Table of contents

Basic facts

Media (1)

Biography

Skådespelare (film- och tv-roller från 1963). Född Lars Ingvar Hirdvall i Sankt Görans församling, Stockholm. Han är uppväxt i ett arbetarhem i Norra Ängby. Efter skolan utbildade han sig till elektriker och arbetade som sådan i sex år. Under tiden spelade han en del amatörteater vid Pråmteatern som ambulerade runt vid Stockholms badplatser och gick en termin i "Hampe" Faustmans teaterskola Stockholms Teaterskola innan han 1957 kom in vid till Göteborgs Stadsteaters elevskola, där han 1959 blev premiärelev och 1960 engagerad vid teatern. Debuten skedde i...

Show full biography


Related

Biography

Skådespelare (film- och tv-roller från 1963). Född Lars Ingvar Hirdvall i Sankt Görans församling, Stockholm.

Han är uppväxt i ett arbetarhem i Norra Ängby. Efter skolan utbildade han sig till elektriker och arbetade som sådan i sex år. Under tiden spelade han en del amatörteater vid Pråmteatern som ambulerade runt vid Stockholms badplatser och gick en termin i "Hampe" Faustmans teaterskola Stockholms Teaterskola innan han 1957 kom in vid till Göteborgs Stadsteaters elevskola, där han 1959 blev premiärelev och 1960 engagerad vid teatern. Debuten skedde i Rötter och den första riktigt uppmärksammade rollen var i Resan (1962). Vid stadsteatern verkade han sedan under ett tjugotal år innan han återvände till Stockholm.

Efter en kortare tid vid Dramaten kom han till Stockholms stadsteater där han förblev till 1992 då han sade upp sig för att bli frilans, enligt uppgift som protest mot uppsägningen av Fred Hjelm. Hirdwall menar att upplevelsen av barndomens biomatinéer gav en impuls att bli skådespelare genom att han förställde sig detta yrke som ett löfte att bli delaktig i en annan värld. Att söka sig dit innebar också att kunna odla ett intresse för människor. Redan under elevtiden i Göteborg blev han en hängiven Stanislavskijbeundrare. Han har ofta sagt sig föredra teatern med dess direktkontakt med publiken vilket han upplever som en enorm kick när det fungerar, dvs när han uppnått vad han betecknar som maximal laddning. Oaktat det har det blivit åtskilliga film och tv-roller, där inte minst samarbetet med Lars Molin avsatt en hel del minnesvärda rollprestationer som en rad bestämda och sammanbitna gammelmansfigurer såsom den envetne lantbrukaren Egon i serien Tre kärlekar (1989 och 1991), den likaledes styvnackade mjölkbonden i Midvinterduell (1983), lismande källarmästare i satiren Kunglig Toilette (1986) eller den klassiske Jan i Skrolycka i Kejsarn av Portugallien (1992). För den sistnämnda rollen utsågs han till årets tv-skådespelare i en omröstning i tidningen Expressen 1992.

Han har också med stor skicklighet gestaltat ett par alltför tidstypiska politiska opportunister som Skomakar-Ludde i Hedebyborna (1978) och dubbelspelande socialdemokratisk ombudsman i Dom unga örnarna (1982). Under senare år har Hirdwall uppnått något av kultstatus för sin lilla biroll som Martin Becks granne i den sexton filmer långa sviten av Beck-filmer 1997-2010.

Alltsedan Göteborgstiden har han också haft ett stort samhällspolitiskt engagemang, som han gett uttryck för i många intervjuer. Detta liksom att han gärna framhåller sin mer restriktiva syn på vilka film- och tv-roller som han vill acceptera att ta, där medverkan i mer lättviktiga serieproduktioner är absolut utesluten för hans del. Han var med i utvecklandet av gruppteaterverksamhet i samband med den s.k. Göteborgstrilogin av Bengt Bratt och Lennart Hjulström. Har även varit svensk juniormästare i bandy med AIK.

1979 erhöll han Teaterförbundets De Wahl-stipendium, 1981 fick han Guldbagge för sin roll i Barnens ö och 1993 tilldelades han Svenska Dagbladets Thaliapris med motiveringen att hans skådespelarkonst i hög grad "kännetecknas av en lågande, sällsam intensitet". 2000 erhöll han Teaterförbundets Gösta Ekman-stipendium och 2003 års Guldbagge för biroll i filmen Om jag vänder mig om. Han var tidigare gift med skådespelerskan Margita Ahlin och senare med skådespelerskan Marika Lindström och är far till skådespelaren Jacob Hirdwall.

P O Qvist (2004). redigerad 2011-11-06

Awards

The Guldbagge Award Gothenburg 2004 Best Actor in a Supporting Role Om jag vänder mig om
Stockholm 1981 Best Actor in a Leading Role Barnens ö

Films

Cast
Thanks to

    Contact the editors

    Are you missing some information about the movie or is something on this page incorrect? If so, we would really like to know about it. Write a few lines to us editors and we'll take a look at it.

    What is it about?