Table of contents

Basic facts

Media (1)

Cast
Screenplay
Show all films
Awards

Biography

Skådespelare (film- och TV-roller från 1968). Född Per-Erik Ragnar i Kalmar, Småland.-Han växte upp i Lund med en teaterintresserad familj och när denna flyttade till Karlshamn anordnade gymnasisten R. bussresor till Malmö för att upprätthålla kontakten med teaterlivet i Malmö. Efter studenten arbetade han i diverse yrken som städare, gymnastiklärare m.m. Han utbildade sig 1962-1965 vid Dramatens elevskola och därefter 1965-66 vid Dramaten samt 1966-1967 Upsala Stadsteater. Under elevtiden vid Dramaten var han även ledare för amatörteaterverksamheten vid...

Show full biography


Related

Biography

Skådespelare (film- och TV-roller från 1968). Född Per-Erik Ragnar i Kalmar, Småland.

-

Han växte upp i Lund med en teaterintresserad familj och när denna flyttade till Karlshamn anordnade gymnasisten R. bussresor till Malmö för att upprätthålla kontakten med teaterlivet i Malmö. Efter studenten arbetade han i diverse yrken som städare, gymnastiklärare m.m. Han utbildade sig 1962-1965 vid Dramatens elevskola och därefter 1965-66 vid Dramaten samt 1966-1967 Upsala Stadsteater. Under elevtiden vid Dramaten var han även ledare för amatörteaterverksamheten vid Mäster Olofsgården i Gamla Stan. Han knöts 1967-1969 till tv-teatern där han senare också kom att regissera t.ex. Almqvistpjäsen En satans person (1970) och trosdramat Tro, hopp och kärlek (1971). Jämsides med tv-teatern var han även knuten till Riksteaterns Proteatergrupp.

Han är en av svensk skådespelarkonsts verkliga mångsysslare som tidigt främst blev känd bl.a. för rollen som ung läkare med samvetsproblem i Korridoren (1968), i huvudrollen som Arvid Falk i tv-serien Röda rummet (1970) och som ung och human fänrik i beredskapsserien Någonstans i Sverige (1973). Vid sidan av det rena skådespeleriet har han skrivit radioteater, regisserat och även bedrivit andra aktiviteter såsom att vara aktiv vegetarian och för sitt engagemang i existentiella frågor, bl.a. har han skrivit flera böcker som berör tron på det övernaturliga och har hållit många föreläsningar kring dessa frågor. Han har även hållit föreläsningar i relations- och livsfrågor inom näringsliv, landsting och kommuner och var 1968 även lärare vid Scenskolan.

1980-1985 var han programvärd för televisionens Go'morron Sverige. På senare år har han blivit mest känd för ett par roller där han framställt ett par verkligt ondskefulla figurer. Dels som psykopaten Sten Frisk i serien Tre Kronor (1996-1999), dels som Adolf Hitler i den egenhändigt skrivna och regisserade monologpjäsen Hitlers ansikte som bygger på dennes bordssamtal och som han framfört från 1992 och flera år framåt samt i TV4 (1994). Senare har han också spelat rivaliserande hotelldirektör med tvivelaktiga metoder i hotel Seger (2001), en karaktär han tillförde en stor ambivalens. 2008 var det återigen dags för en obehaglig roll när han gestaltade Håkan i Låt den rätte komma in, en insats som gav honom en guldbaggenominering i kategorin bästa manliga biroll.

1968 fick han ett stipendium ur Edvin Adolphsons stipendiefond.

P O Qvist (2004), redigerad 2013-11-22

Awards

Nominated for the Guldbagge Award Stockholm 2009 Best Actor in a Supporting Role Let the Right One In
Chaplin Magazine Award Stockholm 1968 Korridoren (debutpris för roll)

Films

    Contact the editors

    Are you missing some information about the movie or is something on this page incorrect? If so, we would really like to know about it. Write a few lines to us editors and we'll take a look at it.

    What is it about?