Table of contents

Basic facts

Media (1)

Alternative names
Cast
Awards

Biography

Skådespelare (film- och tv-roller från 1988). Född Jakob Anders Eklund i Annedal, Göteborg. Han är son till skådespelarna Olof Eklund och Brit Ångström-Eklund. Han växte upp i en miljö som var mycket konstnärspräglad och ursprungligen var han inställd på att bli bildkonstnär och påbörjade en konstnärlig utbildning. Men han kände enligt vad han senare uppgett otillfredsställelse med detta. Med sin bakgrund kom han därför att välja skådespelarbanan av det skälet, som han sagt, en vilja att undersöka varför teatern var en sådan enorm kraft att den...

Show full biography


Related

Biography

Skådespelare (film- och tv-roller från 1988). Född Jakob Anders Eklund i Annedal, Göteborg.

Han är son till skådespelarna Olof Eklund och Brit Ångström-Eklund. Han växte upp i en miljö som var mycket konstnärspräglad och ursprungligen var han inställd på att bli bildkonstnär och påbörjade en konstnärlig utbildning. Men han kände enligt vad han senare uppgett otillfredsställelse med detta. Med sin bakgrund kom han därför att välja skådespelarbanan av det skälet, som han sagt, en vilja att undersöka varför teatern var en sådan enorm kraft att den uppslukat faderns liv.

Vid dryga tjugo års ålder sökte han och kom in vid Scenskolan i Stockholm 1984. Efter examen 1987 var han en kort tid vid Riksteatern innan han kom till Dramaten samma år där han förblev till 1999. I likhet med flera andra samtida manliga skådespelare har han ofta fått gestalta den nya och mer komplicerade mansrollen, som utmärks av stor sårbarhet mitt i det ytligt machoaktiga. Ett tydligt exempel blev hans huvudroll som "förloraren" i den stora serien Anderssons älskarinna. Något liknande kan man även säga om hans huvudroll som polis i Anders Nilssons trilogi om Johan Falk: Noll tolerans (1999), Livvakterna (2001) och Tredje vågen (2003). Här passade hans lite speciella stil väl in, kännetecknad av en lite slängig och smått nonchalant improvisation över agerandet. Efter den ursprunliga trilogins succé har Eklund under 2000- och 2010-talet fortsatt att reprisera sin roll som Johan Falk i över tio filmer. Han säger sig bl.a. uppskatta en regissör som Colin Nutley (som han gjort flera filmroller för, bl.a. i en av de större rollerna i Änglagård, 1992) för att denne låter skådespelarna i mycket själva improvisera fram sina roller.

Han är sambo med skådespelerskan Marie Richardson.

P O Qvist (2004), redigerad 2013-11-21

Awards

Nominated for the Guldbagge Award Gothenburg 2004 Best Actor in a Leading Role Om jag vänder mig om
Prize Stockholm 2000 Noll tolerans (årets filmpar, t.m. Marie Richardson; enl. Filmpublicisternas förening)
Nominated for the Guldbagge Award Stockholm 2000 Best Actor in a Leading Role Noll tolerans
Stockholm 1998 Best Actor in a Leading Role Spring för livet

Films

Cast

    Contact the editors

    Are you missing some information about the movie or is something on this page incorrect? If so, we would really like to know about it. Write a few lines to us editors and we'll take a look at it.

    What is it about?