Table of contents

Basic facts

Media (1)

Alternative names
Director
Cast
Show all films

Biography

Svensk regissör, skådespelare (film- och TV-roller 1944-1971), ingenjör och arkitekt. Född Karl Ivar Gyllenberg i Maria Magdalena församling, Stockholm. Långfilmen Som i Drömmar nominerades till priset Guldlejonet vid filmfestivalen i Venedig 1954.-I den experimentfilmkultur som under 1950-talet växte fram kring Svensk Experimentfilmstudio, sedermera Arbetsgruppen För Film, kom Carl Gyllenberg för en tid att bli en av centralfigurerna. Han gjorde ett antal kortfilmer där han bland annat tillsammans med Mihail Livada utforskade filmspråkets...

Show full biography


Related

Biography

Svensk regissör, skådespelare (film- och TV-roller 1944-1971), ingenjör och arkitekt. Född Karl Ivar Gyllenberg i Maria Magdalena församling, Stockholm. Långfilmen Som i Drömmar nominerades till priset Guldlejonet vid filmfestivalen i Venedig 1954.

-

I den experimentfilmkultur som under 1950-talet växte fram kring Svensk Experimentfilmstudio, sedermera Arbetsgruppen För Film, kom Carl Gyllenberg för en tid att bli en av centralfigurerna. Han gjorde ett antal kortfilmer där han bland annat tillsammans med Mihail Livada utforskade filmspråkets grundelement, och var samtidigt en stridbar talesman för filmens avantgarde. Gyllenbergs viktigaste bidrag som filmare är långfilmen Som i drömmar från 1954 där den grekiska gudasagan transponeras till svensk skärgårdssommar. Filmen, vars manus baserades på Gyllenbergs samarbete med poeten Lasse Söderberg, finansierades av filmproducenten Lars Burman och distribuerades av Europa Film. Av de svenska långfilmer i experimentfilmsfacket man kan se under efterkrigstiden är Som i drömmar egentligen den enda som finansierats och distribuerats på branschens villkor. Trots den professionella produktionen var de ekonomiska ramarna snäva, och filmen är inspelad helt utan dialog. Istället har de pålagda rösterna (Lars Ekborg och Eva Engström) stor betydelse för att föra berättelsen vidare och vidmakthålla den poetiska förtätning som kännetecknar filmen. Filmen musiksattes med stycken av Sibelius, Rachmaninov, Tjajkovskij och Bartók - vilket tillsammans med det arkaiserande språket i berättarrösternas kommentarer bidrar till en upphöjd, klassisk ton i sagan om fiskarflickan Pallas och hennes möte med Prometeus. Som i drömmar fick påfallande gott mottagande av de svenska kritikerna, men Gyllenberg lyckades aldrig fullborda de övriga långfilmsprojekt som skulle följa upp den första filmen. Carl Gyllenberg har också haft enstaka roller och gjort insatser som filmarkitekt, framför allt under 1950-talet, inom reguljär spelfilm och kortfilm.

Lars Gustaf Andersson (2014)

Films

Director
Screenplay
Story
Art Director
Film Editor
Cast

Soundtrack listing

Contact the editors

Are you missing some information about the movie or is something on this page incorrect? If so, we would really like to know about it. Write a few lines to us editors and we'll take a look at it.

What is it about?