Table of contents

Basic facts

Media (1)

Biography

Skådespelare (film- och TV-roller från 1956). Född Lars Olof Gudmund Lind i Umeå.Han är född som Lars-Olof Lindqvist i Umeå och son till en regementsmusiker. Under kriget flyttade familjen till Malmö, där han blev intresserad av teater och blev frielev i en privat teaterskola. Samtidigt ägnade han sig åt musik och kom senare att medverka i Bengt Thorssons jazzkvartett i Malmö. Under gymnasietiden började han spela vid Lilla Teatern i Lund och detta kom att uppta så mycket av hans tid att han hoppade av gymnasiet. Detta ledde med tiden till Stockholm där han...

Show full biography


Related

Biography

Skådespelare (film- och TV-roller från 1956). Född Lars Olof Gudmund Lind i Umeå.

Han är född som Lars-Olof Lindqvist i Umeå och son till en regementsmusiker. Under kriget flyttade familjen till Malmö, där han blev intresserad av teater och blev frielev i en privat teaterskola. Samtidigt ägnade han sig åt musik och kom senare att medverka i Bengt Thorssons jazzkvartett i Malmö. Under gymnasietiden började han spela vid Lilla Teatern i Lund och detta kom att uppta så mycket av hans tid att han hoppade av gymnasiet. Detta ledde med tiden till Stockholm där han kom in vid Dramatens elevskola 1954-1957, där han bytte sitt namn till Lars Lind, och efter detta har följt en mångfald engagemang vid Dramaten från 1957 där han i huvudsak varit verksam med avbrott för engagemang vid tv-teatern 1960-63, Scala 1963-64, Vasateatern 1966-68, Intiman 1968 och Stockholms stadsteater. Han har även spelat revy hos Kar de Mumma.

Under 1960-talet var han en av våra mest flitiga aktörer men sedan har det blivit i något mindre omfattning. Med sin i grunden snälla framtoning har han i regel spelat roller som unga och fagra män i komedifacket. Rollen som metereolog i En vacker dag ... (1963) blev lite av genombrott på film. I rollen som ungdomsvårdaren Krister i Vilgot Sjömans 491 (1964) kom denna "snällhet" att understryka det omedvetna och naiva hos denna karaktär ställd mot det kriminella ungdomskollektivet. Med denna sympatiska framtoning har han även haft stora framgångar inom privatteaterrepertoaren. Mer sällan har han spelat osympatiska typer även om en av hans senare tv-roller som kapten i Rederiet (1999-2000) var lite mer ambivalent liksom hans roll i Lars Norén-dramat Ett sorts Hades (1996), som hör till det som mest avvikit från hans vanliga image.

1966 erhöll han Teaterförbundets Daniel Engdahl-stipendium. Han har varit gift med skådespelerskan och regissören Gun Jönsson.

P O Qvist (2004)

Films

Cast
Narrator

Contact the editors

Are you missing some information about the movie or is something on this page incorrect? If so, we would really like to know about it. Write a few lines to us editors and we'll take a look at it.

What is it about?