Table of contents

Basic facts

Media (3)

Alternative names
Cast
Narrator
Show all films
Awards

Biography

Svensk skådespelare. Född Mikael Åke Persbrandt i Jakobsberg.-Mikael Persbrandt växte upp i Jakobsberg i Stockholms norra förorter som skilsmässobarn och med umgänge i förortsgängen under sina tonår. Han arbetade i diverse yrken som taxichaufför, diskare, servitör och inom långvården innan han utbildade sig vid grundskolan för konstnärlig utbildning vid Münchenbryggeriet som gav en mångsidig utbildning i olika konstnärliga verksamheter. Han följde upp med dansutbildning i ett par år efter att förgäves försökt komma in på...

Show full biography


Related

Biography

Svensk skådespelare. Född Mikael Åke Persbrandt i Jakobsberg.

-

Mikael Persbrandt växte upp i Jakobsberg i Stockholms norra förorter som skilsmässobarn och med umgänge i förortsgängen under sina tonår. Han arbetade i diverse yrken som taxichaufför, diskare, servitör och inom långvården innan han utbildade sig vid grundskolan för konstnärlig utbildning vid Münchenbryggeriet som gav en mångsidig utbildning i olika konstnärliga verksamheter. Han följde upp med dansutbildning i ett par år efter att förgäves försökt komma in på Scenskolan och arbetade början av 1980-talet som figurant på Dramaten vilket också innebar en lärorik erfarenhet.

I början av 1990-talet frågade han författaren Stig Larsson om en roll och fick en sådan i dennes TV-film Nigger (1990). Samtidigt syntes han i en liten roll som gangstertorped i TV-serien Destination Nordsjön (1990). Han gick vidare och sökte upp Teater Galeasen och regissören Rickard Günther vilket blev hans egentliga teaterskola. Scendebuten där skedde i Artauds "Requiem" (1991) och därpå följde en rad tolkningar av vilsna unga män, "losergestalter", vid denna scen. Under samma tid blev han känd för rollen som skurken Ola i TV-serien Rederiet (1992-1994). Denna typ av karaktär har blivit ganska signifikativ för en del senare filmroller men framför allt har han ofta fått roller som kräver starka fysiska uttryck, vilket har bidragit till att bygga upp en viss schablonbild kring honom som skådespelare.

Persbrandt har själv beskrivit sin vilja att vara som en "svetslåga" i sitt spel och det är otvetydigt att han är en kroppsmedveten skådespelare med hög scennärvaro. Att han lägger ner så mycket yttre energi i rollgestaltningarna är troligen en frukt av hans tidigare balettutbildning. Detta är särskilt märkbart i den omfattande filmsviten om polisen Martin Beck där han som Gunvald Larsson blir en effektiv kontrast till den lugne Peter Haber i rollen som Beck (och definitivt mot föregångaren Rolf Lassgårds Gunvald Larsson). Persbrandt får sin rollgestalt att framstå som en spegelgestalt av den kriminella värld han är satt att bekämpa samtidigt som han också klart avslöjar en dimension av svaghet hos denna karaktär. 2013 fick Persbrandt chansen att visa upp sig för en världspublik när han gestaltade Beorn i Peter Jacksons Hobbit: Smaugs ödemark

2009 erhöll han Guldbaggen för bästa manliga huvudroll för Maria Larssons eviga ögonblick (Jan Troell, 2008).

P O Qvist (2004), redigerad 2013-12-18

Awards

Nominated for the Guldbagge Award Stockholm 2019 Best Actor in a Leading Role The Cake General
The Guldbagge Award Stockholm 2014 Best Actor in a Leading Role Nobody Owns Me
Nominated for the Guldbagge Award 2012 Best Actor in a Leading Role Stockholm East
Festival Award Rouen 2009 Heaven's Heart (bäste skådespelare/best actor vid Festival du Cinéma Nordique, Rouen.)
The Guldbagge Award Stockholm 2009 Best Actor in a Leading Role Everlasting Moments
Festival Award Minsk 2009 Everlasting Moments (pris för bästa manliga huvudroll/best actor vid Listapad filmfestival, Minsk, Vitryssland)
Nominated for the Guldbagge Award Gothenburg 2006 Best Actor in a Leading Role Bang Bang Orangutang
The Ingmar Bergman Award Stockholm 2005
Nominated for the Guldbagge Award Stockholm 2003 Best Actor in a Leading Role Alla älskar Alice
Stockholm 2000 Best Actor in a Leading Role Dödlig drift

Films

Cast
Executive Producer
Narrator
Thanks to

    Contact the editors

    Are you missing some information about the movie or is something on this page incorrect? If so, we would really like to know about it. Write a few lines to us editors and we'll take a look at it.

    What is it about?