Table of contents

Basic facts

Cast
Director
Show all films
Awards

Biography

Svensk skådespelare (filmroller från 1989). Född Sara Anita Sommerfeld i Sollentuna. Hon är född av polskjudiska föräldrar som kom till Sverige i slutet av 1960-talet. Hon var tidigt på det klara med att bli skådespelare och fick några barnroller i film och tv som i Marianne Ahrnes tv-serie Maskrosbarn (1989) och Den goda viljan (1991) och var även med i Dramatens uppsättning av Stora Landsvägen (1989) och musikalen Annie Get Your Gun (1990) på Chinateatern. Hon gick på teatergymnasium och fick sedan sitt stora genombrott...

Show full biography


Related

Biography

Svensk skådespelare (filmroller från 1989). Född Sara Anita Sommerfeld i Sollentuna.

Hon är född av polskjudiska föräldrar som kom till Sverige i slutet av 1960-talet. Hon var tidigt på det klara med att bli skådespelare och fick några barnroller i film och tv som i Marianne Ahrnes tv-serie Maskrosbarn (1989) och Den goda viljan (1991) och var även med i Dramatens uppsättning av Stora Landsvägen (1989) och musikalen Annie Get Your Gun (1990) på Chinateatern.

Hon gick på teatergymnasium och fick sedan sitt stora genombrott som invandrartjej i filmen Vingar av glas (2000). Samtidigt vidareutbildade hon sig 1998-2001 vid Högskolan för Teater i Göteborg och har därefter spelat på Stockholms stadsteaters Backstage, Göteborgs stadsteater och i Romeo och Julia vid Malmö dramatiska teater. Hon har även medverkat i musikalen Grease på Göta Lejon.

Rollen i Vingar av glas uppvisade en stor spännvidd med en svår balansgång mellan komedi och drama som var väl genomförd. Därefter var hon också Tsatsikis mamma i uppföljnngsfilmen Tsatsiki. Vänner för alltid (2001) och har även visat prov på att kunna göra mer drastisk humor som i Hem till Midgård (2003). Under 2010-talet har hon bl. a. setts som Sara Bernard i LasseMajas detektivbyrå - von Broms hemlighet (Pontus Klänge, Walter Söderlund 2013).

 

P O Qvist (2004), redigerad 2013-11-27

Awards

Festival Award Haugesund 2001 Vingar av glas (bästa skådespelerska)
Nominated for the Guldbagge Award Stockholm 2001 Best Actress in a Leading Role Vingar av glas

Films

    Contact the editors

    Are you missing some information about the movie or is something on this page incorrect? If so, we would really like to know about it. Write a few lines to us editors and we'll take a look at it.

    What is it about?