Table of contents

Basic facts

Media (1)

Biography

Skådespelare. Född i Stockholm. Han är folkskollärarson som växte upp i Småland med planer på att bli läkare men skådespelande och spex blev mer intressant och han sökte sig först till Skara Skolscen och utbildade sig därefter 1973-1977 (efter att ha gått om en årskurs) vid Scenskolan i Göteborg. Vid sidan av detta arbetade han som bokförsäljare, industriarbetare och chaufför. Efter scenskoleexamen hade han en kortare sejour vid Åbo Svenska teater i Finland. Från 1978 har han varit vid Stockholms stadsteater. Samma år blev han engagerad för en stor roll i...

Show full biography


Related

Biography

Skådespelare. Född i Stockholm.

Han är folkskollärarson som växte upp i Småland med planer på att bli läkare men skådespelande och spex blev mer intressant och han sökte sig först till Skara Skolscen och utbildade sig därefter 1973-1977 (efter att ha gått om en årskurs) vid Scenskolan i Göteborg. Vid sidan av detta arbetade han som bokförsäljare, industriarbetare och chaufför. Efter scenskoleexamen hade han en kortare sejour vid Åbo Svenska teater i Finland. Från 1978 har han varit vid Stockholms stadsteater. Samma år blev han engagerad för en stor roll i tv-serien Hedebyborna (1978, 1980, 1982) och därefter har han varit en av de mest flitiga aktörerna i tv.

Så småningom började han att själv regissera, på teatern med Det susar i säven och för tv situationskomediserien Jobbet och jag (1998). Från första början fick han ofta fått spela ganska mörka karaktärer som den i Hedebyborna där han var hemmasonen som begår självmord , kungamördaren Anckarström i tv-serien Sammansvärjningen (1986) och rånare i Varuhuset (1987). Till detta bidrog i hög grad hans sammanbitna och allvarliga utstrålning. Denna har också utnyttjats i den genomgående rollen som kriminalpolisen Sune Bengtsson i den långa serien Roland Hassel-filmer från 1986 och framåt samt även som direktör med många bekymmer i serien Vänner >< fiender (1996-1998). När detta fått en mer komisk vändning som när han spelat den den ständigt allvarlige, överoptimistiske och socialt tilltufsade postiljonen Gustav Svensson i komediserien Svensson, Svensson (1994 och 1996 samt filmversion 1997) blev succén omedelbar. Särskilt som han då försågs med en motspelerska med stor känsla för komisk timing, Suzanne Reuter.

P O Qvist (2004)

Films

Director
Cast
Voice
Adaptation

    Contact the editors

    Are you missing some information about the movie or is something on this page incorrect? If so, we would really like to know about it. Write a few lines to us editors and we'll take a look at it.

    What is it about?