Table of contents

Basic facts

Biography

Svensk skådespelare och journalist. Född som Åke Thorild Johansson i Brännkyrka församling, Stockholm. Död i Sigtuna församling, Sigtuna.-En av de flitigast förekommande barnskådespelarna åren runt 1940 var Åke Johansson som debuterade på vita duken 1938 i rollen som Putte i Två år i varje klass och upprepade rollen i Sigge Nilsson och jag (båda i regi av Sigurd Wallén) samma år. Åke var då 13 år och hade siktet inställt på att fortsätta med skådespeleriet. Han hade talang för yrket och ägde stor charm vilket gick hem hos...

Show full biography

Biography

Svensk skådespelare och journalist. Född som Åke Thorild Johansson i Brännkyrka församling, Stockholm. Död i Sigtuna församling, Sigtuna.

-

En av de flitigast förekommande barnskådespelarna åren runt 1940 var Åke Johansson som debuterade på vita duken 1938 i rollen som Putte i Två år i varje klass och upprepade rollen i Sigge Nilsson och jag (båda i regi av Sigurd Wallén) samma år. Åke var då 13 år och hade siktet inställt på att fortsätta med skådespeleriet. Han hade talang för yrket och ägde stor charm vilket gick hem hos biopubliken.

Johansson var även mycket musikalisk och blev tillsammans med bland andra Kaj "Kajan" Hjelm en av huvudpersonerna i radioserien "Vårat gäng" där ett ungdomsgäng från Södermalm i Stockholm spelade och sjöng. Programmet och de medverkande blev mycket populära. Efter radioserien fortsatte de att turnera och medverka i revyer fram till 1948. Filmen Vårat gäng (regi: Gunnar Skoglund) kom 1942 och i den blev Alice Babs invald som hedersmedlem i gänget med Johansson och de andra.

Han gjorde femton filmroller allt som allt mellan 1938 och 1942. I Swing it, magistern! (Schamyl Bauman, 1940) spelade han bror till Alice Babs och samma år gjorde han huvudrollen Ville i Familjen Björck (regi: Anders Henrikson) som året efter kortades ner och återlanserades under titeln Ville, alla tiders kille. Men efter 1942 slutade Åke Johansson skådespela och kom under resten av sin yrkesliv att arbeta som journalist.

Helena Marcusson (2017)

Films

Soundtrack listing

Contact the editors

Are you missing some information about the movie or is something on this page incorrect? If so, we would really like to know about it. Write a few lines to us editors and we'll take a look at it.

What is it about?