Table of contents

Basic facts

Biography

Skådespelare (film- och tv-roller från 1973), regissör, teaterchef. Född Gustaf Kling i Bollnäs, Hälsingland. Efter skolan kom han att arbeta i diverse yrken som bl.a. stuvare och det var först när han började på folkhögskola som han kom i kontakt med teatern. Han utbildade sig vid Skara Skolscen. Där bildade han hösten 1969 tillsammans med några elevkamrater Gorillateatern som till en början verkade i Malmöförorten Kirseberg. Denna grupp blev sedermera stommen i Dalateatern. Han har därefter kommit att verka vid en rad olika scener som TUR-teatern, Narren,...

Show full biography


Related

Biography

Skådespelare (film- och tv-roller från 1973), regissör, teaterchef. Född Gustaf Kling i Bollnäs, Hälsingland.

Efter skolan kom han att arbeta i diverse yrken som bl.a. stuvare och det var först när han började på folkhögskola som han kom i kontakt med teatern. Han utbildade sig vid Skara Skolscen. Där bildade han hösten 1969 tillsammans med några elevkamrater Gorillateatern som till en början verkade i Malmöförorten Kirseberg. Denna grupp blev sedermera stommen i Dalateatern. Han har därefter kommit att verka vid en rad olika scener som TUR-teatern, Narren, Pistolteatern, Dalateatern, Stockholms stadsteater och Dramaten. Under åren 1990-1994 var han chef för Västerbottensteatern och för närvarande leder han från 1997 länsteatern i Jämtland.

Som teaterchef har han gjort sig känd som energisk och stridbar som fått arbeta under svåra förhållanden, inte minst vid den senare institutionen. Som teaterchef i Västerbotten gjorde han sig känd för att profilera teatern med en mer osofistikerad folklig dramatik riktad direkt mot den lokala publiken utan att det för den skull blev "buskis". Han menar att denna form av teater behövs för den regionala självkänslan. Han är en stor anhängare av amatörteater och var med och anordnade Husåspelen i Jämtland. Som skådespelare uttrycker han i hög grad denna form av folklighet med en norrländsk kärvhet och korthuggenhet, bl.a. med den mindre men profilerade rollen som slaktare i Lars Molins tv-epos Tre kärlekar (1989 och 1991), skogsarbetare i tv-filmen Motorsågen (1983) eller som teaterkungen Albert Ranft i tv-serien om Ernst Rolf, Lykkeland (1984). Samma egenskaper har också nyttjats för mindre sympatiska karaktärer som den girige båthandlaren i kultserien På kurs med Kurt (1981).

(P O Qvist 2004)

Films

Contact the editors

Are you missing some information about the movie or is something on this page incorrect? If so, we would really like to know about it. Write a few lines to us editors and we'll take a look at it.

What is it about?