Table of contents

Basic facts

Media (1)

Cast
Awards

Biography

Svensk skådespelare (filmroller från 1983). Född Rolf Peter Ingvar Storm i Kumla, Närke.-Skådespelarintresset kom ganska sent för Peter Stormare som inte hade någon teaterupplevelse förrän i 20-årsåldern. Då bestämde han sig för att bli skådespelare och flyttade till Stockholm. Han arbetade ett par år som rekvisitör på Dramaten och utbildade sig 1978-1981 vid Scenskolan i Stockholm. Där bytte han efternamn för att inte bli förväxlad med sin namne (född 1952) som gick i en tidigare årskurs.Som skådespelare och relativt snart även som...

Show full biography


Related

Biography

Svensk skådespelare (filmroller från 1983). Född Rolf Peter Ingvar Storm i Kumla, Närke.

-

Skådespelarintresset kom ganska sent för Peter Stormare som inte hade någon teaterupplevelse förrän i 20-årsåldern. Då bestämde han sig för att bli skådespelare och flyttade till Stockholm. Han arbetade ett par år som rekvisitör på Dramaten och utbildade sig 1978-1981 vid Scenskolan i Stockholm. Där bytte han efternamn för att inte bli förväxlad med sin namne (född 1952) som gick i en tidigare årskurs.

Som skådespelare och relativt snart även som regissör blev han uppmärksammad som ett närmast "ungt och bångstyrigt geni" och blev flitigt använd av Ingmar Bergman som gav honom tunga roller i "Fröken Julie" (1985), "Hamlet" (1986) och "Lång dags färd mot natt" (1988). Bergman kom också att fungera som något av en mentor. I samband med uppsättningen av "Hamlet" var det många som gjorde en poäng av Stormares fysiska likhet med Bergman. Genom bl.a. Dramatenturnén 1988 med "Hamlet" i USA kom Stormare att bli internationellt uppmärksammad och 1991 slutade han vid Dramaten för att i stället flytta till USA, där han snart kom att etablera sig inom filmen. Vid sidan av detta har han också haft en en mindre uppmärksammad internationell regissörskarriär, bl.a. med operaregi där han 1996 gästregisserade hemma i Sverige med en uppsättning av "Don Giovanni" på Folkoperan. Jämsides med detta har han fortsatt att odla sitt musikintresse och har ofta uttryckt önskan om att göra egna inspelningar. 2002 skivdebuterade han med albumet "Dallerpölsa och Småfåglar".

Stormare blev mot slutet av 1990-talet en framträdande birollsskådespelare i amerikansk film. Ibland i kufroller såsom psykopatisk mördare i Fargo (Joel Coen, 1996), nihilist och porrskådis i The Big Lebowski (Joel Coen, 1998) eller som rysk astronaut i Armageddon (1998) för att nämna några. Till detta har säkert hans lite dystra uppenbarelse bidragit. Själv menar han att han föredrar sådana roller framför mer utslätade huvudroller som hjälte. Han har även medverkat i en rad stora amerikanska TV-serier, däribland Seinfeld, Weeds, Entourage och inte minst Prison Break där han gestaltade maffiabossen John Abruzzi under den första säsongen.

Två större svenska roller på 2000-talet har varit i Varg (Daniel Alfredsson, 2008) och Jägarna 2 (Kjell Sundvall, 2011). För Varg blev Stormare Guldbaggenominerad för bästa manliga huvudroll.

P O Qvist (2004), redigerad 2013-11-11

Awards

Nominated for the Guldbagge Award Stockholm 2009 Best Actor in a Leading Role Wolf
Festival Award Moskva 2008 Wolf (specialdiplom/special diploma vid Faithful Heart Film Festival i Moskva, Ryssland)

Films

Contact the editors

Are you missing some information about the movie or is something on this page incorrect? If so, we would really like to know about it. Write a few lines to us editors and we'll take a look at it.

What is it about?