Table of contents

Basic facts

Still Photographer
Director of Photography

Biography

Svensk stillbildsfotograf. Född John Edvard Louis Huch i Stockholm. Död i Solna.-På den nya 200-kronorssedeln förekommer gravyr baserat på ett foto av Ingmar Bergman och skådespelaren Bengt Ekerot i samspråk inför en tagning av Det sjunde Inseglet (1957). Bilden är på Riksbankens hemsida krediterad Louis Huch. Han var stillbildsfotograf och anställd vid Svensk Filmindustri 1930-1960 och hans namn står på nästan varenda bild från klassisk svensk film, men ganska lite är känt om honom.Louis Huch ville till en början bli filmfotograf,...

Show full biography


Related

Biography

Svensk stillbildsfotograf. Född John Edvard Louis Huch i Stockholm. Död i Solna.

-

På den nya 200-kronorssedeln förekommer gravyr baserat på ett foto av Ingmar Bergman och skådespelaren Bengt Ekerot i samspråk inför en tagning av Det sjunde Inseglet (1957). Bilden är på Riksbankens hemsida krediterad Louis Huch. Han var stillbildsfotograf och anställd vid Svensk Filmindustri 1930-1960 och hans namn står på nästan varenda bild från klassisk svensk film, men ganska lite är känt om honom.

Louis Huch ville till en början bli filmfotograf, och syns också på ett fotografi föreställande SF:s filmfotografer, jämte Martin Bodin, Gustaf Boge, Gösta Roosling, Arne Lagerkrantz, Åke Dahlqvist och Gunnar Fischer. Han gjorde också i början av 1930-talet en egen kortfilm, om ett sällskap som står i begrepp att ge sig ut på sen tur med en segelbåt men glömmer spriten på bryggan. (Kanske såg HasseåTage denna lilla komiska krumelur och inspirerades till filmen Att angöra en brygga?) Det visade sig dock att Huch hade problem med hörseln, och möjligen lämpade sig uppdraget som stillbildsfotograf därför bättre för honom.

Huch hade en egen ateljé i SF:s filmfabrik Filmstaden i Råsunda, och hans produktion genom åren är enorm. Han hade i stort sett monopol på alla porträtt- och tablåbilder som togs i Filmstaden under trettio års tid. Till en film tog han porträttbilder i sin egen ateljé av skådespelarna i kostym - ofta med minspel och pose anpassat till rollen. Han tog också bilder av valda scener då skådespelarna fick återskapa det som nyss hade filmats. Dessa bilder användes sedan flitigt i filmens marknadsföring och sattes upp på biograferna vid visningarna, s.k. lobby cards.

Det är dock tveksamt om Huch tog så kallade bakombilder, krediteringen för den nya sedeln till trots. Sådana togs vanligen av pressfotografer på besök i ateljéerna, eller av B-fotografen. Huch var heller inte känd för att följa med vid exteriörtagningar, då filmteamet flyttade utomhus för att filma, som till exempel i Ingmar Bergmans Sommaren med Monika (1953). Bilderna från inspelningen ute i Stockholms skärgård togs då av B-fotografen Bengt Nordwall. Men de flesta av filmens mest berömda bilder, inklusive en serie ateljéporträtt av Harriet Andersson som Monika, är fotograferade av Louis Huch. Det bör även den ikoniska stillbilden där Döden i Bengt Ekerots gestalt spelar schack med Max von Sydows riddare ur Det sjunde inseglet vara, då dessa scener med största sannolikhet spelades in inomhus med back-projection.

Hans fotografier är typiska för den sortens filmstjärnefoto som var vanligt under studioerans guldålder. Bilderna är monokroma med starka kontraster, ljuset kommer ovanifrån och kapslar in stjärnan i en sorts gloria. Posen är gärna avslappnad och lekfull men aldrig riktigt så glamorös och voyeuristiskt utlämnande som i de berömda filmstjärneporträtten av Hollywoodfotografer som Clarence Sinclair Bull och George Hurrell.

Louis Huchs fotografier av stjärnor som Tutta Rolf, Annalisa Ericson, Åke Söderblom, Thor Modéen, Mai Zetterling, Alf Kjellin, Nils Poppe, Inga Tidblad, Harriet Andersson, Eva Dahlbeck, Bibi Andersson, Gunnar Björnstrand, Max von Sydow med flera bidrog till stjärnornas berömmelse. Särskilt Huchs bilder av Ingrid Bergman till filmer som Munkbrogreven (Edvin Adolphson, 1935) Valborgsgmässoafton (Gustaf Edgren, 1935) och Intermezzo (Gustaf Molander, 1936) bidrog till att hon bjöds in till Hollywood.

Mikaela Kindblom (2015)

 

Films

Director of Photography
Still Photographer

Contact the editors

Are you missing some information about the movie or is something on this page incorrect? If so, we would really like to know about it. Write a few lines to us editors and we'll take a look at it.

What is it about?