Table of contents

Basic facts

Media (1)

Biography

Skådespelare (film- och tv-roller från 1952). Född Nils Ernst Gustaf Eklund i Bromma, Stockholm.Han är son till skådespelarparet och teaterproducenterna Alice och Ernst Eklund och tillika dotterson till Anna Hofman-Uddgren, en av svensk films pionjärer. Han var först föga inställd att följa i sina berömda föräldrars fotspår och började i stället att studera vid handelsskola men fann att han inte passade för den merkantila banan. I nittonårsårsåldern följde han med sina föräldrar på en av deras turnéer där han gjorde sin scendebut. Därefter tog han...

Show full biography


Related

Biography

Skådespelare (film- och tv-roller från 1952). Född Nils Ernst Gustaf Eklund i Bromma, Stockholm.

Han är son till skådespelarparet och teaterproducenterna Alice och Ernst Eklund och tillika dotterson till Anna Hofman-Uddgren, en av svensk films pionjärer. Han var först föga inställd att följa i sina berömda föräldrars fotspår och började i stället att studera vid handelsskola men fann att han inte passade för den merkantila banan. I nittonårsårsåldern följde han med sina föräldrar på en av deras turnéer där han gjorde sin scendebut. Därefter tog han lektioner hos Gösta Terserus och Karin Alexandersson innan han först hamnade vid Helsingborgs stadsteater. Sedan kom han till Malmö under Ingmar Bergman-epoken vid mitten av 1950-talet och därefter har han agerat på många olika scener bl.a. Dramaten och Stockholms stadsteater. Han har också spelat mycket privatteater och säger sig föredra komedi, vilket han visat i en hel del filmer och TV-serier som Bröderna Malm (1972).

Han har en utpräglat komisk ådra men har samtidigt karaktäriserats som en de små nyansernas mästare, vilket han fått uppvisa i sina många biroller på film och i TV samt t.ex. i den större rollen som gammal trotjänare i TV-serien Lösa förbindelser (1985). Han har också varit flitigt anlitad som röstdubbare för animerad film.

P O Qvist (2004)

Films

Cast
Voice

    Contact the editors

    Are you missing some information about the movie or is something on this page incorrect? If so, we would really like to know about it. Write a few lines to us editors and we'll take a look at it.

    What is it about?