Table of contents

Basic facts

Biography

Svensk skådespelare (film- och TV-roller från 1983). Född Per Göran Bertil Engman i Västervik, Småland. Han utbildades vid Scenskolan i Stockholm 1978-1981 och har därefter arbetat vid bl.a. Riksteatern och är alltsedan 1993 vid Uppsala stadsteater. Han menar i likhet med många andra skådespelare att Allan Edwall är en av hans främsta förebilder. Engman hör till den typ av skådespelare som spelar utan större åthävor men också med allvarligt djup som i paret Martin Lima de Farias och Anette Skåhlbergs kortfilmsvit Främlingen (1998),...

Show full biography


Related

Biography

Svensk skådespelare (film- och TV-roller från 1983). Född Per Göran Bertil Engman i Västervik, Småland.

Han utbildades vid Scenskolan i Stockholm 1978-1981 och har därefter arbetat vid bl.a. Riksteatern och är alltsedan 1993 vid Uppsala stadsteater. Han menar i likhet med många andra skådespelare att Allan Edwall är en av hans främsta förebilder. Engman hör till den typ av skådespelare som spelar utan större åthävor men också med allvarligt djup som i paret Martin Lima de Farias och Anette Skåhlbergs kortfilmsvit Främlingen (1998), Betraktaren (1998), Skönheten (2001) och Befriaren (2002). Han hade också en bärande roll i parets långfilm Mamy Blue (1999).

En vardaglig men även lite bondskt klurig framtoning visade han främst som fiskaren i alla serieomgångar av Skärgårdsdoktorn (1997, 1998 och 2000), som gjorde honom känd och uppskattad även av en större publik. Därutöver är han en duktig sång- och musikalartist, vilket inkluderar att han är en utmärkt Elvistolkare. Detta är något som han visat i uppsättningar som Kungarna vid Fyris (2001) på Upsala stadsteater och musikalen Jerka på Göta Lejon (2003).

P O Qvist (2004)

Films

Soundtrack listing

Singer
Performed by

    Contact the editors

    Are you missing some information about the movie or is something on this page incorrect? If so, we would really like to know about it. Write a few lines to us editors and we'll take a look at it.

    What is it about?