Table of contents

Basic facts

Media (2)

Biography

Svensk regissör (filmer 1939-1966), klippare (filmer 1930-1965), fotograf, B-fotograf, fotoassistent (filmer 1929-1935), regiassistent (filmer 1933-1941), skådespelare (filmroller 1925, 1929 och 1958) m.m. Född John Rolf Husberg i Kungsholms församling, Stockholm, död i Oscars församling, Stockholm.-"Den långa vägen" är inte sällan den bästa filmskolan. Ett statistjobb som 15-åring gav mersmak och efter att först ha utbildat sig till ingenjör och tagit en kurs i fotografi beslöt Rolf Husberg att ta sig in i filmvärlden. Han blev assistent...

Show full biography


Related

Biography

Svensk regissör (filmer 1939-1966), klippare (filmer 1930-1965), fotograf, B-fotograf, fotoassistent (filmer 1929-1935), regiassistent (filmer 1933-1941), skådespelare (filmroller 1925, 1929 och 1958) m.m. Född John Rolf Husberg i Kungsholms församling, Stockholm, död i Oscars församling, Stockholm.

-

"Den långa vägen" är inte sällan den bästa filmskolan. Ett statistjobb som 15-åring gav mersmak och efter att först ha utbildat sig till ingenjör och tagit en kurs i fotografi beslöt Rolf Husberg att ta sig in i filmvärlden. Han blev assistent till Julius Jaenzon när den första ljudfilmen spelades in, Säg det i toner (1929), då även hans ingenjörsutbildning kom väl till pass och de följande tio åren var han B-foto på 8, regiassistent på 13 och filmklippare på inte mindre än 34 filmer.

1939 ombads han vara medregissör på en halvdokumentär skildring av samernas liv, och det jobbet skötte hans så bra att Rune Waldekranz på Sandrews lät honom debutera med ännu en vildmarksfilm, Kan doktorn komma (1941), som blev en stor framgång. Husberg trivdes i den norrländska naturen och 1945 fick han sitt stora genombrott med barnfilmen Barnen från Frostmofjällen, som blivit något av en klassiker i genren, När Filminstitutet 2005 inrättade ett särskilt barnfilmspris döptes det till Gullspira efter geten i filmen.

De följande tio åren regisserade Husberg inte mindre än 18 filmer, en blandad kompott av barnfilm, vildmarksfilm, och lättare gods, inte alltid valda med så stor omsorg. Den första Astrid Lindgren-filmen Mästerdetektiven Blomkvist (1947) och uppföljarna Mästerdetektiven och Rasmus och Luffaren och Rasmus sticker dock ut; och naturfilmerna Havets son, om fiskare vid Lofoten, och Sampo Lappelill (1949) blev mycket uppskattade för sina naturskildringar. Publikt lyckosamma var även filmatiseringen av teatersuccén Blåjackor (1945) med Nils Poppe och Annalisa Ericson samt ett par komedier med radarparet Åke Söderblom och Egon Larsson.

Husberg var inte rädd för att pröva olika genrer och 1956 signerade han med framgång två olika kriminalhistorier, dittills sparsamt företrädda i svensk film. Främlingen från skyn är påtagligt inspirerad av Hitchcocks 40-talsfilmer och blandar skickligt spänningsmoment med vardagsrealism och humor medan Moln över Hellesta är en herrgårdsdeckare med Anita Björk i samma slags roll som blondinerna i Hitchcocks filmer. Bägge filmerna visar vilken driven personinstruktör Husberg blivit och hur väl han förstod sig på att utnyttja foto och musik för att skapa stämning.

Det blev ett par filmer till i slutet av 50-talet men filmlandskapet såg annorlunda ut. Televisionen fick sitt genombrott och Bergman och Widerberg gav en mer personlig signatur till sina filmer. Husberg tystnade, bara 52 år gammal. 1993, vid 85 års ålder, gav han ut sina memoarer, ”Mellan tagningarna”. De kunde ha varit bittra. Det är de inte. Det han minns är äventyren, människorna han mött, de många roliga inspelningarna. Det var då han levde.

Bengt Forslund (2011)

Films

Director
Screenplay
Story
Production Manager
Film Editor
Cast
Change of Director
Assistant Director
Compilation
Technical Director
Scenario
Unit Manager
First Assistant Cameraman
Assistant Cameraman
Assistant Film Editor

Original work

Author
Director, original work

Groups

Åke Widding ((författarkollektiv))

Contact the editors

Are you missing some information about the movie or is something on this page incorrect? If so, we would really like to know about it. Write a few lines to us editors and we'll take a look at it.

What is it about?