Grundfakta

Media (2 st)

Originaltitel Själen är större än världen
Filmtyp Långfilm
Kategori Dokumentär
Regi
Producent
Produktionsland
Produktionsbolag
Utmärkelser
Åldersgräns Tillåten från 7 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1985-03-15

Medverkande

Ulf Morin
Europamästare i tyngdlyftning

Gunnel Hettman
svensk mästarinna i diskus

John Powell
amerikansk mästare i diskus

Bertel Ravald
massör

Visa alla medverkande

Om filmen

Baudelaire och aminosyror i gripande dokumentär där diskuslegenden Ricky Bruch lyfter fruktansvärda vikter för att få tävla i OS igen. "Bruch, denne trotsige...

Visa hela texten

Handling

Filmen inleds med en text:"Europa, eller vad vi menar med Europa, uppkom ur tanken på omsorgen om själen. Europa håller på att gå under därför att denna tanke sjunkit i...

Visa hela handlingen

Press

Kritikerna gav filmen stor uppskattning, även om det fanns tveksamma och till och med negativa röster.Eva af Geijerstam: "Det finns filmer ¿ men de är försvinnande få ¿ om sport...

Visa all press


Relaterat

Om filmen

Baudelaire och aminosyror i gripande dokumentär där diskuslegenden Ricky Bruch lyfter fruktansvärda vikter för att få tävla i OS igen.

"Bruch, denne trotsige titan, är den självklara huvudpersonen i en svensk film om 'varför man överhuvudtaget håller på'." – Eva af Geijerstam, Dagens Nyheter

I Själen är större än världen läser Michael Segerström Baudelaires prosadikt N'importe où hors du monde. "För mig känns det som om jag alltid skulle kunna trivas just där jag inte befinner mig, och detta flyttningsproblem hör till dem som jag ständigt dryftar med min själ. […] Var som helst! Var som helst! Bara det blir bortom denna värld!"

Det ser ut som om hela köksbordet var täckt av bönor, eller pärlor. Diskuslegenden Ricky Bruch tar 428 piller om dagen, och ska upp i 750. Han skovlar in näve efter näve i munnen och sväljer med blåbärssoppa. Han har kapslar hängande i skägget. Vikterna är så tunga att man tror att han ska sprängas. Han vrålar som ett djur och slutar inte förrän han spottar blod. "Så jag är nästan helt normal då?" frågar han efter en provtagning. "Kroppsligt, ja" svarar hans luttrade läkare och skrattar torrt. Att han också säger att pillren är en bluff verkar betyda mindre.

"Den första maj har jag hundra dagar kvar till OS", säger han till sin trogna massör.
"Du får sänka din skamgräns" säger han till den uppgivna SM-mästaren han tränar.
"Och sylt, glöm inte det" säger han till ynglingen som frågar om han ska ha det vanliga.
"Sylt…" säger han för sig själv när han sätter sig på gatukökets tomma servering och väntar på pannkakorna och mjölken.

"DET ÄR JAG SOM KOMMER ATT SEGRA! HÖR NI DET?" vrålar Ricky och kastar ett bensinfat genom luften." Med spritpenna ändrar han siffrorna på en trafikskylt från 70 till 70,48. På sitt bilfönster ändrar han sedan 71 till 71,26.

Så ringer han sin tränare i USA och frågar vem som slår de siffrorna. "No one, Ricky." "I just wanted to hear that."

Eva af Geijerstam i Dagens Nyheter: "Det finns filmer, men de är försvinnande få, om sport och idrott som slår sig ut från resultattabellernas och referatens reservat. De vägrar envist att skilja ut idrotten från tillvaron i övrigt; från arbete och arbetets mening, från ensamhet, plåga och tillfredsställelse. Stefan Jarls film […] erkänner att idrotten har ett motiv, en drivkraft utöver det hägrande resultatet. Den drivkraften finns så att säga inbyggd i luften och träden kring löpslingorna, i väggarna och verktygen i träningslokalerna. Ricky Bruch, denne trotsige titan, är den självklara huvudpersonen i en svensk film om 'varför man överhuvudtaget håller på'. […] [Porträttet] av Ricky Bruch [blir] en gripande och fascinerande bild av livet som en oavbruten, gränslös och aldrig avslutad kamp för att skapa sig en mening. […] Själen är större än världen är en lysande känslostark film om tillvarons villkor, i sanning inte bara för en idrottsman."

Stefan Jarl intervjuad av Sydsvenskans Jan Aghed: "[Ungarna] tänker, ja, fan, man ska inte ha nåt jobb. Vad det gäller är att snabbt som satan hoppa över allt som är obekvämt och ansträngande. Antagligen är de skrämda av arbetslösheten […]. Det är ju en hotbild som möter dem på alla nivåer. Och den tror jag har framtvingat nåt slags dröm om att göra ett klipp alltså. […] [Man ska] bli rockmusiker och tjäna stålar eller lira ishockey i NHL […]. Denna kommersiella grej har många ungdomar gått på. Många föräldrar driver dem i den riktningen. Och när man ser den nya generationen växa upp i denna smet av nästan drogad jagtrippning, så blir man in i helvete bekymrad. […] Så när måttet var rågat ringde jag till Ricky Bruch. […] Och med Rickys hjälp har jag nu gjort en motståndsfilm mot hela den här vidriga myten. […]

Där verkligheten så att säga inte räcker till för att fullfölja mitt tema, där arrangerar jag med skådespelare Bruchs hjälp en verklighet. […] Jag har inte känt nåt krav på mig själv att använda Ricky objektivt som den verkliga person han är. Det skulle se för tokigt ut om han sa till kameran: 'Du får aldrig ge upp!' Utan jag vill att han ska säga 'du får aldrig ge upp' till en annan person inuti en scen som är styrd av mig som filmare så att jag vet att den är dramatiskt effektfull. Följaktligen har vi skrivit och arrangerat en sån scen. Min metod är en annan än Ingmar Bergmans, men det är samma manipulation."

Nina Widerberg (2016)

Boka filmen

Den här filmen finns i distribution hos någon annan än Filminstitutet. För bokning av filmen, kontakta aktuell distributör direkt. Se längre ned på sidan under rubriken ”Bolag”.

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Videotitel i Sverige

Filmteam

Regi
Producent
Produktionsledare
Foto
Musik
Klippning
Ljudtekniker
Inspelningsledare
Ljussättare
Negativklippning
Musikmixning
Instrumentalist
Chaufför
B-ljud
Mixning
Förtexter
Övrig medarbetare
Speaker

Medverkande

Ricky Bruch
Ulf Morin Europamästare i tyngdlyftning
Gunnel Hettman svensk mästarinna i diskus
John Powell amerikansk mästare i diskus
Bertel Ravald massör
Carl Fredrik Dymling professor
Bengt Saltin professor i fysiologi
Lars Erik Unestål professor
Gina Hemphill fackelbärare vid OS i Los Angeles 1984
Rolf Danneberg västtysk diskuskastare vid OS i Los Angeles 1984
Hans Holmér ordförande i Friidrottsförbundet - endast röst
Sven "Plex" Petersson tv-kommentator - endast röst
Bo Hansson tv-kommentator - endast röst
Christer Ulfbåge tv-kommentator - endast röst

Bolag

Produktionsbolag Stefan Jarl
Distributör i Sverige (35 mm) Folkets Bio AB
Distributör i Sverige (köpvideo) Stefan Jarl Filmproduktion AB 1995
Laboratorium FilmTeknik AB

Handling

Filmen inleds med en text:

"Europa, eller vad vi menar med Europa, uppkom ur tanken på omsorgen om själen. Europa håller på att gå under därför att denna tanke sjunkit i glömska."

Jan Patocka: "Platon och Europa"

Ett örnhuvud i närbild. Klipp till en underjordisk grotta, där Ricky Bruch knackar ner stenar. Därefter ser han genom dagens skörd: "Guld, det är det jag vill ha!"

Vi följer den 37-årige diskuskastaren Ricky Bruch under hårdträning på gymet, på slätten, på stranden och i skogen ¿ snabbhetsträning, styrketräning, spänstträning, rytmikträning, mental träning, kastträning. Vi är med i kastringen när han vrålande hivar iväg diskusen. På träning blir det alltid långt.

Envetenhet, målmedvetenhet, masochism. På gymet plågar han kroppen med allt större tyngder. "Jag ska fanimej kasta världsrekord, jävlar anamma!" En Sisyfos i träningsoverall. En vulkan i trikåer.

Han äter tabletter och piller i mängder. Vitaminer och hormoner. Naturpreparat lådvis direktimporterade från USA. 428 piller är dagsdosen. Han slukar dem alla på en gång och sköljer ner med blåbärssoppa. Vissa preparat injicerar han.

Vi ser honom också på gymet som mentor för diskusmästarinnan Gunnel Hettman som han ger råd och stödjer.

Ricky ägnar sig ofta åt meditation, mestadels på Kåseberga backar, där han i en sekvens, som en besvärjelse, kastar iväg diskusen från höjden ner i havet.

Hos läkaren, som kollar kroppens värden. Den pillerfixerade Ricky förhör sig om olika preparats verkan och får negativa besked av läkaren: "Den mentala träningen är oerhört mycket viktigare än alla medel du stoppar i dig." Han uppmuntrar också: "Du har ingen fysisk begränsning på grund av åldern."

De olympiska spelen i Los Angeles närmar sig. Det är denna tävling Ricky närmast ser fram emot.

Mellan träningspassen tar han under en intensiv period kontakt med människosmugglare för att från DDR få ut en gammal vän och idrottskompis, Wolfgang Schmidt, diskusvärldsmästare 1976-80, som nu sitter i husarrest efter flyktförsök till väst. Människosmugglaren kräver pengar, till slut 100.000 kr, en summa som Ricky inte kan samla ihop. Ett sista samtal: "Nu får det vara slutsnackat. Eftersom du inte kan få fram några pengar, får han sitta där han sitter."

Ricky tar i på träningen så att han börjar spotta blod och får uppsöka akuten.

Han tar emot besök från USA. Det är diskusmästaren John Powell. Tillsammans tränar de ihop på Skillinge idrottsplats. Powell instruerar Ricky och ger honom teknikråd. När Powell återvänder hem, säger de "Vi ses i Los Angeles."

Trenationslandskamp på Malmö Stadion mellan Sverige, Norge och Grekland. Dessförinnan övar Ricky mental träning och avslappning. Ricky gör en dålig kastserie, långt under sin förmåga, och slutar trea. Han blir inte ens bäste svensk.

Ute på slätten. Ricky bestiger ättehög.

Ricky blir inte uttagen till OS av Olympiska Kommittén, OK. "OK. Okunniga Korkskallar!" är Rickys omedelbara reaktion av ilska och besvikelse. I pressen sägs det att beslutet har smak av repressalier för att han kritiserat friidrottsledningen.

Ricky ser OS-invigningen i TV och får tårar i ögonen.

Tillbaka på gymet plågar Ricky sin kropp på nytt. Löpträning på slätten. "Stackars själ... Återstår att fly till länder som står döden nära." (Baudelaire på ljudbandet)

Han ser diskustävlingen från OS i TV. John Powell deltar. "Kom igen, John!" John slutar fyra. Han är 37 år, säger TV-kommentatorn och citerar sedan Ricky som sagt att man för att lyckas i diskus behöver lång erfarenhet.

Ricky fortsätter träningen och gör i en fantastisk kastserie över 70 meter i medeltal. Han ringer upp John Powell i USA, berättar om sina resultat och sin fantastiska serie och frågar honom: "Vem har nånsin gjort det i världen?" "Ingen", svarar John.

Censur / granskning

Censurnummer 125343
Datum 1985-03-11
Åldersgräns Tillåten från 7 år
Originallängd 2894 meter
Kommentar Aktlängder: 560-569-541-523-701 m.


Tekniska fakta

Bildformat 1.66:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Optisk mono
Färgtyp Färg
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2894 meter
Längd i minuter 106 min
Akter 5 rullar
Dialogspråk


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Kritikerna gav filmen stor uppskattning, även om det fanns tveksamma och till och med negativa röster.

Eva af Geijerstam: "Det finns filmer ¿ men de är försvinnande få ¿ om sport och idrott som slår sig ut från resultattabellernas och referatens reservat. De vägrar envist att skilja ut idrotten från tillvaron i övrigt; från arbete och arbetets mening, från ensamhet, plåga och tillfredsställelse.

Stefan Jarls film om diskuskastaren Ricky Bruch är en sådan film: den erkänner att idrotten har ett motiv, en drivkraft utöver det hägrande resultatet. Den drivkraften finns så att säga inbyggd i luften och träden kring löpslingorna, i väggarna och verktygen i träningslokalerna.

Ricky Bruch, denne trotsige titan, är den självklara huvudpersonen i en svensk film om 'varför man överhuvudtaget håller på'. (-)

I Stefan Jarls film växer porträttet av Ricky Bruch till en gripande och fascinerande bild av livet som en oavbruten, gränslös och aldrig avslutad kamp för att skapa sig en mening. (-)

Själen är större än världen är en lysande känslostark film om tillvarons villkor, i sanning inte bara för en idrottsman."

Elisabeth Sörenson: "När Stefan Jarl och Per Källberg arbetar tillsammans då blir det bilder. De missar inte skönheten i en diskusskivas form ¿ eller färgernas valörer i vitaminpreparatens kapslar.

Tråkigt blir det aldrig. Och det vete katten om inte huvudrollen till sist formar sig till ett 'sant' porträtt av diskuskastaren Ricky Bruch."

Monika Tunbäck-Hanson, GP: "Filmen växer (-) förbi personen Bruch och blir allmängiltig. Detta är en skildring av idrottens själ och den innersta drivkraft som skapar vinnare.

Stefan Jarls bilder är laddade med muskler, blod, svett, skrik och kamp och här finns instuckna bilder av skånskt landskap och av Bruch försjunken i tankar. Suveräna kontraster som skapar rymd och rytm. Till dessa bilder finns Ulf Dagebys musik integrerad och understrykande berättarteknik och innehåll.

Stefan Jarl är tveklöst en av svensk films skickligaste och intressantaste filmskapare."

Sven-Erik Torhell, SDS: "Stefan Jarl har med formmedvetenhet och bistert konstnärligt allvar åstadkommit ett verk av aktningsvärda dimensioner, men jag kan ändå inte låta bli att sakna en Ricky Bruch som jag tror finns mellan den monomana träningsintensiteten och de statuariska poserna: en frodig Ricky som kunde fått utveckla i ord några galet humoristiska tankar och infall."

Bertil Palmquist, Arbetet: "Visst är han en personlighet, Ricky Bruch, och visst har han den där närvaron som varje bra filmaktör måste ha. Jag vet inte i hur hög grad Själen är större än världen (-) är en dokumentär eller om Ricky Bruch spelar sig själv. Vad han än gör, så gör han det bra.

Däremot begriper jag inte riktigt vad filmen går ut på. Stefan Jarl har talat om ungdomarna och framgångsmyterna, om människan som vägrar att ge upp. Men är det samhällskritik han vill framföra i Själen... så hänger jag inte med. Någon mer individcentrerad film var det längesen jag såg."

Kommentar Svensk filmografi

Varför Stefan Jarl valde att göra filmen berättade han för Jan Aghed (SDS 22.1.1985):

"Idén till Själen är större än världen fick Stefan via sin egen grabb, som är en idrottsfrälst 13-åring som spelar ishockey.

¿ Han har börjat snacka på ett sätt som jag tror är symtomatiskt för killar i hans ålder och som jag börjat tycka sämre och sämre om, tills jag nu var tvungen att ta itu med det i form av en film.

Mer och mer har det framskymtat en inställning hos honom som jag också upptäckt hos andra snorungar. Nämligen att de tänker, ja, fan, man ska inte ha nåt jobb. Vad det gäller är att snabbt som satan hoppa över allt som är obekvämt och ansträngande. Antagligen är de skrämda av arbetslösheten och alla andra problem i samhället. Det är ju en hotbild som möter dem på alla nivåer.

Och den tror jag har framtvingat nåt slags dröm om att göra ett klipp alltså. (-) Som snorunge i dag ska man bli rockmusiker och tjäna stålar eller lira ishockey i NHL och tjäna stålar (-).

Denna kommersiella grej har många ungdomar gått på. Många föräldrar driver dem i den riktningen. Och när man ser den nya generationen växa upp i denna smet av nästan drogad jagtrippning, så blir man in i helvete bekymrad. (-)

Så när måttet var rågat ringde jag till Ricky Bruch.

I pressen har det ju gjorts gällande att han är så 'gammal' och det passade mig utmärkt. (-) Och med Rickys hjälp har jag nu gjort en motståndsfilm mot hela den här vidriga myten. (-)

Stefan Jarl betonar att Ricky Bruch i filmen både är en verklig person och en skådespelare.

¿ Där verkligheten så att säga inte räcker till för att fullfölja mitt tema, där arrangerar jag med skådespelare Bruchs hjälp en verklighet.

Själen är större än världen är alltså inte en dokumentärfilm om Ricky Bruch?

¿ Nej. (-) Jag har inte känt nåt krav på mig själv att använda Ricky objektivt som den verkliga person han är. Det skulle se för tokigt ut om han sa till kameran: 'Du får aldrig ge upp!' Utan jag vill att han ska säga 'du får aldrig ge upp' till en annan person inuti en scen som är styrd av mig som filmare så att jag vet att den är dramatiskt effektfull. Följaktligen har vi skrivit och arrangerat en sån scen. Min metod är en annan än Ingmar Bergmans, men det är samma manipulation."

Ricky (eg Rickard) Bruch, f 1946, hörde under en längre tid till världseliten i diskus. Han tog EM-silver 1969, OS-brons 1972 och EM-brons 1974 och erövrade totalt 11 SM-tecken 1967-83. Han vann aldrig någon större internationell mästerskapstävling, trots att han toppade världsstatistiken åren 1969-70, 1972-74 (1972 med tangering av då gällande världsrekord, 68,40 m) och 1984, då han satte det fortfarande (1995) gällande svenska rekordet, 71,26 m.

Bruch var elitman även i kula (svenska rekord 1968, 1969 och 1971; brons i inomhus-EM 1971) och satte svenska rekord även i styrkelyft.

Totalt deltog Bruch i 40 A-landskamper åren 1966-84.

Bruch hade tidigare filmerfarenhet: I E B Cluchers (eg Enzo Barboni) italienska gangsterfilm Även änglar kan slå en rak höger (1974) spelar han fader O'Flanagan, en boxande irländsk präst i förbudstidens USA, och i Werner Hedmans danska I skyttens tecken (1978), en komisk agenthistoria med porraccent, hade han som alban en mindre roll liksom i Gunnar Höglunds barnfilm Dante ¿ akta're för hajen (1978/10), där han spelar hovmästare. I Tage Danielsson Ronja Rövardotter (1984/20) slutligen gestaltade han en av rövarna.

Jan Patocka (1907-77), från vars essä "Platon och Europa" filmens inledande citat hämtats, var tjeckisk filosof, politisk dissident och en av ledarna för Charta 77. Hans viktigaste arbete anses vara det till franska översatta "Le monde naturel comme problème philosophique" (1976; Den naturliga världen som filosofiskt problem).

De på ljudbandet framförda texterna är citat i svensk översättning ur Charles Baudelaires (1821-67) "Petits poèmes en prose" (även kallade "Le spleen de Paris"). Kuriöst nog tolkade flera recensenter dessa texter som Bruchs egna funderingar, möjligen därför att de lästes av skåningen Michael Segerström. Denna missuppfattning har övertagits av Bonniers Stora Film- & Videoguide (1995; svensk huvudred Mårten Blomkvist): "Rickys filosoferande i lotusställning känns dock inte helt övertygande."

Ricky Bruchs träningspartner och mentor, John Powell (född 1947), är mångfaldig amerikansk mästare i diskus och har en imponerande internationell meritlista. Bl a satte han världsrekord 1975, tog brons vid Olympiska spelen 1976 och 1984 och var så sent som 1987 tvåa vid världsmästerskapen. Bland de medverkande i filmen finns även tyngdlyftaren Ulf Morin ¿ svensk mästare åren 1975-79, europamästare 1978-1979, VM-silver 1977, VM-brons 1978 ¿ och diskuskastaren Gunnel Hettman, som tog SM-guld åren 1982, 1983 och 1986.

Själen är större än världen var som enda svenska film inbjuden till Berlinfestivalen 1985 och visades i den prestigefyllda sidoserien Junges Forum. 1987 belönades filmen i Palermo med Coni-medaljen, som delas ut av den italienska olympiska kommittén.

Visningar

Sverigepremiär 1985-03-15 Filmstaden Stockholm Sverige 105 min
Urpremiär 1985-03-15 Filmstaden Stockholm Sverige 105 min
Videorelease 1995-05 Sverige 101 min

Musikstycken

Originaltitel Adventures in Success
Kompositör Jerry Goldsmith (1983)
Textförfattare Jerry Goldsmith (1983)
Sångare Lynn Powers (1983)


Originaltitel Meditation
Kompositör Ulf Dageby
Framförs av Ulf Dageby
Thomas Fanto
Vanja Holm


Originaltitel You Never Can Tell
Kompositör Chuck Berry (1964)
Textförfattare Chuck Berry (engelsk text 1964)
Bo R. Åkerström (svensk text 1984)
Framförs av Torsson (1984)


Utmärkelser

Festivalpris Lûbeck 1985 (nordiska filminstitutens pris för bästa dokumentärfilm)

Ämnesord

Dokumentärfilm
Friidrott
Sport

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 16 mm


Typ Kopia
Bredd 16 mm


Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Duplikatnegativ
Bredd 35 mm


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Bredd 16 mm


Typ Tonnegativ
Bredd 35 mm


Typ Slutmix
Bredd 35 mm


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel SJÄLEN ÄR STÖRRE ÄN VÄRLDEN En film av Stefan Jarl


Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690
Affischtitel SJÄLEN ÄR STÖRRE ÄN VÄRLDEN


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Synopsis
Manustitel Projektbeskrivning. Av Stefan Jarl.
Omfång 3 s.
Språk Svenska


Typ Synopsis
Manustitel Introduktion och klippmanus.
Omfång 7 s.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper 6
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Reklamtryck
Språk Engelska


Andra utgåvor av verket

Digitaliserad

Tekniska fakta

Ljudtyp Ljud
Färgtyp Färg
Bredd DCP
Längd i minuter 106 min
Dialogspråk


Bestånd Film

Typ Digitalt ljud
Bredd WAV


Typ Digitalt ljud
Bredd WAV


Typ Digitalt visningsmaterial
Bredd DCP


Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd MAP


Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd MAP


Typ Digitalt visningsmaterial
Bredd ProRes


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?