Table of contents

Basic facts

Biography

Skådespelerska. Född Gunnel Elisabet Fred i Stockholm. Hon är uppväxt i en musikalisk familj i Fruängen och efter gymnasiestudierna på Södra Latin började hon vid Teaterstudion. Där såg hon och svarade hon på en annons där man sökte en flicka till provfilmning och det kom att resultera i huvudrollen i Lars Lennart Forsbergs tv-film På palmblad och rosor (1976). Hon blev mycket uppmärksammad för detta rollporträtt och fick direkt flera filmanbud: Hemåt i natten (1977) och Jack (1977). Hon upplevde dock sina insatser i dessa filmer som...

Show full biography


Related

Biography

Skådespelerska. Född Gunnel Elisabet Fred i Stockholm.

Hon är uppväxt i en musikalisk familj i Fruängen och efter gymnasiestudierna på Södra Latin började hon vid Teaterstudion. Där såg hon och svarade hon på en annons där man sökte en flicka till provfilmning och det kom att resultera i huvudrollen i Lars Lennart Forsbergs tv-film På palmblad och rosor (1976). Hon blev mycket uppmärksammad för detta rollporträtt och fick direkt flera filmanbud: Hemåt i natten (1977) och Jack (1977). Hon upplevde dock sina insatser i dessa filmer som otillräckliga och blev trött på att bara spela vacker flicka. Därför började hon arbeta en period inom sjukvården innan skådespeleriet åter lockade och hon utbildade sig vid Scenskolan i Stockholm 1979-1982. Efter examen kom hon till Stockholms stadsteater och hörde under några år på 1980-talet till tv-teaterensemblen, med större roller i t.ex. Fläskfarmen (1986), Prästkappan (1986) och Kråsnålen (1988), samt senare Riksteatern.

Från 1990 är hon engagerad vid Dramaten. Efter den första fasen i karriären har rollerna blivit mer varierande från tragik och tungt drama på nationalscenen och i tv som kärnkrafttekniker i dramat Med en helvetes kraft (1991) och medicinsk forskare i OP:7 (1999) som till mer komiska saker i samma medium som t.ex. Lorry (1992) och senast som bimbo i serien På gränsen (2000).

Hon har varit gift med skådespelaren Stefan Ekman och senare sambo med skådespelaren och regissören Peter Dalle.

P O Qvist (2004)

Films

Contact the editors

Are you missing some information about the movie or is something on this page incorrect? If so, we would really like to know about it. Write a few lines to us editors and we'll take a look at it.

What is it about?