Table of contents

Basic facts

Media (120)

Biography

Skådespelare (filmroller 1938-1983). Född i Uppsala, död på Lidingö. Han tänkte först starta ett jazzband men slog sig sedan på teater. Under militärtjänsten började han ta privatlektioner för Gabriel Alw och gjorde därefter ett misslyckat försök att komma in vid Dramatens elevskola. I stället kom han att 1933 göra sin scendebut på Folkan i Stockholm, vilken sedan följdes av landsortsturnerande. Sedan hamnade han i Göteborg och stadsteatern för att återkomma till Stockholm där han var vid Nya Teatern och under kriget bl.a. medverkade i de berömda...

Show full biography


Related

Biography

Skådespelare (filmroller 1938-1983). Född i Uppsala, död på Lidingö.

Han tänkte först starta ett jazzband men slog sig sedan på teater. Under militärtjänsten började han ta privatlektioner för Gabriel Alw och gjorde därefter ett misslyckat försök att komma in vid Dramatens elevskola. I stället kom han att 1933 göra sin scendebut på Folkan i Stockholm, vilken sedan följdes av landsortsturnerande. Sedan hamnade han i Göteborg och stadsteatern för att återkomma till Stockholm där han var vid Nya Teatern och under kriget bl.a. medverkade i de berömda Taggenrevyerna. Därefter spelade han bl.a. hos Kar de Mumma.

Han blev snabbt en av de ledande komediaktörerna i svensk film, där han fick sitt stora genombrott i Magistrarna på sommarlov (1941) och spelade en rad sympatiska ynglingar som i Rospiggar (1942), När ungdomen vaknar (1943) och som August i Kejsarn av Portugallien (1944).

Han har dock egentligen blivit mest känd som privatdetektiv Hillman i den långa serien av filmer om denne från Damen i svart (1958) och framåt. I dessa filmer framstår han som mest karaktäristisk; välskräddad och elegant och med ett dödligt allvar som gränsar till det komiska och det är kanske inte för inte som han kallats en svensk Cary Grant eller Robert Montgomery.

På 1940-talet kunde han på ett något motsägelsefullt sätt beskrivas som både en representant för amerikansk playboyimage och samtidigt ändå som genuint svensk. Han behöll sin ungdomliga elegans långt upp i åren, bl.a. när han hade huvudrollen som tidningskåsör i Hasse Ekmans tv-serie Niklasons (1965). Själv satte han två andra filmroller högre än allt annat i sin omfattande produktion: den självupptagne schlagerartisten i Hasse Ekmans Flicka och hyacinter (1950), ett formligt karaktärsäckel, samt rollen i Ingmar Bergmans Kvinnors väntan (1952). Hans sista roll blev som handelsman i den allmänt uppskattade tv-serien Öbergs på Lillöga (1983).

Han var först gift med sångerskan Saga Sjöberg och därefter med skådespelerskan Inga Gill och är far till skådespelerskan My Holmsten.

P O Qvist (2004)

Films

Cast
Narrator

Soundtrack listing

Contact the editors

Are you missing some information about the movie or is something on this page incorrect? If so, we would really like to know about it. Write a few lines to us editors and we'll take a look at it.

What is it about?