Table of contents

Basic facts

Media (1)

Cast
Singer
Show all films
Awards

Biography

Skådespelerska. Född Viveka Kristina Seldahl i Oscars församling, Stockholm, död i Stockholm. Som dotter till en ensamstående mor växte hon delvis upp i Stockholm och delvis hos morföräldrarna i östra Jämtland. Efter skolan arbetade hon som städerska, kontorist och servitris. Hon tog lektioner vid Willy Koblancks teaterskola och började söka till högre utbildning och vid tredje försöket kom hon in vid Scenskolan i Göteborg 1967 där hon efter examen 1970 blev anställd vid Göteborgs stadsteater. Där flyttade hon 1978 tillsammans med sin man Sven Wollter över...

Show full biography


Related

Biography

Skådespelerska. Född Viveka Kristina Seldahl i Oscars församling, Stockholm, död i Stockholm.

Som dotter till en ensamstående mor växte hon delvis upp i Stockholm och delvis hos morföräldrarna i östra Jämtland. Efter skolan arbetade hon som städerska, kontorist och servitris. Hon tog lektioner vid Willy Koblancks teaterskola och började söka till högre utbildning och vid tredje försöket kom hon in vid Scenskolan i Göteborg 1967 där hon efter examen 1970 blev anställd vid Göteborgs stadsteater. Där flyttade hon 1978 tillsammans med sin man Sven Wollter över till den nystartade Angereds teater och efter den s.k. manifeststriden följde hon 1983 med honom till Folkteatern i Gävle och därefter 1986 till Stockholms stadsteater, där hon var anställd till sin bortgång.

Hon var tveklöst en av våra mest känslostarka skådespelerskor med en hög emotionell och sensuell utstrålning utan att egentligen behöva ta till stora gester eller någonsin några som helst konstlade manér. Detta gav förmåga att gång på gång gestalta osentimentala, självständiga och starka kvinnor som hämtade ur det jämtska arvet. Detta blev uppenbart för den stora tv-publiken redan genom sin roll som Nergårds-Anna i serien Raskens (1976) och fortsatte i film- och tv-roller som bl.a. polsk invandrarkvinna som har problem med Myndighetssverige i Guldburen (1991) eller den som bigott i Änglagård (1992).

Som kritikern Tomas Forser konstaterade i ett eftermäle, hade hon en sensuell eftertänksamhet och en förmåga att avlyssna tragedin. Det är typiskt att hon i flera intervjuer uttryckte en längtan tillbaka till 1930- och 1940-talens stora kvinnoroller på film som enligt henne var fulla av passion, kärlek, åtrå och framför allt styrka. Hon konstaterade att den (Hasse) Ekmanska-(Ingmar) Bergmanska eran i svensk film präglades av enastående kvinnoporträtt och menade att sådana inte skrivs längre. Dock fick hon chansen att göra en del sådana i bl.a. nämnda Änglagård, Harry & Sonja (1996), tv-filmen Alla dagar, alla nätter (1996) och i den dessvärre undanskymda Mamy Blue (1999), som blev en av hennes sista filmroller, för att ta några exempel. I själva verket kunde hon förvandla vilken roll som helst till minnesvärda kvinnoporträtt. På scen fick hon desto mer ofta tillfälle att visa denna sin förmåga i världsdramatikens tyngre kvinnoroller såsom i flera Brechtpjäser, Macbeth och som Blanche DuBois i Linje Lusta.

Hon fick 1989 års Guldbagge för rollen i s/y Glädjen, som var hennes första biograffilmroll och postumt 2001 års Guldbagge för sin roll i En sång för Martin. 1973 fick hon Teaterförbundets Daniel Engdahl-stipendium, 2000 samma förbunds De Wahl-stipendium samt samma år Fastighets-ettans stipendium med motiveringen att hon gjort insatser på scen som ger upplevelser utöver det vanliga.

P O Qvist (2004)

Awards

The Guldbagge Award Gothenburg 2002 Best Actress in a Leading Role En sång för Martin
Festival Award Santa Barbara 2002 En sång för Martin (bästa kvinnliga skådespelerska)
Karlovy Vary 2001 En sång för Martin (bästa skådespelerska)
Nominated for the Guldbagge Award Stockholm 1997 Best Actress in a Supporting Role Juloratoriet
Stockholm 1995 Best Actress in a Leading Role Änglagård andra sommaren
The Guldbagge Award Stockholm 1990 Best Actress in a Leading Role s/y Glädjen

Films

Soundtrack listing

    Contact the editors

    Are you missing some information about the movie or is something on this page incorrect? If so, we would really like to know about it. Write a few lines to us editors and we'll take a look at it.

    What is it about?