Grundfakta

Media (3 st)

Originaltitel Hrafninn flýgur
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Utmärkelser
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1984-08-24

Medverkande

Jakob Þór Einarsson
Gestur (Gest = främling)

Edda Björgvinsdóttir
Gesturs syster

Helgi Skúlason
Þórdur/Thórdur (Þór/Thór), norrman

Egill Ólafsson
Þórdurs yngre bror

Flosi Ólafsson
Eiríkus (Erik), Þórdurs fosterbroder

Sveinn M. Eiðsson
Hjörleifur, vakten

Visa alla medverkande

Handling

Gest är en irländare, vilken som barn upplevde jättarna, de norska vikingarna, när de kom, våldförde sig på hans föräldrar, brände ned hemmet och rövade bort hans...

Visa hela handlingen

Press

Recensionerna var i allmänhet korta och tämligen uppskattande även om några kritiker reagerade mot filmens våldsamheter.Hans Schiller, SvD, konstaterade att "filmens enkla budskap...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Samproduktionstitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel

Filmteam

Regi
Manus
Producent
Produktionsledare
Foto
Musik
Scenograf
Klippning
Ljudtekniker
Regiassistent
Fotoassistent
Elektriker
Passare
Ljussättare
Kläder
Smink
Ljudläggning
Specialeffekter, ljud
Mixning
Övrig medarbetare

Medverkande

Bolag

Produktionsbolag F.I.L.M. hf (i samarbete med)
Viking Film AB
Stiftelsen Svenska Filminstitutet
Distributör i Sverige (35 mm) Stiftelsen Svenska Filminstitutet 1984
Distributör i Sverige (16 mm) Stiftelsen Svenska Filminstitutet 1984
Distributör i Sverige (hyrvideo) Sandrew Film & Teater AB (Sandrews Video)
Distributör i Sverige (inst. video) Stiftelsen Svenska Filminstitutet
Distributör i Sverige (DVD) Warner Bros. Entertainment Sverige AB 2007
Laboratorium FilmTeknik AB

Handling

Gest är en irländare, vilken som barn upplevde jättarna, de norska vikingarna, när de kom, våldförde sig på hans föräldrar, brände ned hemmet och rövade bort hans syster.

Vikingarna är fosterbröder, Erik och Thor. De har tvingats fly från Norge, eftersom de föredrar att leva i den isländska anarkin i stället för att inordna sig under en konungs envälde. Thor är den som tagit Gests syster som slavinna på sin väg till Island, låtit henne växa upp i tvång men också gjort henne till sin hustru, när hon väl fått en son med honom.

Gest kommer till Island för att hämnas. Hans syster ställs nu mellan mannen, som visserligen våldtagit henne men som hon fått sin älskade son med, och sin bror, som hon också lärt sig älska, han som nu vill skänka henne friheten och samtidigt hämnas deras föräldrars död.

Gest hämnas - men vill hon nu följa honom, vill hon och sonen nu göra sällskap med honom tillbaka efter 20 år? Har hans hämnd varit berättigad?

Gest är övertygad om det, han tror att han har skapat en grogrund för fred och frihet. Han gräver ned sina vapen, han säger sig ha dödat nog.

Den lille pojken gräver upp dem igen. Nu är det hans avsikt att hämnas sin far...

Censur / granskning

Censurnummer 124833
Datum 1984-06-27
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 3003 meter
Kommentar Aktlängder: 437, 481, 483, 230, 493, 515, 364.


Tekniska fakta

Bildformat 1.85:1
Ljudsystem Dolby Stereo 04
Färgtyp Färg
Färgsystem Fujicolor
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2980 meter
Längd i minuter 109 min
Akter 7 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Recensionerna var i allmänhet korta och tämligen uppskattande även om några kritiker reagerade mot filmens våldsamheter.

Hans Schiller, SvD, konstaterade att "filmens enkla budskap är att våld föder våld och beväpnad med kastknivar och spjut i stället för revolvrar, samurajsvärd eller karateberedda händer går Gunnlaugssons aktörer till verket för att bevisa denna enkla tes.

Det mest förvånande med Korpen flyger är att den är mycket välspelad och dessutom tekniskt driven på ett sätt som är sällsynt i nordisk film. Dessa två faktorer plus någon sorts grundtanke utöver ren spekulation gör Korpen flyger till en film som når vidare och förbi den enfaldiga våldspornografin."

Sven E Olsson, Arbetet: "[Filmen] har uppenbara hantverksmässiga förtjänster men också motsägelsefulla drag. Dess slutpoäng är att våld föder våld, men iscensättandet av massmördandet vittnar om en ganska så smaskig förtjusning i dödandets fysiska detaljer. Huvudpersonen är en känslokall uppskärare, men får sådana Kristus-attiraljer som korsfästning, stigmatisering och öppnandet av graven runt sin karaktär.

Fast här finns en navelsträng mellan sensmoral och form, och den ligger i den fräna, fuktdrypande och stinkande realism som Gunnlaugsson lagt kring gestalter och miljöer.

Det får hans film att under de lånta fjädrarna visa oss skrajsna och skitiga män något som mera liknar nödslakt än karlatag. Det ger slutmoralen en glidflykt i alla fall."

Mario Grut, AB: "Som Sergio Leone ger Gunnlaugsson inte betraktaren en lugn stund mellan första scenens våldsutbrott och slutscenens uttolkning i antydda löften om nya våldsamheter. Som Leone klipper han gärna sitt filmmaterial för starkast möjliga kontrastverkan mellan händelsebilder - detaljstudier och enligt sekvensmönstret panorama - närbild - panorama - närbild etc.

(-) Men bilderna i sig är ofta psykologiskt rimliga och inte sällan sköna att skåda. Även om skönheten må vara mindre bildens än det avbildade landskapets.

I detta grå Island finns emellertid också något som skiljer Gunnlaugsson från hans latinska förebilder. Korpen flyger äger ett allvar utöver den pojkaktiga barskhet som 'spaghettivästern' någon gång kan tillåta sig. Här är inte dödandet en lek i subtropiska lustgårdar. Ett dovt vansinne omger det och det samhällsmönster i vilket det ingår.

Filmen är kort sagt ingen munter jökelvästern. Det är en svart saga om våldet som föder våld och värderingarna som driver detta dödens hjul. Bland filmens offer är inte den traditionella mansrollen det obetydligaste."

Kommentar Svensk filmografi

Regissören Hrafn Gunnlaugsson, född på Island 1948, med mångfasetterad bakgrund och erfarenheter som sälfångare liksom från studier vid Stockholms universitet, åberopar denna isländska saga som ursprungsidén för sin film:

"Två oslagbara jättar for över hela världen och förlorade aldrig en tvekamp, eftersom de kämpade rygg mot rygg mot fienden.

En dag somnar de under högt berg, där en liten pojke klättrat upp. Han kastar en sten i huvudet på den ena jätten, som ilsket väcks ur sin sömn och anklagar sin vän. Denne säger förstås, som sant är, att han inte gjort det. De somnar om och den lille pojken kastar ännu en sten - och fortsätter till dess båda jättarna börjar slåss med varandra.

När de en gång börjat kan de aldrig sluta, därför att de är vänner."

Gunnlaugsson är verksam som teater- TV- och filmregissör, såväl på som utanför Island, och har också haft en hög administrativ befattning i den isländska televisionen. Han upprepade Korpen-temat i Korpens skugga (1988/20) och har därefter gjort ytterligare en samproduktion med Sverige, Pojkdrömmar (1993/25).

I programbladet för filmen berättar Gunnlaugsson om att han har inspirerats av den italienske regissören Sergio Leone: "Denne hade i allmänhet inga bra historier, men han berättade dem på ett djävla bra sätt, så att man rycks med. Han kunde tekniken.

Vad är då tekniken: det är att kunna fängsla, gärna med jesuitiska medel. Därefter kommer ansvaret: att ha något att berätta."

Han erkänner att Korpen flyger är en actionfilm, men den har sin Kurosawa, hans andra föredöme, säger han och menar därmed Mening. Att våld föder våld och aldrig fred, frid och försoning.

Korpen flyger blev en stor publikframgång och gick över ett år i Stockholm. Hrafn Gunnlaugsson guldbaggebelönades för sin regi av Korpen flyger.

Inspelning

Skogar Island (på Islands sydkust) 1983 1983

Visningar

Urpremiär 1984-02-24 Reykjavik Island 109 min (visad vid Reykjavík Film Festival)
Sverigepremiär 1984-08-24 Klappan Göteborg Sverige 110 min
Stockholmspremiär 1984-09-28 Filmstaden 7 Stockholm Sverige 110 min
1984-09-28 Ringside Stockholm Sverige 110 min
TV-visning 1989-12-29 Kanal 1 Sverige 105 min
Dvd-release 2007-05-16 Sverige
Cinemateksvisning 2016-04-08 Filmhuset Stockholm Sverige
2016-05-08 Filmhuset Stockholm Sverige

Musikstycken

Originaltitel Ridum ridum
Kompositör Sigvaldi Kaldalóns


Utmärkelser

Guldbagge Stockholm 1985 Bästa regi Hrafn Gunnlaugsson

Ämnesord

DK Action
DK Länder, Kulturer

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 16 mm


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2980


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Internegativ
Bredd 16 mm


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm
Längd i meter 3003


Typ Tonnegativ
Bredd 16 mm


Typ I-band
Bredd 35 mm


Typ Videokopia digital
Bredd Digital Betacam (PAL)


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690


Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690


Storlek Mindre än 850 x 400


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Synopsis
Manustitel Once.../Einu sinni var... Script by Hrafn Gunnlaugsson.
Omfång 12 s.
Språk Engelska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel The raven flies. A film script. Final version
Omfång 135 s.
Språk Engelska


Typ Dialoglista
Manustitel Svensk verison.
Omfång 24 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Hrafninn flýgur. Engelsk version.
Omfång 35 s.
Språk Engelska


Typ Dialoglista
Manustitel The raven flies.
Omfång 40 s.
Språk Engelska


Typ Dialoglista
Manustitel The raven flies. A film script. Final version.
Omfång 22 s. + 1 s. dialoglista trailer
Språk Engelska


Typ Dialoglista
Manustitel Svensk version.
Omfång 56 s.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper 10
Färg papper 10
Bakombild papper SET
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Engelska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Engelska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?