Table of contents

Basic facts

Media (1)

Cast
Awards

Biography

Skådespelare (film- och tv-roller från 1962). Född i Linköping. Hon kom till Stockholm vid sjutton års ålder fast besluten att börja med teater och utbildade sig så småningom vid den då nyinrättade Scenskolan 1964-1967. Efter detta har hon i huvudsak varit bofast vid Dramaten och där blivit något av en stöttepelare med många vägande roller. Genom sin skarpa och intellektuella framtoning har hon blivit lämpad att gestalta den moderna, neurotiska människan, gärna av privilegierad medelklass, som upplevt hur känslolivet dött ut såsom fallet är i pjäser av...

Show full biography


Related

Biography

Skådespelare (film- och tv-roller från 1962). Född i Linköping.

Hon kom till Stockholm vid sjutton års ålder fast besluten att börja med teater och utbildade sig så småningom vid den då nyinrättade Scenskolan 1964-1967. Efter detta har hon i huvudsak varit bofast vid Dramaten och där blivit något av en stöttepelare med många vägande roller. Genom sin skarpa och intellektuella framtoning har hon blivit lämpad att gestalta den moderna, neurotiska människan, gärna av privilegierad medelklass, som upplevt hur känslolivet dött ut såsom fallet är i pjäser av tunga dramatiker som Eugene O'Neill, Edward Albee, Tennessee Williams och Lars Norén likväl som i filmer som Erland Josephsons Marmeladupproret (1980). Något som understryks av en "cool" och återhållsam spelstil som gör att det ligger ett olycksbådande lugn över hennes rollfigurer, en känslomässig vulkan i slummer. Hon har också medverkat i några av tv:s uppsättningar av Lars Norén som Som löven i Vallombrosa (1995) och Ett sorts Hades (1996).

När hon gestaltat maktkvinnor har denna stil också kommit väl till pass såsom polischefen i den långa serien av Beck-filmer från 2001, som utstrålar en kylig auktoritet som låter ana annat i botten av det hela. På film har hon också gestaltat rent obehagliga karaktärer som i Hans Alfredsons Falsk som vatten (1987) där hennes, som det sagts, ödsliga och tragiska ansikte kom väl till sin rätt i rollen som den mordiska kvinnan.

1998 erhöll hon Dramatens O'Neillstipendium och 1999 tilldelades hon den kungliga medaljen Litteris et artibus. Hon var först gift med skådespelaren Lars Amble och senare med skådespelaren Jan Malmsjö samt är mor till pjäsförfattaren Lolo Amble och skådespelaren Jonas Malmsjö.

P O Qvist (2004)

Awards

Nominated for the Guldbagge Award Stockholm 2003 Best Actress in a Supporting Role Alla älskar Alice

Films

Contact the editors

Are you missing some information about the movie or is something on this page incorrect? If so, we would really like to know about it. Write a few lines to us editors and we'll take a look at it.

What is it about?