Innehållsförteckning

Detta är en digitaliserad film: Om filmen Boka filmen
Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Originaltitel En dag i staden : (Världen genom kameraörat)
Filmtyp Kortfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Dialogspråk

Medverkande

Oscar Reutersvärd
tjänstemannen på Kungl. Statistiska Centralbyrån

Jean Tinguely
polismannen på apoteket

Haide Göranson
en av kontoristerna i fönstret som tittar på vaktparaden

Pontus Hultén
en man som drar ner en rullgardin

Om filmen

Pontus Hultén och Hans Nordenström vänder upp- och ned på Stockholm i en absurd, anarkistisk stadsfilmsparodi. En dag i staden börjar som en...

Visa hela texten

Handling

Parodisk kortfilm om Stockholm gjord av blandarredaktionen.


Relaterat

Om filmen

Pontus Hultén och Hans Nordenström vänder upp- och ned på Stockholm i en absurd, anarkistisk stadsfilmsparodi.

En dag i staden börjar som en tidstypisk stadsfilm, med en hurtig manlig berättarröst som över bilder av Kungliga Slottet, Stadshuset och Eugeniahemmet förkunnar att en ny dag börjat och föreslår att vi ska "börja vår vandring genom storstan". Men den didaktiska rösten blir parodiskt överdriven och bitvis absurd innan den försvinner helt. Regissörerna Pontus Hultén och Hans Nordenström skämtar vilt med symboler för den svenska nationen och kungahuset. En figur vid namn Nordlöv-Berglund (P.O. Ultvedt) besöker Svenska Statistiska Centralbyrån för att ansöka om namnbyte, men hans fantasifulla förslag avslås lakoniskt av Oscar Reutersvärds byråkrat: "Det gäller inte på posten". Byggnader sprängs och mitt i en galen biljakt förflyttas handlingen plötsligt till Paris.

Stadsfilmer, rörliga vykort som skildrar det moderna stadslivet, var mycket vanliga redan under stumfilmseran. På tjugotalet gjordes en rad ikoniska stadsskildringar, vars rytmiska uppbyggnad och lyriska kvaliteter har gett dem epitetet "stadssymfonier". Gemensamt för filmer som Manhatta (Paul Strand och Charles Sheeler, USA, 1921), Paris qui dort (René Clair, Frankrike, 1923), Berlin – Sinfonie einer Großstadt (Walter Ruttmann, Tyskland, 1927) och Mannen med filmkameran (Dziga Vertov, Sovjetunionen, 1929) är ett poetiskt uttryck där filmens och stadens modernitet flyter samman, och där gränserna mellan organism och maskin utforskas; en modern apparat – filmkameran – har förmågan att reproducera verkligheten, och skildra staden som en slags automatiserad varelse, med en dygnsreglerad rytm som filmskaparen kan återskapa och manipulera genom kamerateknik och klippning.

Att dessa filmer är en viktig referenspunkt för Hultén och Nordenström är uppenbart: deras berättarröst nämner "storstadens symfoni", och när de ger filmen undertiteln "världen genom kameraörat" och spelar in ett anarkiskt soundtrack med biltutor, hundskall, ringande telefoner och absurda dialoger vänder de upp och ner på en idé som var mycket viktig för tjugotalets filmmodernister, nämligen kameran som ett superöga, en maskin vars förmåga att processa visuella intryck överträffade människans perceptionsmekanismer. Men även om Hultén och Nordenström leker med idéer från stadssymfonierna parodierar En dag i staden en mindre poetisk typ av stadsfilm, nämligen de informations- och marknadsföringsfilmer som utvecklades efter ljudfilmens intåg med en berättarröst som didaktiskt pekar ut stadens attraktioner. Och filmens nonsensskämt och anarkistiska tendenser gör den nära besläktad med den multimediala konstströmning som kallas dadaismen, där René Clairs och Francis Picabias Entr'acte (1924) är den mest kända filmen.

Upphovspersonerna bakom En dag i staden rörde sig på femtiotalet mellan Paris konstvärld och studenttidningen Blandarens lokaler i Stockholm. Idag är de framförallt kända för sina bidrag till konsthistorien. Pontus Hultén skulle några år senare bli legendarisk chef för Moderna Muséet, en viktig samlingspunkt för amerikansk experimentfilm på sextiotalet. Hulténs vän och medregissör Hans Nordenström, som stod för merparten av kameraarbetet, var arkitekt och konstnär, och senare i sin karriär tecknare under signaturen BRUL. Konstnärerna P.O. Ultvedt, Oscar Reutersvärd och Jean Tinguely medverkar i filmen, och arkitekten Gösta Winberg bidrog till manus.

Ingrid Stigsdotter (2015)

 

Boka filmen

Den här filmen finns i distribution hos någon annan än Filminstitutet. För bokning av filmen, kontakta aktuell distributör direkt. Se längre ned på sidan under rubriken ”Bolag”.

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Översatt titel

Filmteam

Medverkande

Per-Olov Jörgensen-Hungerholdt-Ultvedt Nordlöv-Berglund
Oscar Reutersvärd tjänstemannen på Kungl. Statistiska Centralbyrån
Jean Tinguely polismannen på apoteket
Haide Göranson en av kontoristerna i fönstret som tittar på vaktparaden
Pontus Hultén en man som drar ner en rullgardin

Bolag

Produktionsbolag Kasark Film
Distributör i Sverige (35 mm) AB Europa Film 1961 SF har inte övertagit distr. rättigh. (aug 2014).
Distributör i Sverige (DCP) Filmform Sweden 2017

Handling

Parodisk kortfilm om Stockholm gjord av blandarredaktionen.

Censur / granskning

Censurnummer 88213
Datum 1961-05-10
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 228 meter


Censurnummer 88213
Datum 1957-05-13
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 570 meter


Censurnummer 88213
Datum 1956-05-24
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 575 meter


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Optisk mono
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 575 meter
Längd i minuter 21 min
Akter 2 rullar
Dialogspråk


Inspelning

Stockholm Sverige 1956 1956

Visningar

Festivalvisning 2015-10-23 Fyrisbiografen Uppsala Sverige 20 min 34:e Uppsala Internationella Kortfilmfestival, 2015. Kortfilmsklassiker.

Ämnesord

Experimentfilm

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 16 mm


Typ Kopia
Bredd 35 mm
Längd i meter 558


Typ Duplikatnegativ
Bredd 16 mm


Typ Duplikatpositiv
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 544


Typ Originalnegativ bild
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 544


Typ Originalnegativ bild
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Bredd 16 mm


Typ Tonnegativ
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 544


Typ Tonnegativ


Typ I-band effekter
Materialbas Polyester
Bredd 17,5 mm


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Dialoglista


Typ Dialoglista
Omfång 3 s.
Språk Engelska


Andra utgåvor av verket

Digitaliserad

Tekniska fakta

Ljudtyp Ljud
Färgtyp Svartvit
Bredd DCP
Längd i minuter 21 min
Dialogspråk


Bestånd Film

Typ Digitalt ljud
Bredd WAV


Typ Digitalt visningsmaterial
Bredd DCP


Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd MAP


Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd MAP


Typ Digitalt visningsmaterial
Bredd ProRes


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?