Table of contents

Basic facts

Media (1)

Biography

Skådespelare och musiker. Född Edda Karin Hjartardóttir Magnason i Lövestads församling, Malmöhus län.-Edda Magnason växte upp på den skånska landsbygden och började redan som barn att spela piano och drömde om en karriär som konsertpianist. I tonåren började hon att skriva popmusik och några av hennes demospår gick att höra i Alexandra-Therese Keinings långfilm Hot Dog (2002). Under mitten av 2000-talet studerade Magnason vid Gotlands Tonsättarskola och 2010 släppte hon sitt självbetitlade debutalbum. Det var under...

Show full biography


Related

Biography

Skådespelare och musiker. Född Edda Karin Hjartardóttir Magnason i Lövestads församling, Malmöhus län.

-

Edda Magnason växte upp på den skånska landsbygden och började redan som barn att spela piano och drömde om en karriär som konsertpianist. I tonåren började hon att skriva popmusik och några av hennes demospår gick att höra i Alexandra-Therese Keinings långfilm Hot Dog (2002). Under mitten av 2000-talet studerade Magnason vid Gotlands Tonsättarskola och 2010 släppte hon sitt självbetitlade debutalbum. Det var under en föreställning på Södra Teatern året därpå som hon blev upptäckt av en bekant till en person som ingick i teamet till den kommande filmen om Monica Zetterlund. Trots att Magnason inte hade någon som helst skådespelarerfarenhet, och regissören Per Fly uttryckt önskemål om att han ville se en skådespelare och inte artist som Zetterlund, så övertygade hon så pass mycket i provfilmningarna att hon fick rollen. Det skulle visa sig att det var en korrekt satsning då Magnason hyllades av en enig kritikerkår i samband premiären för Monica Z hösten 2013. I december samma år utsågs hon även till en av Europas tio ”Shooting Stars” av European Film Promotion.

Martin Ohlsson (2013)

Awards

The Guldbagge Award Stockholm 2014 Best Actress in a Leading Role Waltz for Monica

Films

Music
Cast
Singer

Soundtrack listing

Contact the editors

Are you missing some information about the movie or is something on this page incorrect? If so, we would really like to know about it. Write a few lines to us editors and we'll take a look at it.

What is it about?