Table of contents

Basic facts

Media (2)

Biography

Skådespelare, sångare, manusförfattare. Född Per Henrik Schyffert i Ronneby, Blekinge. Han är son till en hög officer i flygvapnet och uppväxt i Rosersberg norr om Stockholm. Redan som tonåring fick han medan han fortfarande gick på gymnasiet anställning vid Sveriges Radio i programmet Eldorado. Några år senare sökte han jobb vid MTV i London och arbetade där 1986-1990 medan kanalen ännu var ung och grön och det fanns möjligheter för medarbetarna att själva bestämma hur programmen skulle göras. När, som han säger, "amerikanarna" kom och började...

Show full biography


Related

Biography

Skådespelare, sångare, manusförfattare. Född Per Henrik Schyffert i Ronneby, Blekinge.

Han är son till en hög officer i flygvapnet och uppväxt i Rosersberg norr om Stockholm. Redan som tonåring fick han medan han fortfarande gick på gymnasiet anställning vid Sveriges Radio i programmet Eldorado. Några år senare sökte han jobb vid MTV i London och arbetade där 1986-1990 medan kanalen ännu var ung och grön och det fanns möjligheter för medarbetarna att själva bestämma hur programmen skulle göras. När, som han säger, "amerikanarna" kom och började styra flyttade han hem till Sverige igen. Där började han göra satirprogram i radio och tv, bl.a. Hassan, som blev känt inte minst för sina inslag med busringningar till kända personer.

Han arbetade 1992 tillsammans med Johan Rheborg i dennes reklamfirma Rally TV och bildade tillsammans med denna och några andra det s.k. Killinggänget (se vidare Johan Rheborg). Han har också varit verksam som rockmusiker i bandet Whale tillsammans med Cia Berg och har i den funktionen bl.a. synts i såpan Vita lögner (1999).

Glenn Killing-figuren var först bara en häcklare som satt i publiken men utvecklades sedan till en person i själva showen. Som Glenn Killing har han blivit den skarpe satirikern i sammanhanget som ibland bara verkat genom att diskret uppförstora de drag av absurditet som redan finns inneboende i förlagan som är föremål för satirens pilar (som fallet var när han var sommarvärd i radion). Han har ansetts vara en typisk exponent för den s.k. ironiska generationen. Även om det alltid funnits "ironiska" grupperingar i det uppväxande släktet, är detta kanske den första som alltigenom blivit ett medialt fenomen eftersom den växt upp med det moderna kommunikationssamhället och fått alla möjligheter att nå ut i större omfattning genom nya kanaler som kommersiell radio, tv samt Internet. Kritiska röster brukar referera till dem som "medienarcissister" som bara kan härma utan att själva skapa eller ha något att berätta. Som ansvarig utgivare för webbsidan Spermaharen har han ibland tänjt gränsen för satiren till det nästan åtalbaras gräns där han retade upp heliga kor som Henning Mankell eller Fonus. Som en del av Killinggänget nominerades Schyffert till en Guldbagge i kategorin bästa manus för Fyra nyanser av brunt (Tomas Alfredson, 2004). Under inledningen av 2010-talet har Schyffert främst varit synlig som en av programledarna i SVT-programmen Landet brunsås och Historieätarna.

P O Qvist (2004), redigerad 2013-11-28

Awards

Nominated for the Guldbagge Award Stockholm 2005 Best Screenplay Fyra nyanser av brunt

Films

Soundtrack listing

Composer
Lyrics

Groups

Me and Jon (Svensk musikduo.)

Contact the editors

Are you missing some information about the movie or is something on this page incorrect? If so, we would really like to know about it. Write a few lines to us editors and we'll take a look at it.

What is it about?