Table of contents

Basic facts

Media (1)

Biography

Svensk sångerska, skådespelare. Född Eva Monica Nilsson i Hagfors, Värmland. Död i Johannes församling, Stockholm.Monica Zetterlund föddes i en musikalisk familj och kom redan i unga år att uppträda med sin far med dennes orkester i Värmlands folkparker. Hon hade först tänkt att bli gymnastikdirektör och arbetade efter skolan bl.a. som telefonist. 1956 deltog hon i en amatörtävling på Nalen, "Tusen bagis", och kom på andra plats. Hon fortsatte att uppträda i sin hemstad och upptäcktes där ett år senare av den danska orkestern Ib Glindemans som var på...

Show full biography


Related

Biography

Svensk sångerska, skådespelare. Född Eva Monica Nilsson i Hagfors, Värmland. Död i Johannes församling, Stockholm.

Monica Zetterlund föddes i en musikalisk familj och kom redan i unga år att uppträda med sin far med dennes orkester i Värmlands folkparker. Hon hade först tänkt att bli gymnastikdirektör och arbetade efter skolan bl.a. som telefonist. 1956 deltog hon i en amatörtävling på Nalen, "Tusen bagis", och kom på andra plats. Hon fortsatte att uppträda i sin hemstad och upptäcktes där ett år senare av den danska orkestern Ib Glindemans som var på turné. Hon engagerades och flyttade hösten detta år till Köpenhamn där den svenske orkesterledaren Harry Arnold (pseud. för Harry Persson) i sin tur uppmärksammade henne. 1958 återvände hon till Stockholm. Detta blev också hennes stora genombrottsår i Sverige som sångerska. Zetterlund hade vid denna tidpunkt planer på att ta teaterlektioner men hon visade sig snart vara en naturbegåvning som skådespelare. I början av 1960-talet inleddes ett samarbete med Hans Alfredsson och Tage Danielsson, först i radion och sedan i deras revyer som också TV-sändes, "Gröna Hund" (1962) och "Gula Hund" (1966). Hon har även roller i Danielssons Att angöra en brygga (1965) och Äppelkriget (1971).

Zetterlund visade sin förmåga som mer dramatisk skådespelare då hon medverkade i Jan Troells utvandrarepos Utvandrarna (1971) och Nybyggarna (1972) som byhoran Ulrika, en rollsättning som Vilhelm Moberg enligt uppgift ska ha varit något skeptisk mot. Han ska dock ha ändrat uppfattning efter att ha sett det färdiga resultatet. Hennes rollprestation i Nybyggarna och Äppelkriget gav en Guldbagge 1972. 1992 utkom hennes memoarer, "Hågkomster av ett dåligt minne" i samarbete med dokumentärfilmaren Tom Alandh, som även gjorde en TV-dokumentär om henne, Monica Zetterlund – Underbart är kort (1989). Under 2013 hade Monica Z (Per Fly) premiär, en spelfilm baserad på sångerskans liv med en kritikerrosad Edda Magnason i huvudrollen som Zetterlund.

P O Qvist (2004), redigerad 2013-12-18

Awards

The Guldbagge Award Stockholm 1972 Best Actress in a Leading Role Äppelkriget : En glad & mystisk film om Änglamarks öden & äventyr (för roller i denna film och i Nybyggarna)
Stockholm 1972 Best Actress in a Leading Role The New Land (för roller i denna film och Äppelkriget)

Films

Soundtrack listing

Contact the editors

Are you missing some information about the movie or is something on this page incorrect? If so, we would really like to know about it. Write a few lines to us editors and we'll take a look at it.

What is it about?