Table of contents

Basic facts

Biography

Skådespelare (filmroller från 1988). Född i Stockholm. Hon är lillasyster till Sara Alström (se denna) och delvis uppväxt utomlands. Hon började spela barnteater tillsammans med sin syster vid Unga Teatern i Stockholm och medverkade 1987 endast 6 år gammal i Staffan Götestams Gränsland på Puckteatern. Senare fick hon ett par små barnroller på Dramaten i Ett dockhem (1989) och Amorina (1990) samt i Nils Karlsson pyssling på Berns 1989. Ungefär samtidigt gjorde hon sin filmdebut i en av kortfilmerna i Astrid Lindgren-serien,...

Show full biography


Related

Biography

Skådespelare (filmroller från 1988). Född i Stockholm.

Hon är lillasyster till Sara Alström (se denna) och delvis uppväxt utomlands. Hon började spela barnteater tillsammans med sin syster vid Unga Teatern i Stockholm och medverkade 1987 endast 6 år gammal i Staffan Götestams Gränsland på Puckteatern. Senare fick hon ett par små barnroller på Dramaten i Ett dockhem (1989) och Amorina (1990) samt i Nils Karlsson pyssling på Berns 1989. Ungefär samtidigt gjorde hon sin filmdebut i en av kortfilmerna i Astrid Lindgren-serien, Gull-Pian (1989).

Hon genomgick estetisk linje på gymnasiet och först långt senare utbildning vid Teaterhögskolan i Stockholm från 2003 efter att ha skaffat sig en gedigen skådespelarerfarenhet i en rad tv-serier, framför allt som dotter till den lesbiska sjukhusprästen i Vita lögner och hårt hållen prästdotter i Skärgårdsdoktorn.

Hanna Alström är en skådespelare som agerar med intensitet och inlevelse och var en av de få ljuspunkterna i den i övrigt mediokra tonårsfilmen Sherdil (1999). Ett annat tydligt exempel var som kallblodig, rånmördande tonårstjej i tv-serien Aspiranterna (1998), där hennes ljusa och flickaktiga utseende skapade en i sammanhanget närmast chockartad effekt.

Utöver TV- och filmskådespelandet har Alström även varit verksam på flertalet teaterscener under 2000- och 2010-talet, däribland Dramaten och Stockholms Stadsteater.

P O Qvist (2004), redigerad 2013-11-27

Films

Contact the editors

Are you missing some information about the movie or is something on this page incorrect? If so, we would really like to know about it. Write a few lines to us editors and we'll take a look at it.

What is it about?