Table of contents

Basic facts

Media (1)

Alternative names
Cast
Voice
Awards

Biography

Skådespelerska (filmroller från 1943). Född Margareta Weivers i Sankt Görans församling, Stockholm. Gift 1947 med skådespelaren Bertil Norström. Hon är uppväxt på Söder i Stockholm och var med i Barnens brevlåda när hon var endast fyra år gammal och var därefter regelbunden medverkande i radion. Något senare tiggde hon till sig en barnroll vid Dramaten i Kejsaren av Portugallien (1939). I tonåren var hon med att göra underhållningsprogrammet för radio Glada åttan, som även turnerade runt i landet. Senare utbildades hon 1942-1944 vid Calle...

Show full biography


Related

Biography

Skådespelerska (filmroller från 1943). Född Margareta Weivers i Sankt Görans församling, Stockholm. Gift 1947 med skådespelaren Bertil Norström.

Hon är uppväxt på Söder i Stockholm och var med i Barnens brevlåda när hon var endast fyra år gammal och var därefter regelbunden medverkande i radion. Något senare tiggde hon till sig en barnroll vid Dramaten i Kejsaren av Portugallien (1939). I tonåren var hon med att göra underhållningsprogrammet för radio Glada åttan, som även turnerade runt i landet. Senare utbildades hon 1942-1944 vid Calle Flygares teaterskola samtidigt som hon 1942-1945 hade elevkontrakt vid Europa Film, där hon gjorde filmdebut 1943 i När ungdomen vaknar.

Därefter har hennes karriär följt samma väg som sin man Bertil Norström som hon träffade vid teaterskolan. Hon sökte till elevskolan vid Malmö stadsteater men ansågs så kunnig att hon i stället fick fast engagemang 1948 och hon slog igenom samma år i Det gåtfulla leendet. Därefter följde från 1953 till 1973 en lång period vid Norrköping-Linköpings stadsteater med undantag för en gästspelssäsong 1954-55 vid Nya teatern i Stockholm och 1956-57 i Helsingborg. Därefter spelade hon vid Stockholms stadsteater fram till 1985 då hon blev frilans. Därutöver har hon ägnat sig åt privatundervisning.

Hon har blivit något av de tantiga birollernas mästarinna i framför allt tv-dramasammanhang och karaktärerna har växlat mellan snälla tanter och mer ondskefulla som dominerande mor i Varuhuset (1987-1988) eller den häxlika barnvakten i spelfilmen En häxa i familjen (2000). I bland har det blivit större roller som kaféinnehavaren som blir överkörd i Till Alfhild (1979).

1951 erhöll hon Folkparkernas stipendium.

P O Qvist (2004)

Awards

Festival Award Göteborg 2009 Rosenhill (hedersomnämnande i novellfilmstävlingen)

Films

Cast
Voice

Soundtrack listing

    Contact the editors

    Are you missing some information about the movie or is something on this page incorrect? If so, we would really like to know about it. Write a few lines to us editors and we'll take a look at it.

    What is it about?