflytta sig. I en scen lämnar Holk ett brev till en pojke som lämnar myllret i förgrunden och springer uppför en kullerstensgata. Det låter inte märkvärdigt, men det var inte länge sedan filmskådespelare kom in från vänster, gjorde något i mitten och gick ut till höger.

Allt i bilderna är skarpt, från pelargonerna i fönsterkarmen till sista huset i kvarteret. Judaspengar är gjord 1915, när ateljéerna hade glastak och det starka dagsljuset och den finkorniga ortokromatiska filmen gjorde bilderna distinkta och kontrastrika. Och ännu mer djup får djupfokusfotot när Sjöström låter saker hända på olika plan i samma bild.

Ett år efter Judaspengar gör Victor Sjöström och hans fotograf Julius Jaenzon världsuccén Terje Vigen, byggd på Ibsens dikt om änklingen som rasar mot havet. Redan 1913 hade regissören gjort mästerverket Ingeborg Holm, där en utfattig änka förlorar förståndet när man tar hennes barn, men Ibsen-filmen brukar räknas som verket som inledde den svenska filmens guldålder, den storhetstid som sträckte sig från 1916 till 1923, då Mauritz Stillers Gösta Berlings saga hade premiär.

Svenska Bio hade satsat stort på Terje Vigen, och framgången gjorde att bolaget behöll sin nya kurs och börjar producera färre och mer påkostade filmer, kvalitetsfilmer med litterärt underlag. Sjöström, som också var skådespelare, hade före genombrottet gjort trettio filmer på fem år; många av dem melodramer och komedier med titlar som Lady Marions sommarflirt, Hjärtan som mötas, Skogsdotterns hemlighet etc. Av de filmer han gjorde 1912–1916 finns nu fem kvar. Fyndet av Judaspengar är en sensation. Skådespelarna rullar fortfarande med ögonen, men bildlösningarna är sofistikerade.

Vi behöver vi inte räkna ut mycket själva, och inte rollfigurerna heller. "Ser ni, här är namnet Blom ingraverat, det måste vara mördaren." Men visuellt är filmen desto rikare, actionscenen är effektfull och Sjöström ger scenerna äkthet genom att använda barn som är för små för att agera, barn som gör alla i filmen och i salongen rörda.

Men han börjar med en nedbäddad mor som redan ser ut som ett lik. Det är skrämmande, även om vi bara får se henne från fotändan av sängen. Och värre blir det.

Om restaureringen:

När Judaspengar hittades i franska Centre national du cinéma et de l'image animées arkiv, var 16 av Victor Sjöströms 42 filmer återfunna. Nitratkopian hade visats på schweiziska biografer, och remsans material visade att bilderna var från 1919 och de franska och tyska mellantexterna från 1926.

Digitaliseringen (i 4K, färg och overscan) krävde stor varsamhet – stabilisering, dammdetektion, bildbehandling (anpassad till varje enskild inställning) och korrigering av eventuella spår av bildbehandlingen. För att få bort återstående defekter användes en digital ritplatta, de många reporna avlägnades, färgen korrigerades och de återskapade mellantexterna kom på plats.

Varken de ursprungliga textskyltarna eller någon översättning av dem har överlevt. Mellantexterna har återskapats med hjälp av tyska textlistor ur Svenska Filminstitutets arkiv, och designen och typsnittet har utformats med ledning av Svenska Bio-filmer från samma år. Klippningen av de sista scenerna har korrigerats med stöd av textlistan och de numrerade copyright-rutor som bevarats av Library of Congress i Washington, DC.

Digitaliseringen och restaureringen av bilderna har gjorts av CNC och Svenska Filminstitutet har återskapat de svenska mellantexterna.

Nina Widerberg (2018)

 

Titles

Original title
Swedish release title
Alternative title
Distribution title
Script title

Crew

Director
Screenplay
Director of Photography
Musical Arrangement
Orchestra
Orchestra Leader

Cast

Egil Eide Blom, arbetare
John Ekman Holk, Bloms kamrat
Kaja Eide Bloms hustru
Stina Berg mjölkförsäljerskan
Gabriel Alw landsfiskalens notarie

Companies

Production company AB Svenska Biografteatern
Distributor in Sweden (35 mm) AB Svenska Biografteaterns Filmbyrå
Distributor in Sweden (DCP) Stiftelsen Svenska Filminstitutet 2018

Swedish censorship / rating

Censorship number 13658
Date 1915-10-05
Classification Allowed from age 15
Original length 827 meters
Censored length 799 meters
Notes I akt III: scenen då Holck går ned på spången och tar av sig rocken för att dränka sig (7 m), samt den andra scenen på spången, då man letar efter hans lik och fiskar upp detta (21 m).


Technical specifications

Aspect ratio 1.33:1
Sound type Stum
Colour type Black and white
Width 35 mm
Frames per second 18
Length in metres 827 meter
Length in minutes 40 min
Reels 3 rullar


Production location

Svenska Biografteaterns ateljé, Lidingö Stockholm Sweden
Djurgårdsstaden (Östra Varvsgatan och Långa gatans bortersta del) Stockholm Sweden

Release dates

Release in Sweden 1915-12-13 Röda Kvarn i Auditorium Stockholm Sweden 40 min
First showing 1915-11-16 Paladsteatret Copenhagen Denmark 40 min
Other showing 1916-02-04 Metropol Copenhagen Denmark 40 min
Cinematheque screening 2018-10-27 Filmhuset Stockholm Sweden

Holdings Scripts

Script type Synopsis
Script title Judaspengar. Skådespel i tre akter af Axel Frische.
Extent 1 s.
Language Swedish


Script type Dialoglista
Script title The price of betrayal!
Extent 3 s. Innehållsbeskrivning (2 s.) ingår.
Language English


Script type Dialoglista
Script title Judaslohn.
Extent 1 s.
Language German


Script type Dialoglista
Script title Scenario. L'argent de Judas.
Extent 3 s. Innehållsbeskrivning (2 s.) ingår.
Language French


Holdings Stills

Black and white print SET
Album Yes


Holdings Promotion materials

Type Program/Promotion material
Language Swedish


Type Program/Promotion material
Language Danish


Type Program/Promotion material
Language Swedish


Type Program/Promotion material
Language Swedish


Type Program/Promotion material
Language Swedish


Other manifestations of this work

Digitized

Technical specifications

Aspect ratio 1.33:1
Sound type Stum
Colour type Black and white
Frames per second 18
Length in minutes 41 min
Titles in viewing length


Holdings Film

Element type Digitalt visningsmaterial
Gauge DCP


Element type Digitalt visningsmaterial
Gauge ProRes


Element type Digitalt visningsmaterial
Gauge H264


Gauge EXTRAS


    Contact the editors

    Are you missing some information about the movie or is something on this page incorrect? If so, we would really like to know about it. Write a few lines to us editors and we'll take a look at it.

    What is it about?