Grundfakta

Media (2 st)

Originaltitel Il Capitano
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Utmärkelser
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1991-11-15

Medverkande

Antti Vierikko
Jari, 13 år

Harri Mallenius
läraren

Marjut Dahlström
lärarinnan

Visa alla medverkande

Om filmen

Trippelmordet i Åmsele 1988 stod i förgrunden i Jan Troells försiktigt rekonstruerande och naturlyriska skildring av ung ungdom på vift, Il...

Visa hela texten

Handling

Minna förhörs av en polis.- Varför sköt han egentligen? Talade ni om det?- Nej, svarar Minna.- Var du rädd för Jari?- En gång sa han att han var rädd för...

Visa hela handlingen

Press

Il Capitano fick ett ljumt mottagande i Aftonbladet, Dagens Nyheter och Expressen. Men i andra dagstidningar var kritikerna översvallande med beröm.Jan Aghed, SDS: "Som man kunde...

Visa all press


Relaterat

Om filmen

Trippelmordet i Åmsele 1988 stod i förgrunden i Jan Troells försiktigt rekonstruerande och naturlyriska skildring av ung ungdom på vift, Il Capitano.

1988 inträffade de uppmärksammade Åmselemorden, ett trippelmord på en familj i den västerbottniska byn. Redan i samband med rättegångarna uttryckte Jan Troell en vilja att göra en film om dåden, vilket mötte kritik i media och även skapade viss tveksamhet hos regissören. Men tre år senare var det ändå premiär för hans naturlyriska skildring av ung rebellisk ungdom på vift. Titeln Il Capitano syftar på namnet på den manliga gärningsmannens rockband från tonårstiden.

Troell hade tidigt varit noga med att avsäga sig all spekulation, vilket också märks. Det är själva resan mot dramats höjdpunkt som är filmens mening, inte dåden. Tillsammans med filmens manusförfattare Per Olov Enquist hade Troell visat särskild hänsyn. Till exempel syns knappt offrens ansikten alls, vilket fick Aftonbladets Jan-Olov Andersson att tala om konstnärlig tvångströja, ”styrkan i scenerna minskar tveklöst när offren […] bara suddigt skymtar förbi i några sekunder”.

Frågan är om inte detta ovisade snarare skänker filmen en särskilt integritet. Fokus är helt och hållet på gärningsmännen, de två unga finländarna, i filmen kallade Jari (Antti Reini) och Minna (Maria Heiskanen) - han som självutnämnd kapten, hon som den lydiga soldaten. Vi får följa dem från deras första möte, från att han nästan handgripligen plockar upp henne i sin bil på gatan till, långt senare, deras avvikande minnesbilder efteråt, vem triggade egentligen vem?

Å ena sidan har vi hans dragningskraft, ett uppmärksamhetstörstande barn med utstrålning. Å andra sidan har vi hennes outgrundlighet, som hon i brist på annat dras till det oförvägna i honom. Men framför allt har vi kanske den unga ledan: det likgiltiga och utsiktslösa; huvudpersonernas kringflackande tillvaro som i filmen blir nästan förgörande, outhärdlig för åskådaren att bevittna, men också i det djupt betydelsefull.

Troell undviker med något undantag psykologiska förklaringsmodeller. Il Capitano är som en tillståndsskildring av ett par psyken, men också av sin omgivning, ett folkhemssverige bestående av ödemarker, tidningslöp och dansbandsgig. Om man så vill, ett slags ”Uppehåll i myrlandet”, för att anspela på Troells novellfilm från 1965 om en man som bestämmer sig för att checka ut ur vardagen. Il Capitano är visserligen en roadmovie - paret förflyttar sig mestadels i en vit Saab - men relativt händelselös. Det är dimma, dagg och en iscensättning av tomheten, fast avsevärt mindre tillspetsat än i regissörens dokumentär Sagolandet tre år tidigare.

En sinnligt observerande kamera och fint rytmiska övergångar förstärker intrycket här. Troell införlivar också ett stilla rekonstruerande berättande, skiftande perspektiv och små förskjutningar. I Sydsvenska Dagbladet jämförde Jan Aghed med bildlyrikern Terrence Malick, sannolikt också påmind om det besläktade temat i dennes debut Det grymma landet (1973). Indelad i nio kapitel, från ”Småtjuven” till ”Rekonstruktion”, låter filmen slutligen huvudpersonerna minnas händelserna från brottsplatsen. Flera lager av iscensättningar som sammantaget visar på det vanskliga i att rekonstruera med anspråk på objektivitet, oavsett om det gäller verklighet eller fiktion.

Il Capitano var Troells första spelfilm sedan Ingenjör Andrées luftfärd 1982 och blev ordentligt prisbelönad, Guldbagge för bästa film och även Silverbjörnen i Berlin för bästa regi.

Jon Asp (2015)

Boka filmen

Den här filmen har ingen aktuell distributör men med tillåtelse från filmens rättighetshavare kan den bokas på dcp för biografvisning genom Filminstitutets arkiv.

Boka film ur filmarkivets digitala samlingar

Titlar

Originaltitel
Samproduktionstitel
Svensk premiärtitel
Internationell titel
Inspelningstitel
Söktitel

Filmteam

Regi
Manus
Producent
Produktionsledare
Foto
Musik
Scenograf
Klippning
Ljudtekniker
Regiassistent
Stuntregi
Scripta
Dialog
Verkställande producent
Inspelningsledare
Produktionsassistent
Runner
Produktionssekreterare
B-foto
Fotoassistent
Elektriker
Passare
Ljussättare
Negativklippning
Optisk printer
Exekutör
Scenografiassistent
Rekvisita
Kläder
Smink
Stunt
Ljudassistent
Ljudläggning
Synkläggning
Specialeffekter, ljud
Mixning
Övrig medarbetare

Medverkande

Bolag

Handling

Minna förhörs av en polis.

- Varför sköt han egentligen? Talade ni om det?

- Nej, svarar Minna.

- Var du rädd för Jari?

- En gång sa han att han var rädd för mig. Tänk om det är sant.

- Sov ni alltid i bilen?

- Det var bara där han kände sig trygg, tror jag.

- Hur träffades ni?

- Det är länge sedan.

En text visas i bild: "Småtjuven".

Minna står och väntar på en buss, när Jari närmast tvingar henne att åka med i hans bil. Hon följer med honom hem.

I hans rum tittar hon på en pärm, medan han knäpper på en gitarr. Il Capitano, läser hon på pärmen. Är det ett band? Ja, svarar han. Mitt band.

Polisen hörs läsa högt ur Jaris brottsregister:

- En talanglös liten tjuv. Eller vad tycker du?

- Han sa att han en gång skulle göra något stort, säger Minna.

Det är en dag i skolan fler år tidigare. Fröken delar ut klasskort. Jari upptäcker att han är delvis skymd och protesterar hos fröken. Han vill ha pengarna tillbaka.

Sedan stjäl han en bil, blir jagad av polis och infångas.

"Drömmen"

- Så har vi det här med Köpenhamn. Och något om en abort, säger polisen.

- Vi var bara där, säger Minna.

Jari och Minna flyr från en lägenhet. De springer mellan murar. Jari säger att de ska åka vidare till Amsterdam. Minna säger att hon inte orkar. Hon ska ha barn. Vem fan har bett dig att bli på smällen? skriker han. Jag är kapten. Du är min soldat.

"Separation"

Minna besöker Jari i fängelse. Han är missnöjd över att hon inte har skrivit. Hon har nu en egen bostad. Jag vet att du inte bor ensam, säger han. Bostaden är min första egna grej, säger hon.

Jari har lämnat fängelset och kommer till Minna. Packa dina grejer, säger han. Vi ska till Amsterdam,

"Resan"

De reser omkring i bil. Jari byter bil flera gånger. Han stjäl vad de behöver. En gång kommer han till bilen med ett par kaniner som får följa med på resan.

Vid ett villainbrott hittar han en dubbelbössa i ett skåp.

"Sandkornen"

Jari sågar av piporna på bössan. Sedan provskjuter han.

Han knyter ett snöre om en PET-flaska. Den andra änden av snöret knyter han om avtryckaren. Sedan fyller han flaskan med sand. Flaskan blir nästan full, innan skottet går av.

"Kortleken"

Det är dans i ett hus vid landsvägen. Många bilar och bussar har samlats. Jari och Minna kör dit för att få något att äta. De dansar också.

- 15-åringen som mördades skrev i sin dagbok att han var på dansen, säger polisen. Såg ni honom?

- Det var så mycket folk, säger Minna.

Jari stannar bilen i natten. Minna säger att hon vill åka hem. Du bestämmer, säger han och håller fram en kortlek. Hon lyfter, och färgen på kortet bestämmer vägen.

De parkerar bilen avskilt. Jari laddar bössan och stoppar den i en kasse. Sedan går de ett stycke längs landsvägen. Minna känner sig trött och vill gå tillbaka. Jari hittar en cykel som han tar. Någon såg oss, säger Minna när de åker i väg.

En bil följer efter dem. Jari säger till Minna att springa till deras bil.

Två skott hörs.

Sedan blir någon jagad av Jari.

När Minna återser honom, tvättar han en blodig kniv i en bäck.

"Kaninerna"

Jari häller bensin över bilen och tänder sedan på.

Kaninerna! skriker Minna. Men nu är bilen övertänd. Djuren kan inte räddas.

Jari och Minna går längs en väg, när de erbjuds lift. I bilradion meddelas nyheten att två finska medborgare anhållits i sin frånvaro för de tre morden i söndags.

I tidningarna kan de läsa om sig själva. Det finns också stort uppslagna bilder. Mordparets egna semesterbilder, står det på Aftonbladets löpsedel.

"Flykten"

De jagas med polishelikopter. Men de lyckas hålla sig dolda, och kan ta sig ända till Danmark, innan polis kan gripa dem på en järnvägsstation.

"Rekonstruktion"

Vid polisens rekonstruktion påstår Jari att Minna har begått morden.

- Han säger att jag log mot honom där i skogen, berättar Minna. Tänk om det är sant?

- Varför skulle det vara sant? frågar polisen.

- Sedan tänkte jag: Nu är jag kapten. Han är soldat.

- Är det allt?

- Det finns ingenting mer.

Sedan upptas bilden av en avslutande text:

"Natten till den 3 juli 1988 mördades på en kyrkogård i en by i Västerbotten tre oskyldiga människor: man, hustru och deras femtonårige son.

Därför denna film."

Censur / granskning

Censurnummer 131092
Datum 1991-11-11
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 2995 meter
Kommentar Aktlängder: 501-424-497-545-549-479 m.


Tekniska fakta

Bildformat 1.66:1
Ljudsystem Dolby Stereo 04
Färgtyp Färg
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2995 meter
Längd i minuter 109 min
Akter 6 rullar
Dialogspråk


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Il Capitano fick ett ljumt mottagande i Aftonbladet, Dagens Nyheter och Expressen. Men i andra dagstidningar var kritikerna översvallande med beröm.

Jan Aghed, SDS: "Som man kunde vänta sig är P O Enquists och Jan Troells version av Åmseletragedin kemiskt fri från spekulativa drag. Den utmärks också av ett makalöst bildberättande, som till fullo bekräftar Troells särställning som visuell diktare i sin samtids skandinaviska film, och förbluffande bra insatser från de båda amatörskådespelande finska ungdomarna i huvudrollerna. (-)

Vad som gör Enquists & Troells film enastående, förutom Maria Heiskanens och Antti Reinis stramt kontrollerade rollporträtt, regissörens eget lysande kameraarbete och användningen av musik, och placerar den på samma höga konstnärliga plan som Malicks, det är dess sammansatta och mångfasetterade perspektiv på en till synes enkel intrig, bland annat uttryckt i form av förskjutningar mellan det vi ser och det vi hör, dess komplicerade hållning till motivation och en överlägsen blick för bildens och klippningens psykologiska och stämningsskapande valörer.

I motsats till så många brottsliga och jagade kärlekspar på bio finns det ingen mytisk och idealiserande aura kring Jari och Minna. Filmen fritar henne, men först sedan den med en plågsam intensitet, som gör henne till den egentliga huvudpersonen, fokuserat hennes oförmåga och fruktan för att sätta en gräns för sin lojalitet. Han är långtifrån någon romantisk killer. Troell - vars namn här också får representera Enquists insats - ger honom mänsklighet genom att förankra hans beteende i upplevelser av svek och rädsla under pojkåren, däribland från mammans och en lärarinnas sida.

Utan att filmen någonsin blir demonstrativ kopplas denna inre skada till underlägsenhetskänslor som bara bilen kan kompensera, medan dess vidhängande aggressioner uppmuntras av kulturens perverterade underhållningsvåld. Traumat går ut över flickvännen för att till sist brisera på kyrkogården i Åmsele och i skogen i närheten då den tredje familjemedlemmen upprört knackar på rutan i ungdomarnas stulna bil. I all sin mönstergillt antydande realism hör de följande scenerna till de mest expressiva och skakande uttryck för våld fött ur blind rädsla och desperation som jag någonsin sett på en bioduk."

Monika Tunbäck-Hanson, GP: "Filmen spelar på flera nivåer, ibland med en nästan kollageartad teknik. Berättelsen drivs fram under kapitelrubriker som Drömmen, Resan, Sandkornen, Kortleken, Kaninerna, Flykten och Rekonstruktionen, ord som står för både verklighet och symbolik.

Det är själva resan mot dramats höjdpunkt som är filmens mening, inte de ohyggliga dåden. Den färden går fram och tillbaka i tiden, också ner i Jaris barndom, där det finns en pojke som redan i tidiga tonår hamnade snett. Han får t ex ett raseriutbrott, när han på en klasskort ser sitt ansikte till hälften skymt. I detta extrema behov av att vara synlig, vara "någon", tycks Troell finna pusselbitar till gåtan Jari.

Barndomens bilder blandas med andra av Jaris och Minnas första möte och av tider de levde tillsammans eller var åtskilda, men ändå förenade i ett ömsesidigt, komplicerat beroende. (-)

Den slump som styr så många i Kieslowskis filmer styr också Minnas och Jaris handlingar. Så blir Il Capitano likt Dekalogen ett inlägg i existentiella frågor som rör ansvar och skuld. Frågor som är nödvändiga att belysa, när samhället ser ut som det gör - torftigt, upplöst och otryggt som Jaris barndomsland, likgiltigt och tomt som Jaris och Minnas.

De levde tillsammans i ett utanförskap, där rädsla skapar våld och där den frusna känslan deformerar. Jaris förvridna ansikte strax efter dådet glömmer jag inte ¿ i det syns bilden av en omänniska. (-)

Det finns ingenting av spekulation i denna film, bara djupt allvar. Men för åmseleborna går det nog inte att skilja på verkligheten och filmen - för dem förblir Il Capitano en provokation, kanske ett övergrepp.

Men för oss andra? Visst är denna berättelse från dagens Sverige en provokation, men i kraft av sitt ärende, genom sina ödsliga tidsbilder och de känslor den väcker. Il Capitano tar ett isande grepp om hjärtat, eftersom man anar att den kommer nära sanningen om det tvåtredjedelssamhälle som vi helst vill förneka. Jan Troell är unik i sin jakt på samtidens anda."

Jan-Olov Andersson, AB: "Filmens främsta brist är att den bakgrund vi får av Jaris och Minnas liv känns ytlig. Troell gör så stor sak av ett klassporträtt där Jari står skymd bakom en annan elev att man lite elakt undrar om regissören menar att ett taskigt skolfoto förvandlade Jari till mördare. Så mycket annan bakgrund får vi nämligen inte; föräldrarnas roll och (eventuella) skuld nämns inte ens. Minna tycks över huvud taget inte ens ha haft några föräldrar. Och så litet ömhet och kärlek som finns mellan Jari och Minna i filmen - herregud, de pratar knappt med varandra! - känns det konstigt att hon inte hoppar av från deras 'turné' långt innan de förvandlas till mördare.

Troell och manusförfattaren Per Olov Enquist har gått offrens anhöriga och vänner till mötes på flera punkter. Det har delvis blivit en konstnärlig tvångströja. Scenerna före, under och strax efter morden är förvånansvärt suggestiva, med tanke på att morden sker utanför bild. Det är inte mer blod jag efterlyser, men styrkan i scenerna minskar tveklöst när offren inte har några ansikten, när de bara suddigt skymtar förbi i några sekunder.

Till bristerna i filmen hör också musiken som låter som utdrag ur någon billig skräckfilm.

Till förtjänsterna hör fotot och bildkompositionerna. Överhuvudtaget har filmen flera laddade och bra scener.

Il Capitano övertygar alltså mer i sina enskildheter än i sin helhet, filmen har flera scener som 'skakar om', men känns ändå sammantaget lite ytlig. Att den ända stundtals upplevs som stark, beror mindre på filmen i sig, än på att Åmseletragedin fortfarande finns i färskt minne."

Kommentar Svensk filmografi

Il Capitano bygger på Åmseletragedin som inträffar sommaren 1988. Juha Valjakkala mördar tre medlemmar i en helt vanlig svensk familj. Hans flickvän Marita Routalammi är med på kyrkogården, där morden sker.

I augusti samma år berättar Jan Troell att han har lösa planer på att lägga morden till grund för en film. Detta uttalar han för TT, när han har kommit till Umeå för att följa rättegången mot de finska ungdomarna.

Filmplanerna leder till en proteststorm som speglas i och underhålls av pressen. Anhöriga och vänner till mordoffren och ortsbor vill stoppa filmen. Även på andra håll i landet förekommer upprop med namnlistor och kedjebrev.

Troell förklarar sina bevekelsegrunder i ett öppet brev, men det kompakta motståndet får honom att vackla, och 1989 förekommer pressuppgifter om att projektet är nedlagt. Men året därpå är inspelningen i gång, och en månad före premiären återges följande uttalande i en artikel av Håkan Söderberg (AB 11.10.1991):

"Jag kan bara säga att jag är övertygad om att den debatt om filmen som varit hittills kommer att tystna, när filmen har haft premiär. Något annat vill jag inte prata om innan premiären, säger Jan Troell."

I filmen fick Juha Valjakkala namnet Jari, och Marita Routalammi blev Minna.

Il Capitano var Troells första spelfilm sedan Ingenjör Andrées luftfärd (1982/8).

Il Capitano har blivit rikligt prisbelönad, bland annat med en Silverbjörn vid filmfestivalen i Berlin och med en Guldbagge för årets bästa film. Svenska Filmkritikerförbundet tilldelade Il Capitano priset till 1991 års bästa film.

Visningar

Sverigepremiär 1991-11-15 Sandrew Göteborg Sverige 109 min
1991-11-15 Metropol Malmö Sverige 109 min
1991-11-15 Sandrew 1 Stockholm Sverige 109 min (samt ytterligare 5 platser)
Annan visning 1991-12-06 Andorra Helsingfors Finland 110 min (Premiär i Finland)
TV-visning 1995-12-11 TV3 Sverige 105 min
1997-04-05 TV3 Sverige 105 min
1999-06-11 TV4 Sverige 105 min
1999-07-25 TV4 Sverige 105 min
2004-07-27 SVT2 Sverige 105 min
Dvd-release 2008-09-24 Sverige

Utmärkelser

Festivalpris Brügge 1993 Jan Troell (bästa regi)
Brügge 1993 Antti Reini (bästa skådespelare)
Guldbagge Stockholm 1992 Bästa film
Golden Hugo Chicago 1992 Maria Heiskanen (skådespelarpriset)
Guldbaggenominerad Stockholm 1992 Bästa skådespelare Antti Reini
Stockholm 1992 Bästa foto Jan Troell
Stockholm 1992 Bästa manuskript Per Olov Enquist
Silberner Bär (Silverbjörn) Berlin 1992 Jan Troell (bästa regi)
Nöjesguidens Stockholmspris Stockholm 1991
Svenska Filmkritikerförbundets pris Göteborg 1991 (årets film)

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm
Längd i meter 2987


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2991


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2990


Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2979


Typ Lågkontrastkopia
Bredd 35 mm


Typ Originalnegativ bild
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Bredd 35 mm


Typ Slutmix
Bredd 17,5 mm


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel IL CAPITANO


Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690
Affischtitel IL CAPITANO


Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel IL CAPITANO


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Inspelningsmanus
Manustitel Il capitano. Ett filmmanuskript [av] Per Olov Enquist, Jan Troell, Göran Setterberg
Omfång 72 s. + 14 s. förord i ett ex.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Il capitano. Utkast till filmmanuskript av Per-Olov Enquist i samarbete med Jan Troell och Göran Setterberg
Omfång 77 s. + brev till läsaren 1 s. + bakgrund 16 s. Fåtal illustrationer.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel "Version 2", Ett filmmanuskript [av] P.O. Enquist, Jan Troell, Göran Setterberg
Omfång 61 s. + brev 1 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel En sekund av evigheten. Ett filmmanuskript [av] Per Olov Enquist, Jan Troell, Göran Setterberg
Omfång 61 s. + citat 1 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Il capitano.
Omfång 35 s.
Språk Engelska


Typ Dialoglista
Manustitel Il capitano.
Omfång 21 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Il capitano. Filmens finska dialog översatt till svenska i kronologisk ordning.
Omfång 24 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Il capitano. Film by Jan Troell. Dialogue list in English and in German.
Omfång 22 s.
Språk Engelska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper 12
Färg papper 11
Bakombild papper 2
Dia 8
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Övrigt tryck
Språk Svenska


Andra utgåvor av verket

Digitaliserad

Tekniska fakta

Ljudtyp Ljud
Färgtyp Färg
Bredd DCP
Längd i minuter 100 min
Dialogspråk


Bestånd Film

Typ Digitalt ljud
Bredd WAV


Typ Digitalt visningsmaterial
Bredd DCP


Typ Digitalt tilläggsmaterial
Bredd EXTRAS


Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd MAP


Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd MAP


Typ Digitalt visningsmaterial
Bredd ProRes


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?