Innehållsförteckning

Grundfakta

Media (3 st)

Originaltitel G
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 11 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1983-02-25

Medverkande

Magnus Uggla
Kristoffer, discjockey

Visa alla medverkande

Handling

Filmen utspelar sig i början av sommaren under några dygn som gestaltar sig rätt olika för de tre killar i 16-årsåldern som står i centrum av handlingen: Robban, Kim och...

Visa hela handlingen

Press

Recensenterna var inte imponerade av Staffan Hildebrands försök att angripa tidens ungdomsproblem i rockfilmens form. Kritiken talade om långsamt tempo, idiotisk handling, pekpinnemoralism...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel
Videotitel i Sverige

Filmteam

Medverkande

Bolag

Produktionsbolag AB Svensk Filmindustri
Filmslussen AB
Sveriges Television AB TV1
Distributör i Sverige (35 mm) Stiftelsen Svenska Filminstitutet 2000
AB Svensk Filmindustri
Distributör i Sverige (köpvideo) SF Video 1998
Distributör i Sverige (DVD) SF Home Entertainment 2006
Laboratorium FilmTeknik AB

Handling

Filmen utspelar sig i början av sommaren under några dygn som gestaltar sig rätt olika för de tre killar i 16-årsåldern som står i centrum av handlingen: Robban, Kim och Alexander.

En skillnad i utgångspunkt slås fast redan i de första scenerna: medan Robban knackar ur sin haschpipa pågår skolavslutning för hans kompisar Kim och Alexander. Robban har hoppat av plugget i förtid för att jobba, men är arbetslös.

Kim är kär i Mia; de räknas som ett par, men hon umgås också med mc-knutten Sudden, som visar sig vara knarklangare. Han dyker upp utanför skolan och kräver Robban på tusen kronor. Robban lovar att betala samma kväll. Alexander är sångare i källarbandet Barn och har skickat en demotape till managern Allan som nu dyker upp för att berätta att han ska lyssna på dem på Bredängsgården senare på kvällen.

Robban söker jobb hos Mias pappa, som har bensinmack. Han kan få börja om han infinner sig kl 7 på måndag morgon och har klippt sig. Mias pappa vill inte ha någon flummare på sin mack. Robban protesterar trotsigt. Han tycker att hans frisyr är hans ensak, men Mias pappa viker inte en tum. "Min moral är mycket gammal", säger han med eftertryck.

Hemma i lägenheten gömmer Robban något i ett skivfordral; man förstår att det är hasch. När han vill ha pengar av sin mamma "till ett interrailkort" får han en utskällning. Hon menar att han inte skött sin del av avtalet "frihet under ansvar" utan blivit jättestrulig, skaffar inget jobb, bäddar inte ens sängen.

På en uteservering träffar Kim Kristoffer, som är ägare till rockklubben G dit gänget brukar gå. Kim är tydligt attraherad av Kristoffer, som är homosexuell. De har talat om att resa till Grekland tillsammans, en tanke som upprör Kims mamma. Hon tycker att han ska åka med Mia. Det vore både naturligare och trevligare, säger hon. När Kim senare köper kondomer retas han av Sudden som undrar vad en bög ska med sådana till.

Mia kommer farande till sin pappas mack på Suddens bönpall. Innan han släpper iväg henne kysser han henne brutalt inför faderns ögon, vilket upprör denne: han vill inte ha något hånglande framför sin mack. Han undrar om det är slut med Kim, och Mia blir arg och tycker att han ska sköta sitt.

Robban får pengar av sin mamma. På kvällen spelar källarbandet Barn på ungdomsgården, efteråt snackar managern Allan med Alexander. Han vill bara lansera honom som sångare. Ingen mer, men Alexander tycker inte att han kan svika sina polare.

Allan presenterar honom för medlemmarna i Nürnberg 47, en framgångsrik grupp med nyfascistisk framtoning. Han lockar med att Jeppe, som skriver sångtexter också är välkommen. Nürnberg 47 har en spelning i Bergsjö kvällen därpå, och Allan bestämmer att Alexander ska sjunga tre låtar där. Denne fogar sig. När han senare träffar de andra i bandet ljuger han, berättar inget om erbjudandet han fått, men framför det senare enskilt till Jeppe, som blir förbannad och menar att Alexander sviker gänget och river ned allt de byggt upp.

När Robban säljer hasch och tar en braja på muggen kommer Kim på honom. Han skäller ut honom och bryter sönder haschpipan. Robban baktalar Kim inför sina haschpolare.

Kim ser Mia dansa med Sudden och blir ledsen. Dock avvisar Mia Suddens närmanden och hänvisar till att hon är ihop med Kim. Sudden undrar om hon inte vet att han är ihop med Kristoffer.

Efter en nattlig jakt grips Robban för haschinnehav. Hemma i lägenheten hittar polisen haschet i skivhyllan. Mamman är chockad men vill tro att Robban är oskyldig, att någon lurat på honom haschet. När polisen gått, äter hon tabletter och stänger sårad in sig i sitt rum.

Kim försöker älska med Mia men misslyckas. Mia försöker trösta honom men Kim är full av självömkan, men också trots och tycker att hon kan låta Sudden dra över sig i stället. Hon svarar med samma trots: "Han är i alla fall inte bög!" Senare ser Kim Mia åka med Sudden på dennes mc. Kim snackar med Kristoffer för att söka tröst.

Robban blir upplockad av mc-gänget. Sudden vill prata med honom. Han får de tusen kronorna men Sudden vill ha mer, och det blir slagsmål. Robban jagas genom underjordiska tunnlar av mc-gänget och får stryk. Med knapp nöd undgår han att bli ihjälkörd. På morgonen hittas han misshandlad och blodig av Mias pappa, som slänger det kvarvarande haschet i sjön och vill att Robban ska gå till polisen. Men denne törs inte, han är rädd att bli dödad.

Alexander åker på spelning till Bergsjö med Nürnberg 47. Hemma diskuterar hans gamla polare om de ska förlåta honom ifall han återvänder.

Alexander får ett förskott av managern och skriver på ett kontrakt utan att läsa igenom det. Under spelningen framträder han med piska i en Hitlerjugend-liknande utstyrsel i hägnet av en jättelik, stiliserad symbol som för tanken till nazismen. Stämningen i gruppen är allmänt dekadent med sadomasochistiska inslag vilket förstärks av låtrefränger som "Kiss the Boots of Shiny Leather" och "Taste the Whip Now".

Alexander känner sig illa till mods. I en drömscen ser man honom fly och hamna i en stuga där det i lugn takt spelas gammal svensk folkmusik och gammeldans på fiol.

Mias pappa har tagit med Robban ut på sin segelskuta. Han tvingar honom att arbeta hårt med att sätta segel och "ta hem focken". Han skäller ut Robban men uppmuntrar honom också. De pratar om varför polarna svikit Robban den kväll han greps av polisen. Mias pappa menar att haschpolarna inte är några riktiga polare, de är bara intresserade av haschet. Men Robban vill inte tro det och han vill inte gå till polisen, han vill inte vara tjallare.

Kim och Mia tar sig på natten in på ett offentligt bad, de badar nakna och ligger sedan med varann. Mia undrar om Kim varit ihop med Kristoffer. Det har han inte även om han känner sig dragen till honom. Båda bekänner att det var deras första samlag.

Robban är tillbaka i stan och går till polisen. På morgonen infinner han sig på macken hos Mias pappa, nyklippt och fin. Han är lite ångerköpt för att han tjallat men drar på sig overallen. Senare talar han ut med sin mamma. Hon vill inte se Robbans ansvar i vad som skett och blir skrämd när han berättat att han sålt hasch, inte bara brukat, men lugnas av hans försäkran att han nu är en ny människa.

När Alexander kommer tillbaka till Stockholm med turnébussen rymmer han och stöter ihop med de tidigare polarna utanför klubben G. Källarbandet Barn ska spela, men allt är lite struligt och Kristoffer är förbannad. Efter visst motstånd går också Alexander in på scenen; han är med i gänget igen.

Tilläggas bör att handlingen med jämna mellanrum avbryts av att olika rollfigurer brister ut i sång.

Censur / granskning

Censurnummer 123927
Datum 1983-02-21
Åldersgräns Tillåten från 11 år
Originallängd 2990 meter
Kommentar Aktlängder: 570-500-515-565-485-355 m.


Tekniska fakta

Bildformat 1.66:1
Ljudsystem Dolby Stereo 04
Färgtyp Färg
Färgsystem Fujicolor
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2990 meter
Längd i minuter 109 min
Akter 6 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Recensenterna var inte imponerade av Staffan Hildebrands försök att angripa tidens ungdomsproblem i rockfilmens form. Kritiken talade om långsamt tempo, idiotisk handling, pekpinnemoralism och till och med rent obehagliga tendenser:

Jan-Olov Andersson, AB: "Ingen som är det allra minsta insatt i rockkulturen kan väl tycka annat än att Hildebrands historia om fascistbandet Nürnberg 47:s framgångar är fåniga på gränsen till pinsamma.

Ingen som regelbundet umgås med ungdomar kan väl heller tycka annat än att dialogen oftast känns krampaktig och tillgjord och att även om de unga skådespelarna ibland hittar rätt ton händer det ännu oftare att spelet känns stelt och konstlat.

Undantagen är Joakim Schröders haschmissbrukare Robban, Niels Jensens organist i källarbandet och Ulrica Örns Mia, ett fint porträtt av en känslig och sårbar tjej som gömmer dessa känslor bakom en tuff mask.

Filmens vuxna personer är alla schablonmässigt skisserade och när Lasse Strömstedt dyker upp är det nästan så man får lust att gömma sig under biograffåtöljen."

Hanserik Hjertén, DN: "Hildebrand har med andra ord inte gjort det lätt för sig. Han har spaltat upp sin story i olika handlingsförlopp som nog skulle krävt erfarnare långfilmshänder än Hildebrand besitter för att få en tillfredsställande behandling.

Inte vet jag om det är den uppspaltningen som leder Hildebrand i fördärvet. Felet med G är hur som helst den kommersiella ytligheten, de lättköpta effekterna, oviljan eller oförmågan att gå på djupet med ett enda av de problem som han ger sig ut för att skildra.

I stället har det blivit en Sörgårdshistoria i betongram. Gjord efter modellen att efter regn kommmer solsken och att allt blir bra bara man klipper håret, lär sig veta hut och inser att gamla polare ändå är bäst.

Hildebrand säger att han velat göra en ljus film, en hyllning till ungdomen. Men gottköpslösningar gör ingen glad och avslöjar snarare en misstro när det gäller ungdomens förmåga att klara sina problem."

Mårten Blomkvist, Expr: "G är filmen som gravallvarligt pläderar för ordning, arbetsamhet och skötsamhet - samtidigt som den själv är ett av de värsta hafs- och slarvjobb som någonsin drabbat en svensk bioduk. Personinstruktion verkar knappast ha förekommit, dialogen är idiotisk och intrigen vimlar av orimligheter.

Stundtals blir Hildebrands naivitet direkt obehaglig.

Efter att upprört ha tagit avstånd från popgruppen med Hitler-hälsningar i scenframträdandet, lägger han i filmens avslutning in en sekvens där berättelsens två idealungdomar en tidig sommarmorgon på Eriksdalsbadet kastar av sig kläderna och sedan i naken extas tumlar runt i vattnet medan kameran med vördnad betraktar deras vackra, friska, starka unga kroppar.

Vore inte Hildebrands film så illa gjord skulle den vara rätt skrämmande med sina predikningar för lydnad, hårklippning - jo, faktiskt - och allmän moralisk upprustning.

Som det nu är är man faktiskt tacksam att Staffan Hildebrand filmar lika illa som han tänker."

Mikael Timm, Chaplin: "Att kritisera G för att vara en dålig film är meningslöst. G är inte en film utan en produkt. Måhända är den också det sannaste uttrycket för 80-talets folkhem jag hittills sett. Den verkar samproducerad av NKs ungdomsavdelning och socialstyrelsens arbetsgrupp för ungdomsfrågor.

För att riktigt täcka in hela den potentiella publiken har filmarna helgarderat sig genom att ha tre huvudpersoner, lika många 'story-lines' och ett otal andra inslag som kan appellera till olika målgrupper.

Pressreleasen hävdar att G handlar om tre killar i 16-årsåldern som just slutat skolan. En är haschare, en är förälskad och en tredje är rockmusiker. Eller för att använda annonsens direkta formulering: Kärlek, Hasch och Rock'n'Roll. När alla tre symbolerna kommer upp samtidigt bör väl apparaten ge vinst? (-)

Huruvida den unga biopubliken nöjer sig med denna produkt vet jag inte. I pressen har stått att läsa att hemligheten med Hildebrands ungdomsskildringar är att han inte gör sig äldre än dem han skildrar. Det är möjligt. Störst succé tror jag dock att G kommer att göra på de visningar för ungdom som pastor Jansson brukar anordna på söndagseftermiddagarna."

Mia Tottmar, StT: "Men detta är ett liv och en värld som, åtminstone för mig, är ganska okänd - och som behöver sina skildrare. Och om man utgår från att Staffan Hildebrand har humor är skildringen i stort acceptabel, bitvis riktigt bra. Om än lite långtråkig. G hade vunnit på att klippas ner.

När de unga tu verkligen funnit varandra går de ut i stockholmsnatten och badar nakna i Vanadisbadet. Det är så fantastiskt gulligt att man måste utgå ifrån att Hildebrand ironiserar.

Men Lasse Strömstedts trygge, skäggprydde tomte, som sliter upp Robban ur träsket, går knappast att bortförklara ens som ironi. Goda féer kan inte tas på detta blodiga allvar - och om det inte varit för Joakim Schröders Robban vete katten om det ens varit utståeligt."

Gunnar Salander, SvD: "Som rockmusical fungerar G över förväntan. Visserligen är tempot svenskt lusigt jämfört med de amerikanska förebilderna, men rockmusik i spelfilm är svårt och G undviker de flesta fällorna.

Den speciellt för filmen bildade rockgruppen Barn med Sebastian Håkansson i spetsen är bra som den lokala gruppen på väg upp. Reeperbahn fungerar nästan besvärande bra som den halvfascistiska, framgångsrika gruppen Nürnberg 47. Och Eva Dahlgren har skrivit och spelat in tre utmärkta sånger speciellt för filmen.

Rock på film blir lätt fel. Allvar blir lätt tråkigt, budskap blir lätt pekpinnar och positivism blir lätt töntigt. Tillsammantaget är det med andra ord svårt, och i undertecknads ögon har Staffan Hildebrand inte lyckats. Men han har i alla fall försökt och det är han ensam om."

Landsortspressen var dock ofta betydligt mer positiv än storstadstidningarna. Där talades det om "en underhållande och välgjord svensk film" som ger "naturtrogna perspektiv på dagens samhälles största problem" (Marcus Ollfors i Filipstads Tidning). "en intressant film, i viss mån nyskapande. Dess anslag är mycket proffsigt (-)" (Roland Johanson i Borås Tidning). "(-) aktuella frågor, som direkt berör alla ungdomar, blandas sinnrikt med musiken" (Peo Östblom i NorrlandsPosten). Också den religiöst inriktade veckotidningen Svenska Journalen gav filmen sin välsignelse: "Filmen är imponerande på många sätt. Inte minst tekniskt. Det är högt tryck både i musiken och bildberättandet", skrev Lollo Konnebäck.

Kommentar Svensk filmografi

Förutom på biograf visades G flitigt runt om i landet på skolor och ungdomsgårdar, varvid Staffan Hildebrand och delar av skådespelartruppen ofta medverkade för att diskutera filmen med den ungdomliga publiken.

En specialklippt version där de tre parallellhandlingarna gjorts om till tre avslutade historier i 40-minuterslängd visades i Sveriges Television Kanal 1 den 24, 25 och 26 mars 1984. I samband med TV-visningen döptes filmen om till G - som i Gemenskap.

Inspelning

Stockholm Sverige

Visningar

Sverigepremiär 1983-02-25 2001 Borås Sverige 109 min
1983-02-25 Filmstaden 1 Falun Sverige 109 min
1983-02-25 Draken Göteborg Sverige 109 min
1983-02-25 Röda Kvarn Linköping Sverige 109 min
1983-02-25 Bostock Stockholm Sverige 109 min
1983-02-25 Draken Stockholm Sverige 109 min
1983-02-25 Spegeln Stockholm Sverige 109 min
1983-02-25 Vågen Stockholm Sverige 109 min
1983-02-25 Svea Sundsvall Sverige 109 min
1983-02-25 Spegeln Uppsala Sverige 109 min
1983-02-25 Camera Västerås Sverige 109 min
TV-visning 1984-03-24 TV1 Sverige 40 min (specialversion, del 1)
1984-03-25 TV1 Sverige 35 min (specialversion, del 2)
1984-03-26 TV1 Sverige 50 min (specialversion, del 3)
1993-01-14 TV2 Sverige 105 min
Urpremiär 1983-02-25 2001 Borås Sverige 109 min
1983-02-25 Filmstaden 1 Falun Sverige 109 min
1983-02-25 Draken Göteborg Sverige 109 min
1983-02-25 Röda Kvarn Linköping Sverige 109 min
1983-02-25 Bostock Stockholm Sverige 109 min
1983-02-25 Draken Stockholm Sverige 109 min
1983-02-25 Spegeln Stockholm Sverige 109 min
1983-02-25 Vågen Stockholm Sverige 109 min
1983-02-25 Svea Sundsvall Sverige 109 min
1983-02-25 Spegeln Uppsala Sverige 109 min
1983-02-25 Camera Västerås Sverige 109 min
Videorelease 1998-02 Sverige 105 min
Annan visning 2000-06-30 Rigoletto Stockholm Sverige 105 min (nypremiär)
TV-visning 2008-02-23 TV4 Sverige 105 min
Dvd-release 2006-03-06 Sverige
TV-visning 2018-07-20 TV4 Sverige
Cinemateksvisning 2017-09-11 Zita Stockholm Sverige
TV-visning 2018-07-20 TV4 Sverige
2018-08-13 TV12 Sverige
2018-12-28 TV4 Film Sverige
2018-12-29 TV4 Film Sverige
2018-12-31 TV4 Film Sverige
2020-01-02 TV4 Sverige
2020-05-09 TV12 Sverige
2019-01-02 TV4 Film Sverige

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2977


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2978


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ CRI-negativ
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm
Längd i meter 2990


Typ Originalnegativ bild
Materialbas Acetat
Bredd 16 mm


Typ Originalnegativ bild för OP
Materialbas Acetat
Bredd 16 mm


Typ Tonnegativ
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Materialbas Acetat
Bredd 16 mm


Typ Slutmix
Bredd 35 mm


Typ Slutmix
Bredd DAT


Bestånd Affischer

Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690


Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Storlek Mindre än 850 x 400


Bestånd Manuskript

Typ Kringmaterial


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper SET
Färg papper SET
Bakombild papper 7
Dia SET
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Engelska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Engelska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?