Table of contents

Basic facts

Alternative names
Cast
Singer
Awards

Biography

Svensk-amerikansk skådespelare, artist och dansare. Född i Valsjöbyn, Sverige.-Ann-Margret flyttade tillsammans med sina föräldrar till USA redan som femåring, 1946. Under skol- och ungdomsåren uppträdde hon på den regionala teaterscenen i Illinois och som artonåring fick hon och gruppen hon ingick i vid den tidpunkten, The Suttletones, chansen att stå för underhållningen på en nattklubb i Chicago. The Suttletones fick så småningom chansen att uppträda i Las Vegas och det var där som Ann-Margret upptäcktes av den...

Show full biography


Related

Biography

Svensk-amerikansk skådespelare, artist och dansare. Född i Valsjöbyn, Sverige.

-

Ann-Margret flyttade tillsammans med sina föräldrar till USA redan som femåring, 1946. Under skol- och ungdomsåren uppträdde hon på den regionala teaterscenen i Illinois och som artonåring fick hon och gruppen hon ingick i vid den tidpunkten, The Suttletones, chansen att stå för underhållningen på en nattklubb i Chicago. The Suttletones fick så småningom chansen att uppträda i Las Vegas och det var där som Ann-Margret upptäcktes av den etablerade komikern George Burns som sedermera inkluderade henne i sin årliga julshow. Ann-Margret hyllades för sin insats och den amerikanska tidningen Variety spådde att en ny showbusiness-stärna hade tänts. 1961 gjorde hon sin filmdebut i Fickan full av flax (Frank Capra, 1961) men det var först två år senare som hon på allvar slog igenom i rollen som den amerikanska helylletonåringen Kim i Bye Bye Birdie (George Sidney, 1963). Under resten av 1960-talet spelade hon mot skilda storheter som Elvis Presley i Viva Las Vegas (George Sidney, 1964), Steve McQueen i Cincinnati Kid (Norman Jewison, 1965), samt Dean Martin i Bra skjutet Matt Helm (Henry Levin, 1966). Under 1970-talet började Ann-Margrets skådespelarinsatser i högre utsträckning även att uppmärksammas av kritiker och olika jurygrupper vilket bland annat ledde till två Oscarsnomineringar. Först nominerades hon i kategorin bästa kvinnliga biroll för rolltolkningen av Bobbie i Carnal Knowledege -Köttets lust (Mike Nichols, 1971).  Några år senare blev honom nominerad till priset för bästa kvinnliga huvudroll för sin insats som Nora Walker i den brittiska musikalen Tommy (Ken Russel, 1975), en prestation som även gav henne en Golden Globe-statyett. Under 1980-talet fortsatte hennes filmkarriär men hennes största kritikermässiga framgångar kom inom TV-mediet, något som exempelvis ledde till tre Emmynomineringar. 1993 syntes hon återigen tillsammans med ett par hollywoodjättar i form av Jack Lemmon och Walter Matthau i Griniga gamla gubbar (Donald Petrie, 1993). Hon avslutade sedan milleniet med en roll i Oliver Stones storfilm Any given Sunday (1999).

Ann-Margret har under hela sin skådespelarkarriär även varit aktiv som artist och hon blev 2001 Grammynominerad för sitt gospelalbum God Is Love: The Gospel Sessions.

 Martin Ohlsson (2013)

Awards

Prize Los Angeles 1988 (Nordstjärneorden)
Academy Award Nomination Hollywood 1976 Tommy (Best Actress in a Leading Role/bästa skådespelare)

Films

Soundtrack listing

Contact the editors

Are you missing some information about the movie or is something on this page incorrect? If so, we would really like to know about it. Write a few lines to us editors and we'll take a look at it.

What is it about?