Table of contents

Basic facts

Biography

Född i Hörnefors, Västerbotten. Skådespelare. Egentligt namn: Bert-Åke Lundström. Han är född i arbetarmiljö i Västerbotten som son till en pappersarbetare. Tretton år gammal vann han en sångtävling anordnad av Västerbottens Folkblad. Priset var en resa till Stockholm och medverkan i en kortfilm hos SF. Efter skolan arbetade han först som bagar- och slaktardräng men tänkte bli sångare. Han studerade vidare vid Solviks Kristliga Folkhögskola utanför Skellefteå och försökte därefter komma in på folkskoleseminarium utan att lyckas men fick chansen att sjunga...

Show full biography


Related

Biography

Född i Hörnefors, Västerbotten. Skådespelare. Egentligt namn: Bert-Åke Lundström.

Han är född i arbetarmiljö i Västerbotten som son till en pappersarbetare. Tretton år gammal vann han en sångtävling anordnad av Västerbottens Folkblad. Priset var en resa till Stockholm och medverkan i en kortfilm hos SF. Efter skolan arbetade han först som bagar- och slaktardräng men tänkte bli sångare. Han studerade vidare vid Solviks Kristliga Folkhögskola utanför Skellefteå och försökte därefter komma in på folkskoleseminarium utan att lyckas men fick chansen att sjunga in en grammofonskiva och började vid Calle Flygares teaterskola. Efter denna följde turnéer med Riksteatern och Bygdeteatern och senare operettframträdanden på Oscars-teatern. Sin kanske främsta framgång på denna scen fick han senare i början av 1990-talet då han medverkade i långt över åttahundra föreställningar av Fantomen på Stora Operan med premiär 1989.

På 1950-talet medverkade han i revyer med Hagge Geigert och Git Gay. Med tv fick han ett nytt och stort forum både som underhållare och skådespelare med ett ganska brett register från barnprogram som ugglan Helge i Från A-Ö (1974) till dramaproduktioner med större roller som målaren Blom i nyinspelningen av Grabbarna i 57:an (1978). Det är dock först och främst rollen i Rederiet (1992-2002), som gjort honom mest uppskattad. Som den lätt vresige och rättrådige maskinchefen Gustav Sjögren blev han med sin norrländska framtoning inte minst hos den äldre publiken en mycket uppskattad figur. Han hör också till de skådespelare som ofta använts som röst i animerad film, bl.a. hela sviten av Agaton Sax-filmer från 1972 och framåt.

P O (Qvist 2004)

Films

Cast
Narrator

Soundtrack listing

    Contact the editors

    Are you missing some information about the movie or is something on this page incorrect? If so, we would really like to know about it. Write a few lines to us editors and we'll take a look at it.

    What is it about?