Table of contents

Basic facts

Biography

Skådespelerska, sångerska, musiker. Född Lisa Helena Werlinder i Uppsala. Hon hör till de som började mycket tidigt med sina skådespelaraktiviteter och bidrog enligt egen uppgift med små teaterstycken i skolan på roliga timmen. I tonåren var hon med om ett musikteaterprojekt i sin hemstad Uppsala och studerade vidare vid musikgymnasium i Västerås och via ett år vid teater- och musikcollege i USA följde studier vid Musikhögskolan i Stockholm samt därefter vid den nyinrättade Teaterhögskolan i Luleå efter flera försök att komma in vid de andra...

Show full biography


Related

Biography

Skådespelerska, sångerska, musiker. Född Lisa Helena Werlinder i Uppsala.

Hon hör till de som började mycket tidigt med sina skådespelaraktiviteter och bidrog enligt egen uppgift med små teaterstycken i skolan på roliga timmen. I tonåren var hon med om ett musikteaterprojekt i sin hemstad Uppsala och studerade vidare vid musikgymnasium i Västerås och via ett år vid teater- och musikcollege i USA följde studier vid Musikhögskolan i Stockholm samt därefter vid den nyinrättade Teaterhögskolan i Luleå efter flera försök att komma in vid de andra teaterhögskolorna.

Efter examen 2000 har hon på mycket kort tid blivit etablerad i skådespelarvärlden med smärre filmroller hos Bille August som en av döttrarna i En sång för Martin (2001) och som ung aspirerande skådespelerska Colin Nutleys Gossip (2000) samt en snarlik men mycket större i tv-serien Skeppsholmen (2002-2003).

Samtidigt debuterade hon på Dramaten examensåret i en mindre roll i Ingmar Bergmans uppsättning av Maria Stuart och hör för närvarande till Dramatens ensemble med bl.a. på senare tid en av huvudrollerna som den goda kungadottern Cordelia i Kung Lear (2003).

Orsaken till dessa snabba framgångar kan kanske ligga i en form av tydlig scennärvaro på samma gång som hon har något av den svala utstrålning som många äldre kvinnliga storstjärnor besitter.

P O Qvist (2004)

Films

    Contact the editors

    Are you missing some information about the movie or is something on this page incorrect? If so, we would really like to know about it. Write a few lines to us editors and we'll take a look at it.

    What is it about?