Table of contents

Basic facts

Media (1)

Alternative names
Director
Screenplay
Show all films

Biography

Finsk regissör, pjäsförfattare och skådespelare (filmroll 1953). Verksam i Sverige från mitten av 1940-talet. Född i Helsingfors. Död i Lidingö.-Martin Söderhjelm var en mångsysslare i ordets rätta bemärkelse. Efter att ha blivit omtalad som författare och teaterman var förhoppningarna stora när Söderhjelm tog klivet in i filmens värld. Ambitionerna var höga men möjligheterna inom långfilmen få och istället var det som kortfilmare som han kom att göra sig ett namn i Filmsverige.I början av 1930-talet lämnade Söderhjelm sitt hemland...

Show full biography


Related

Biography

Finsk regissör, pjäsförfattare och skådespelare (filmroll 1953). Verksam i Sverige från mitten av 1940-talet. Född i Helsingfors. Död i Lidingö.

-

Martin Söderhjelm var en mångsysslare i ordets rätta bemärkelse. Efter att ha blivit omtalad som författare och teaterman var förhoppningarna stora när Söderhjelm tog klivet in i filmens värld. Ambitionerna var höga men möjligheterna inom långfilmen få och istället var det som kortfilmare som han kom att göra sig ett namn i Filmsverige.

I början av 1930-talet lämnade Söderhjelm sitt hemland Finland för att studera konst och teater, först vid École des Beaux-Arts i Genève och sedan i Berlin. "En överdådig tekniker och boren novellist"; så beskrevs Söderhjelm efter att han gjort litterär debut med novellsamlingen "Vägen ut" (1937) och sedan följt upp den med "Notis i tidningarna" (1938). Under andra världskriget verkade han som journalist och krigskorrespondent och efter kriget blev han chef för Svenska Teatern i Åbo. Den första kontakten med den svenska filmindustrin kom när Lorens Marmstedt ville göra film på hans pjäs "Skepp till Indialand" som då spelades på Svenska Teatern i Helsingfors 1946. Året därefter fick filmatiseringen premiär med regi av Ingmar Bergman.

I samband med detta flyttade Söderhjelm till Sverige och snart började han göra kortfilm för filmbolag som Nordisk Tonefilm, Svensk Filmindustri och Sandrews. Företrädelsevis var det filmer på beställning från olika företag, organisationer och föreningar. Filmer som Medan det ännu är tid (1952), om kampen mot tuberkulos i Sverige, och Boken (1954), som köptes upp av UNESCO och spreds till ett stort antal länder, lyftes fram som goda exempel på hur man kunde bryta mot etablerade genrekonventioner inom beställningsfilmen. Söderhjelm slog själv fast: "hellre en kortfilm efter mina egna idéer /.../ än tvingas arbeta med en likgiltig långfilm." Han sågs som egensinnig och beskrevs i Aftonbladet som "en kultiverad och smått estetisk särling". I andra sammanhang benämndes Söderhjelm som en av Sveriges mer lovande kortfilmare.

Debuten som långfilmsregissör kom med Nils Poppe-deckaren Dansa min docka (1953). Mottagandet bland kritikerna var svalt och särskilt frågande ställde de sig blandningen av genrerna komedi och thriller. Debuten följdes upp året efter med musikalen Flicka med melodi (1954), med artisten Bibi Johns i huvudrollen, som likaledes möttes med ljummen kritik. Med andra ord motsvarades inte förväntningarna och karriären som långfilmsregissör blev kort. Vid slutet av 1950-talet bosatte sig Martin Söderhjelm i Skåne och fortsatte där sitt mångskiftande arbete inom såväl teater- som filmbranschen. Bland annat stod han bakom de svenska versioneringarna av en rad Disney-klassiker som Svärdet i stenen (svensk premiär 1964) och Djungelboken (svensk premiär1968).

Emil Stjernholm (2017)

Films

Original work

Author

Soundtrack listing

    Contact the editors

    Are you missing some information about the movie or is something on this page incorrect? If so, we would really like to know about it. Write a few lines to us editors and we'll take a look at it.

    What is it about?